igra u paru

Da li je moguća igra u paru kod dvogodišnjaka?

Pitate ste da li je vaš dvogodišnjak spreman da stvori drugare, igra se sa njima i sarađuje sa drugom decom. Organizovali ste zajedničku zabavu sa još jednim detetom, a onda ste primetili da se oni igraju različitim igrama i porpuno ignorišu postojanje onog drugog. Da li dvogodišnjaci znaju šta je igra u paru i da li se mogu igrati sa drugim detetom?

Da li je moguća igra u paru kod dvogodišnjaka?

Deca od dve godine se obično polako uključuju u nešto što se zove paralelna igra. Možda izgleda čudno, ali ovo je sasvim normalno i korisno za razvoj. Vaš dvogodišnjak polako ostvaruje značajan društveni napredak. Više se ne igra sam, kao što je to radio kada je bio beba, ali i dalje nije spreman na igru u paru. Prija mu društvo druge dece, ali se igra paralelno sa njima, a ne zajedno sa njima. Čak i kada deca ne komuniciraju tokom igre, oni su svesni jedni drugih. I to se veoma razlikuje od solo igre na koju ste ranije navikli.

Vaš mališan se igra sa drugom decom, čak i kada je u pitanju paralelna igra. Ona će u toku njegove druge godine biti sve važnija i važnija. Deca često koriste ovu vrstu igre kako bi se pridružila aktivnostima koje su već u toku.

Deca koja su povučenija mogu duže ostati u ovoj fazi. To je sasvim u redu. Samopouzdanje vašeg deteta možete povećati tako što ćete mu organizovati druženje sa decom koja su mu poznata i to u manjim grupama. Pozovite još jedno ili dvoje dece sa kojom se vaše dete već upoznalo kako bi mu bilo lakše da ostvari kontakt. Kada bude spremno, dete će početi da praktikuje sve više zajedničkih aktivnosti, a biće podstaknuto i poboljšanjem govornih veština, ali i sve razvijenijom maštom.

Da li ste primetili paralelnu igru kod svog dvogodišnjaka? Veoma je važno da dete u ovom uzrastu ne forsirate, da ga pustite da samo bira društvo i igre, a ukoliko mu bude potrebna podrška, važno je da budete uz njega.
Jovana Jevtić

Halfpoint/ Getty Images Plus

još iz kategorije