kako umiriti dete

Male tajne dobrih vaspitača: Tri proverena trika kako umiriti dete bez vike

Da li se ponekad pitate kako vaspitači izađu na kraj sa 30 dece u grupi, a vi ne možete sa svojih dvoje ili troje? Gotovo da nema mame koja bar jednom na dan ne oseti nemoć dok bezuspešno pokušava da umiri decu čije se ponašanje otelo kontroli. Zato, otkrivamo vam tri proverena trika vaspitača koja će vam pomoći da u trenu umirite dete, a da ne podignete glas nijedan jedini put.

Zašto dete neće da se umiri?

Najveća greška koju roditelji čine, a prave je gotovo svi, jeste to što na viku i graju odgovaraju nadglasavanjem. Kada situacija u dečjoj sobi počne da se otima kontroli, bilo da dečja igra postaje preglasna, pregluba ili počinje neka svađa, gotovo instinktivno posežemo sa galamom: „Smirite se“, „Prekinite“, „Da ste odmah prestali“. (Pročitajte i: Saznajte zašto su deca kmezava?)

Ovakve reakcije samo vode tome da vrlo brzo ostanete bez živaca i izazovete još veću katastrofu, jer decu ćete teško nadglasati. Ključno je da ostanete mirni i da preusmerite detetovu pažnju. Kako?

Kako da umirim dete bez vike?

Ko me čuje, neka digne ruku

Ovo je idealan trik da smirite situaciju koja je počela da se otima kontroli.  Iako je većini mama prvi refleks da viknu „Tišina“ ili „Da ste odmah prestali“, vaspitači tvrde da je to daleko od najbolje strategije.

Stanite nekoliko koraka dalje od dece i mirnim i relativno tihim glasom kažite: „Ko me čuje, neka digne ruku“. Ponovite ovu rečenicu mirno, svaki put za nijansu glasnijim glasom, ali tako da ga ne podignete iznad tona kojim obično govorite. Videćete, već posle drugog ili trećeg ponavljanja dogodiće se malo čudo: deca koja su do tada podizala graju, svađala se, prepirala, počeće da se okreću ka vama i podižu ruke. Za samo tridesetak sekundi imaćete punu kontrolu nad decom, a da pritom niste podigli glas nijedan jedini put.

Tiho pevanje

Još jedan od trikova koji uspešno preusmerava pažnju predškolaca. Ako shvatite da je njihova igra postala preglasna, pregruba, da gubite konce, počnite tiho da pevate omiljenu pesmu vaše dece. Lagano pojačavajte glas sve dok vam se deca ne pridruže. Odličan primer je pesma „Molimo za finu tišinu“ jer deci ujedno poručuje šta se od njih očekuje: da se utišaju. Nemojte nam verovati na reč: probajte. Bićete iznenađeni koliko ste lako i jednostavno povratili kontrolu nad situacijom. (Pročitajte i: Za šta je sve dobra muzika za decu?)

Priđite detetu

Ako vaše mlađe dete uporno izaziva neslogu i incidente i vi po trideseti put iz kuhinje u kojoj perete sudove vičete: „Smiri se“, znajte da je vaš pokušaj umirivanja osuđen na propast. Zavrnite slavinu, obrišite ruke i otiđite u sobu. Stanite ispred deteta koje je nemirno i mirno sačekajte. Za 10 do 15 sekundi, imaćete kompletnu detetovu pažnju. Ako baš nemate strpljenja da čekate, samo stavite detetu ruku na rame i čekajte da se smiri ili čučnite ispred njega. Deluje, bez izuzetka.

 
evgenyatamanenko/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije