Ignorisanje kod dece
25.05.2023 Vaspitanje deteta

Ignorisanje kod dece: Ovi saveti pomažu protiv dečjih bubica

Ako vam je poznato da kada zamolite mališana da sedne za sto jer je vreme ručka, a ono se i dalje igra, onda znate da je ignorisanje kod dece bolno. Sigurno se pitate zašto vas na momente uopšte ne primećuje i ne želi da posluša vašu molbu.

Ignorisanje kod dece: Ovi saveti pomažu protiv dečjih bubica

Kako deca postaju nezavisnija, umeju da povremeno „biraju“ šta žele da čuju, a šta ipak ne. Zato pokušajte da se ne nervirate mnogo jer je ovo potpuno uobičajeno za njih.

Naravno, u nekom trenutku će morati da vas posluša, bez obzira na bubice koje ima. U nastavku pogledajte kako da se prilagodite ovoj situaciji.

Ignorisanje kod dece: Šta možete da uradite?

Budite jasni i realni. Uverite se da su vaši zahtevi konkretni i izvodljivi. Na primer „Počisti svoju sobu“ je previše u ovom trenutku. Ali na primer „Pokupi odeću sa poda“ je već izvodljivo. Trudite se da to bude što više manjih zahteva, umesto jedan koji će oduzeti mnogo vremena i energije vašeg deteta.

I umesto da mu kažete da se spremi za večeru, pokušajte da ga zamolite da opere ruke i dođe za sto.

Pojednostavite svoje zahteve. Vaše dete predškolskog uzrasta vas možda ignoriše jer ne razume šta tražite od njega. U ovom uzrastu, deca najbolje reaguju na uputstva sa ne više od dva ili tri koraka. („Molim te idi gore, pronađit cipele i čarape i vrati ih dole“ ili „Molim te, donesi mami krpu za pranje veša iz kupatila.“)

Na vreme ga obavestite. Kada dođe vreme da izađete iz parka, upozorite svog mališana nekoliko minuta ranije, a zatim ga nežno odvedite do automobila. Isto tako, kada ga zamolite da siđe sa stola, a on vas ignoriše, odmah ga sami spustite bez vikanja i naglih pokreta,

Motivišite ga. Istina je da smo svi u iskušenju da odgovorimo, „jer sam tako rekla!“ Ali postoje bolji načini da motivišete svoje dete da sarađuje sa vašim zahtevima. Pokušajte da zapamtite da ne želite da ona uradi pravu stvar jer se boji šta će biti ako to ne učini. Želite da uradi pravu stvar jer ona to želi.

Deca predškolskog uzrasta vole da udovolje, pa će komplimenti i ohrabrenje uveliko doprineti tome da njhovi postupci budu u skladu sa vašim željama. („Tako sam ponosna na tebe što si brzo obula cipele!“)

Takođe biste mogli da date podsticaj svom detetu da sledi uputstva: „Kada vratiš delove slagalice u kutiju, možemo da idemo u park.“ (Savet: Ne govorite „Ako stavite delove slagalice u kutiju.“) Ili pokušajte sa pristupom nalepnice i grafikona – jedna nalepnica za svaki put kada odmah posluša, na primer, i možda nova knjiga ili mala igračka kad sakupi deset. Pomoći će vam i ovo: Tabele ponašanja: male tajne iskusnih roditelja (mojabeba.rs)

Ipak, najbolje je da ne koristite opipljive nagrade kao što su nalepnice ili igračke. Ne želite da vaše dete očekuje nagradu svaki put kada uradi ono što tražite ili odbije da pomogne ako ne dobije nagradu ali može biti od pomoći u nekim situacijama.

Koristite alternative da kažete ne. Ako vas vaše dete ignoriše kada mu kažete ne, možda je to zato što to prečesto čuje. Pokušajte sa drugim pristupima. Umesto da lajete, „Ne! Ne šutirajte loptu u kuhinji“, na primer, recite: „Hajdemo napolje da se loptamo.“ Ovako detu dajete izbor i alternativu koja će ga sigurno zadovoljiti.

Recite da kad god možete i iskoristite svaku priliku da ga ohrabrite, a ne odvratite. Na primer, ako je uzbuđen što će naučiti da voziti rolere, odgovorite tako što ćete reći: „Naravno, možeš pokušati!“ ili „Tata će ti pomoći“. Obe opcije zvuče mnogo pozitivnije od reči: „Ne, mali si za to“.

Pokušajte da razumete. Zamislite da čitate roman ili ćaskate sa prijateljem kada vam je, odjednom, naređeno da prestanete sa onim što radite jer nešto drugo mora da se uradi upravo sada. Realnost je da nemamo uvek vremena da uvučemo svoje predškolce u kola ili ih preklinjemo da operu ruke. Ali kad god je to moguće, zaista pomaže da obavestite dete pre nego što ga požurite na sledeću aktivnost ili zadatak: „Polazimo za nekoliko minuta, dušo, zato pokušaj da završiš“. Pomoći će vam i ovo: Disciplinske mere za vaspitanje deteta (mojabeba.rs)

Ako je vaše dete predškolskog uzrasta kao većina, ono i dalje neće biti oduševljeno što će morati da prekine da igra igricu ili da odloži svoju bojanku, ali će bar imati pošteno upozorenje da je vreme da uradi nešto drugo.

Pokažite mu ponašanje koje očekujete. U ovom uzrastu možete primetiti da se vaše dete pretvara da je roditelj. Ako želi nešto da vam kaže, posvetite mu punu pažnju. Ne možete očekivati da će obratiti pažnju na vas ako samo napola slušate kada razgovara s vama. Pokušajte da svaki dan odvojite vreme da razgovarate s njim i pitate ga o njegovom danu.

Međutim, ako vam se čini da vas vaš predškolac ignoriše češće nego što sluša, ili se čini povučeno i ne uspostavlja kontakt očima, razgovarajte sa njegovim pedijatrom o problemu. Lekar može preporučiti test sluha ili druge procene razvoja.
Miljana Momirović

Prostock-Studio/GettyImagesPlus

još iz kategorije