Disciplinske mere za vaspitanje deteta
10.04.2023 Vaspitanje deteta

Disciplinske mere za vaspitanje deteta koje su efikasnije od fizičkog kažnjavanja

Disciplinovanje deteta ume da bude zahtevan zadatak, naročito ako im je u prirodi da budu revolucinarski raspoloženi. Međutim, i kada teško izlazite na kraj sa njima, nemojte pribegavati fizičkom kažnjavanju jer postoje disciplinske mere koje su delotvornije od toga.

Disciplinske mere za vaspitanje deteta: Šta je disciplina?

Disciplina podrazumeva usmeravanje i obučavanje deteta da razviju samokontrolu i odgovarajuće ponašanje. To je više od ispravanjanja lošeg ponašanja deteta. To znači i posticati dobro ponašanje i izgraditi jak odnos pun poverenja sa svojim detetom. Oni tada uče da donose dobre odluke jer žele da učine pravu stvar, a ne da jednostavno izbegnu kaznu. Međutim, može potrajati dok pronađete najbolji pristup za vaše dete.

Zašto se deca ponašaju nedisciplinovano?

Mala deca stiču mnogo novih veština i znanja, ali se često osećaju i frustrirano kada osećaju jake emocije, a još ne umeju da ih objasne. Upravo ovo dovodi do izliva besa, tantruma, odbijanja svega što mu nudite ili tražite od njega ili čak ujedanje i udaranje druge dece. Međutim, oni najbolje uče kada se osećaju sigurno i bezbedno i zbog toga fizičko kažnjavanje predstavlja loš pristup disciplinovanju deteta.

Disciplinske mere za vaspitanje deteta

Postoji nekoliko različitih načina koje možete isprobati kada se vaša deca loše ponašaju. U ovakvim stvarima strpljenje je jedno od vaših ključnih oružja. Evo kako da disciplinujete dete:

 • Ostanite mirni
  Uskratite im pažnju kada se ponašaju kako ne bi trebalo, ali im i posvetite pažnju kada se ponašaju dobro. Dete žudi za vašom pažnjom više od bilo čega drugog i to će podstaknuti dobro ponašanje.
 • Pomozite detetu da objasni svoja osećanja
  Podstičite ih da govore o tome kako se osećaju i kad ne znaju da vam objasne ispitujte ih i dajte im primere osećanja kako bi uspešno razumeli šta koje osećanje predstavlja.
 • Pobrinite se da vaše dete zna kako očekujete da se ponaša i zašto
  Na primer možete mu objasniti da se držite za ruke kad prelazite put jer ih to štiti da ih auto ne udari.
 • Koristite jednostavne fraze
  Ako vaše dete čini nešto što je pogrešno, spustite se na njihov nivo, pogledajte ih u iči i recite kratku frazu kao što je „Bez udaranja!“
 • Izbegavajte ponižavanje deteta
  Ako su se loše ponašali u grupnom okruženju, izdvojite ga sa strane i skrenite mu pažnju na to. Nemojte to raditi pred drugom decom.
 • Koristite odgovarajuće i trenutne posledice za ponašanje
  Ako dete baca igračku, odnesite ogračku od njega na 10 minuta.
 • Time out
  Ovo može bti efikasno rešenje kada pošaljete svoje dete na nekoliko minuta u drugu sobu da se smiri.
 • Suzdržite se ako je ponašanje vašeg deteta smešno
  Nekad ponašanje deteta ume da bude smešno. Međutim, da bi vas dete shvatilo ozbiljno morate ostati smireni i koristiti grub glas. Smejte se kasnije kad vaše dete ne gleda.
 • Pokušajte da otkrijete uzrok ponašanja
  Da li su previše umorni ili ih nešto čini zabrinutim?

Izbegavajte fizičko kažnjavanje!

Fizičko kažnjavanje će možda učiniti da odmah prestanu da rade lošu aktivnost, ali dete neće naučiti kako da promeni svoje ponašanje na bolje. Osim toga, verovatno će smatrati da je nasilje rešenje problema. Dokazano je da udaranje povećava neželjena ponašanja kao što su prkos i agresija i dovodi do povećanog rizika od problema mentalnog zdravlja kod dece i kasnije u njihovom životu.

Ako osećate da ste jako ljuti i u iskušenju da udarite dete, sklonite se od deteta na nekoliko minuta dok se ne primirite. Disciplinovanje dece je jedan od najtežih dela roditeljstva i vaspitanja, ali je zbog toga i najvažniji deo. Naoružajte se strpljenjem i uspešno ćete izaći na kraj sa postavljanjem granica.
Aron M/GettyImagesPlus

još iz kategorije