pića za decu
29.05.2024 Zdravlje deteta

Najzdravija pića za decu: Šta deca treba da piju?

Prirodno je da želite da se vaše dete hrani zdravo i da unosi pića koja će mu biti korisna. To zna biti teško, ako oni insistiraju na pićima koja možda i nisu tako dobra za njih. Međutim, evo koja su najzdravija pića za decu.

Najzdravija pića za decu

Najzdravija pića za decu su mleko i voda. Voda je neophodna svakom čoveku, a mleko će učiniti mnogo za razvoj i zaštitu njihovog organizma. Evo zašto su ova pića važna:

Voda
Deca konstantno gube vodu kroz pluća, kožu, urin i izmet. Ovu izgubljenu vodu je najbolje nadoknaditi vodom iz česme. Fluor u vodi iz slavine pomaže i u zaštiti zuba.

Mleko
Bebe započinju svoj život sa mlekom. Najbolje je ako možete da dojite, a ako to nije slučaj onda je potrebno koristiti formulu. Sa oko 6 meseci beba počinje da jede čvrstu hranu, a sa godinu dana im možete davati kravlje mleko. Punomasno mleko je bolje od nemasnog do druge godine njihovog života. Masnoća u mleku daje dodatnu energiju deci koja im je potrebna zbog čega brzo rastu.

Od otprilike godinu dana možete koristiti i ovseno i pirinčano mleko. Međutim, ova pića nemaju dovoljno proteina i vitamina B12, tako da bi deca morala da jedu dosta mesa, ribe, jaja i jogurta kako bi nadoknadili ono što im nedostaje.

Koja pića za decu treba ograničiti ili izbegavati?

Osim mleka i vode, postoje i druga pića koje deca često žele da probaju ili su se već navikli na njih i teško im je uskratit tu naviku. Međutim, uz malo strpljenja i upornosti sve je moguće. Evo koja pića treba da ograničite:

Voćni sok
Voćni sok nije dobar za bebe jer može ometati njihov apetit za majčino mleko. Ova vrsta napitka nije pogodna ni za malu decu jer može doprineti karijesu. Međutim, kada su u pitanju starija deca, njima povremeno možete dati čisti voćni sok bez šećera.

Zaslađena pića
Pića sa dodatkom šećera nisu preporučljiva. Ovo uključuje bezalkoholna, voćna, vitaminsa i energetska pića jer ona povećavaju rizik da deca budu gojazna.

Pića sa kofeinom
Kafa, energetska pića i čajevi koji sadrže kofein nisu pogodna za decu. Doza kofeina u ovim pićima je veoma visoka za dete. On može poremetiti dečji san i činiti ih nervoznim.

Dakle, najbolje bi bilo kada bi vaše dete pilo najviše vode (u slučaju da nije beba u pitanju). Mleko im takođe neće škoditi. Međutim, ako želite da nagradite vaše dete sokom, ograničite unos i pažljivo odaberite piće koje ćete mu dati. Zdravlje je na prvom mestu.
fizkes/GettyImagesPlus

još iz kategorije