23.05.2017 Nežni kutak

Bebini prvi pregledi

Čuje li, vidi li, kakav je ovo beleg na njenoj koži? Nema potrebe da strahujete! U porodilištu se u prva 72 sata sprovodi većina testova i analiza kojima se proverava bebino zdravlje. Saznajte kako…

Doctor pediatrician and baby patient in clinic

Nije lako kad vam nakon prvog zagrljaja i poljupca uzmu bebu iz ruku… Uzbuđeni ste i srećni, čini vam se da biste mogli da je gledate satima… Ipak, imajte na umu da u prvim trenucima nakon rođenja bebiron nije samo u centru vaše pažnje, već i u fokusu medicinskog tima koji će odmah sprovesti prve rutinske provere zdravlja. Prvi pregledi novorođenčeta od ogromne su važnosti, a potpuno razumevanje svake procedure, kao i koristi testova za bebu, olakšaće vam da prebrodite prvo razdvajanje.
Pred vama je mali vodič koji će vas upoznati s najvažnijim analizama koje se sprovode u porodilištu. Dakle, nema razloga da vas muče strahovi i crne misli poput onih – da li moja beba čuje, vidi li, kakav joj je to beleg na koži. Stručnjaci sve to detaljno proveravaju. Otkrijte kako…

Merenje telesne težine
Kada: Odmah posle rođenja
Osim težine, mere se i dužina tela, fontanele (meka ulegnuća na vrhu glave) i obim glave. Prosečna težina novorođenčeta je 3,4 kg, obim gave 35 cm, a dužina tela 50 cm. Na osnovu ovih merenja prati se rast bebe u prvim godinama života.

Provera vida
Kada: U prva 72 sata nakon rođenja
Babica ili lekar će vizuelno proveriti izgled i položaj očiju. Potom se oftalmoskopom, koji emituje svetlost, proverava ”crveni refleks” (crvena/narandžasta refleksija mrežnjače). Ovaj pregled služi za rano detektovanje problema s očima, kao što su katarakta, infekcija ili razrokost.

Vitamin K
Kada: Odmah nakon rođenja
Ovaj vitamin je od ključnog značaja za pravilno zgušnjavanje krvi i zaustavljanje krvarenja. Mnoge bebe se rađaju s malim rezervama ovog nutrienta, što povećava rizik od opasnih unutrašnjih krvarenja. U tom slučaju, bebi se daje potrebna doza (injektivno ili oralno).

Provera refleksa
Kada: U prva 72 sata nakon rođenja
Najvažniji refleksi kod bebe su refleks hvatanja, sisanja i gutanja. Refleks sisanja se proverava stavljanjem prsta (naravno, u sterilnim rukavicama) u bebina usta. Najvažniji je Moro refleks, koji se razvija tokom intrauterinog života i nestaje oko trećeg ili četvrtog meseca života. Testira se tako što se bebi naglo izmakne podloga, ili se nežno pusti glavica da padne (ponekad se primenjuje intenzivan zvučni ili svetlosni nadražaj). U tom trenutku, beba bi trebalo da raširi ruke i prstiće na šakama, a ponekad i nožice.

Testiranje sluha
Kada: U periodu od prvog do 30. dana od rođenja
U bebino uho se uvlači mali instrument koji proizvodi tihe ”klik” zvuke. Kad uho registruje te zvukove, unutrašnji deo bi trebao da proizvede eho. Ovim testom se odmah utvrđuje urođena gluvoća određeng stepena, na jednom ili na oba uha, koja se javlja kod otprilike svake hiljadite bebe.

Apgar test
Kada: Dva i pet minuta nakon porođaja
Novorođenče se ocenjuje između nule i dvojke u pet ključnih oblasti: boja kože, otkucaji srca, refleksi, mišićni tonus i disanje. Ako su bebine ocene između pet i sedam, onda je moguće da joj je potrebna asistencija babice da bi počela da diše. Ukoliko su ocene ispod pet, neophodna je pomoć neonatologa ili pedijatra.

Pregled srca i pluća
Kada: U prva 72 sata posle rođenja
U prvih nekoliko minuta nakon rođenja, babica će proveriti disanje bebe i rad srca pomoću stetoskopa. Osim toga, proverava se i funkcija pluća, kao i eventualno prisustvo tečnosti. U prvih nekoliko dana života, ritam cirkulacije radikalno se menja, zbog čega su izvesne neregularnosti sasvim očekivane.

Pregled kože
Kada: U prva 72 sata nakon rođenja
Koža se pregleda radi provere postojanja urođenih belega (pigmentacije), kao što je crveni ili purpurni beleg u obliku slova V, jagodičasti beleg (izdignute površine kože) i mongolske mrlje (tamniji plavičasti tragovi na koži). To su tipični belezi na koži koji mogu da se smanje, ili da se potpuno povuku, u narednim nedeljama ili mesecima nakon rođenja.

Provera genitalija
Kada: U prva 72 sata nakon rođenja
Kod dečaka se proverava skrotum, zbog testisa koji se nisu spustili, a na penisu se proverava da li se otvor nalazi na vrhu, ili je s unutrašnje strane. Kod devojčica je pojava beličastog ili sukrvičastog vaginalnog iscetka sasvim normalna, zbog delovanja majčinih hormona. Ovi hormoni takođe mogu uzrokovati uvećanje genitalija kod dečaka, što nije razlog za zabrinutost.

Pregled kičme i kukova
Kada: U prva 72 sata nakon rođenja
Kičma se proverava zbog mogućih fizičkih deformacija. Duboko sakralno udubljenje iznad guze može ukazati na problem s donjim delom kičmene moždine. Kod bebe se takođe proverava slabost nogu, hladna, modra stopala i urinarna inkontinencija. Pomeranjem nogu eliminiše se postojanje urođenog iščašenja kukova.

Vađenje krvi iz pete
Kada: Od pet do osam dana posle rođenja
Iz bebine pete se uzima mali uzorak krvi (postupak vađenja nije bolan) kako bi se uradile analize na nekoliko retkih, ali ozbiljnih, genetskih poremećaja. U njih se ubrajaju cistična fibroza, hipotiroidizam i fenilketonurija.


Šta je sledeće?

Bebe uglavnom lako prolaze sve ove testove, a čak i ako se jave, većina problema nestaje u narednim nedeljama bez medicinskih intervencija. U slučaju postojanja nekog ozbiljnijeg problema, neonatolog ili pedijatar daće dalja uputstva. Ako je beba potpuno zdrava, naredni pregled, na kojem se ponavlja nekoliko ovih testova, biće zakazan za šest do osam nedelja od rođenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije