Naučite dete da spava samo u krevetu

Došlo je vreme da vaše dete nauči da spava samo, u svojoj sobi, u svom krevetiću. Pripremite se za suze, molbe i nekoliko neprospavanih noći. Ali, i to će proći. A posle će svima biti lakše: i vama, i detetu. No, pre nego što bilo šta preduzmete, zapitajte se da li je zaista pravo vreme da naučite dete da spava samo. Ako mališan u tom periodu, recimo, uči da koristi nošu, ne počinjite ništa – sačekajte da se aktivnosti vrate u svakodnevnu rutinu.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

1. Kada se već odlučite na ovaj korak, sa detetom započnite priču o tome gde spavaju deca, a gde mama i tata. Tako će mališan znati šta da očekuje kad dođe vreme za spavanje.

2. Ukoliko ste se nedavno preselili i tako dobili mogućnost da detetu obezbedite sobu, objasnite mu da će biti mnogo srećnije u svom krevetu. Nabavite (ili napravite) knjižicu sa slikama gde ko spava. Tako će, prvenstveno mlađa deca, bolje razumeti novonastalu situaciju.

3. Uklonite iz sobe sve što odvraća pažnju: televizor, kompjuter i druge naprave kako biste stvorili atmosferu u kojoj je, pre svega, prijatno spavati i odmarati se.

4. Mališan će sigurno, u jednom trenutku, poželeti svoj krevet, ali ako želite da to bude ovog meseca (a ne jednog dana), znajte da je istrajnost ključ uspeha. Zanemarite molbe “još samo večeras” i istrajte u svojoj nameri.

5. “Noćne posetioce” otpratite nazad u sobu, ušuškajte ih i ostavite. Deca će pokušati da vas zadrže zahtevima da im donesete čašu vode, neka će plakati, ili vam jednostavno neće puštati ruku. Imajte u vidu da je sve to privremena faza.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije