30.05.2014 Porodica

10 saveta kako biti dobra majka

Svaka majka bar jednom se pitala je li dobra u toj ulozi, radi li sve kako treba i može li biti još bolja. To je sasvim prirodno i normalno!

happy-mother-and-child

Mnoge žene katkad su u strahu da ne čine dovoljno i da bi se trebale truditi i davati više.
Ukoliko ste se i vi na tom putu i imale slične nesigurnosti, razmislite o sledećih deset saveta koji bi vam mogli pomoći da prevladate negativne osećaje i uživate u svojoj ulozi majke.

1. Oslobodite se unutrašnjeg kritičara
Ne upoređujte se s drugim mamama jer svaka ima drugačiji stil vaspitanja. Svaka mama postupa u skladu sa svojim uverenjima i životnim vrednostima – i to je u redu. Vi ste jedinstveni baš kao što je jedinstveno i vaše dete – pa takva treba biti i filozofija vaspitanja.

2. Ne trudite se da budete savršeni, nego budite dovoljno dobra majka
Mnoge mame katkad imaju osećaj da daju sve od sebe, a to im se ne čini dovoljno dobro. Oslobodite se tog osećaja i nemojte da vas grize savest jer niste u mogućnosti da kupite detetu savršenu lutku, nego mu omogućite sećanje na vreme koje ste proveli pokušavajući je sašiti sami.

3. Sebe stavite na prvo mesto
Stjuardesa prvo stavlja zaštitnu masku sebi na lice i za to postoji dobar razlog! Ukoliko ste previše iscrpljeni, gladni i neispavani – nećete moći dati najbolje od sebe. Pobrinite se da imate vreme samo za svoje hobije i aktivnosti. Srećna majka znači srećno dete.

4. Manje je više
Deca se neće sećati svih detalja na koja mnoge mame obraćaju pažnju. Nije bitno kojeg ukusa je rođendanska torta i da li je kutija puna igračaka. Bitna je bliskost, kontakt i pažnja, sitnica kojom pokazujete koliko poznajete svoje dete.

5. Komunikacija je ključ
Komunikacija ne znači samo razgovor, nego i učestvovanje u zajedničkim aktivnostima, slušanju muzike, čitanju knjiga, šetnji… Potrudite se da u svakoj životnoj fazi znate koja su interesovanja vašeg deteta i budite mu u tome podrška.

6. Provodite vreme s detetom nasamo
Imate li više dece ili samo jedno, pobrinite se da sa svakim od njih provedete malo vremena nasamo. Omogućite detetu taj deo dana kada će vam se moći poveriti i otvoriti s nekim problemima koje mu je neugodno reći pred ostatkom porodice.

7. Promenite svoja uverenja
Svaka mama, priznala ona to ili ne, ima sliku savršenog deteta; od njegova izgleda, stila pa do interesovanja i načina izražavanja. Međutim, deca se često puta ne nalaze u tim očekivanjima i tada je red na vama da ih pustite da budu osobe kakve žele biti i rade ono u čemu oni uživaju.

8. Ne morate učiniti sve
Trudite li se biti Super Mama koja stigne skuvati ručak, otići na posao, briljirati na poslu, odraditi prekovremeno, vratiti se, skuvati večeru, čitati priče, otići u šetnju, otići na fitnes, oprati prozore… Jednostavno – ne morate to sve!

9. Disciplinujte decu prema zaslugama
Vodite se pravilom da kazna mora odgovarati počinjenom zločinu. Ukoliko imate starije dete, pitajte ga što ono misli kakav bi kazna trebala biti, a ako je dete manje – neka kazna bude direktno povezana s onim zbog čega se kažnjava.

10. Dopustite deci greške
Ne ispravljajte greške svoje dece, pustite ih da greše i uče iz toga. Nema veze i ako jako sporo uče. Pokažite im smernice, razgovarajte i pobrinite se da se nauče nositi sami sa sobom, svojim greškama i nepravdom.

Izvor: gloria.hr
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije