Disciplinovanje dece
10.03.2023 Vaspitanje

Disciplinovanje dece: Kako da to uradite na pravi način?

Kada je u pitanju disciplinovanje dece, veoma je važno da budete dosledni. Ako se vi ne pridržavate pravila i posledice, male su šanse da će to uraditi i vaše dete.

Disciplinovanje dece: Doslednost je ključna

Disciplinovanje dece svakako nije lako. Zbog toga je princip doslednosti važi za decu svih uzrasta, međutim pristup koji treba da koristite pri disciplinovanju se razlikuje u odnosu na njihove godine. Evo nekoliko smernica koje vam mogu pomoći da disciplinujete dete.

Uzrast od 0 do 2 godine

Bebe i mala deca su radoznala po prirodi. Zato bi najbolje bilo da eliminišete sva iskušenja. Kada vaša beba krene ka predmetu koji joj nije dozvoljen, mirno izgovorite: „Ne“. Druga opcija je da ga odvratite drugom aktivnošću ili da udaljite dete iz nedozvoljene oblasti. Tajm-aut je takođe jedan od dobar načina da uvedete disciplinu. Detetu koje se udaralo, grizlo ili bacalo hranu treba objasniti zašto je to ponašanje neprihvatljivo i na kratko vreme ga skloniti u ćošak ili stolicu u drugoj prostoriji. Međutim, duže „kažnjavanje“ nije efikasno, tako da nemojte dete dugo ostaviti samog. Nemojte zaboraviti da deca uče gledajući odrasle. Uverite se da ste dobar uzor.

Uzrast od 3 do 5 godina

Kako vaše dete raste, ono će početi da razume vezu između akcija i posledica. Ovo je pravo vreme da polako uvodite pravila ponašanja. Deca moraju da znaju šta očekujete od njih pre nego što ih kaznite. Kada vaše dete prvi put uradi nešto što ne treba, skrenite mu pažnju zašto to nije dozvoljeno i takođe ga uposlite da vam pomogne oko raščišćavanja ako je u pitanju neki nered. Ako se situacija ponovi, onda ga podsetite na prethodni dogovor i zatim izvršite posledice. Ako ne ispoštujete posledice, onda će prazne pretnje imati suprotan efekat. Umesto da dobijete autoritet, potkopaćete sami sebe. U tom slučaju će deca testirati vaše granice. Takođe, pohvalite dobar postupak. Na taj način će dete videti određeni postupak kao poželjno ponašanje i veća je verovatnoća da će se ponoviti u budućnosti.

Ako vaše dete nastavi da se ponaša neprihvatljivo, onda pokušajte da napravite grafikon za svaki dan u nedelji. Odlučite koliko puta vaše dete „ima pravo“ da se loše ponaša pre nego što dobije kaznu, ili koliko puta se mora dobro ponašati da bi dobilo nagradu. Tajm-aut takođe može biti efikasan u ovom uzrastu.

Disciplinovanje dece: Uzrast od 6 do 8 godina

Ovo je faza kad tajm-aut još uvek ima svoju moć. Međutim, sada je naročito važno da ne pogazite svoja obećanja. Dakle, pazite da ne izreknete nerealne pretnje kaznom jer ako ih ne ispunite dete neće shvatiti da njegove akcije imaju posledice. Takođe, prevelike kazne nisu efikasne. Ako kaznite dete na mesec dana, ono neće imati motivaciju da promeni ponašanje jer mu je sve već oduzeto. Može pomoći da se postave neki ciljevi u ponašanju koje kada deca ispune mogu da povrate privilegije koje su im oduzete.

Uzrast od 9 do 12 godina

Disciplinovanje dece je sve teže kako deca postaju starija. Kako sazrevaju, deca traže više nezavisnosti i odgovornosti. Učenje da se nose sa posledicama svog ponašanja je efikasan metod kada je disciplinovanje dece u pitanju. Dakle, ako vaše dete ne uradi domaći, pustite ga da ode u školu i dobije lošu ocenu kao posledicu. Ni u kom slučaju nemojte raditi domaći umesto deteta ili ga terati da ostane budan celu noć kako bi ga uradio. Prirodni poriv roditelja jeste da pokuša da spase dete od pravljenja greški, ali ako to radite u ovom uzrastu, činite mu medveđu uslugu. Ako dete posle negativnih prirodnih posledica svog ponašanja ne promeni ponašanje, onda zabrana televizora, telefona ili igrica može biti efikasno.

Uzrast od 13 godina i više

Do sada ste već postavili temelje i vaše dete zna šta da očekuje. Međutim, tinejdžerima su takođe potrebna ograničenja i granice. Postavite pravila vezana za domaće zadatke, posete prijateljima i događajima unapred. Iako će tinejdžeri verovatno gunđati i prigovarati, vremenom će prihvatiti da vi imate kontrolu. Kad tinejdžer prekrši pravilo, jako je važno dam u objasnite zašto ga kažnjavate. Samo ako tinedjžer razume ozbiljnost svog postupka, neće ga ponoviti.  Međutim, dajte im i slobodu. Dozovlite im da donose odluke koje se tiču školske odeće, frizure ili njihove sobe.

Batinanje kao disciplinska mera

Veoma je važno da se ovo ne događa u bilo kom uzrastu! Naročito kada su deca mala, oni neće moći da uspostave vezu između svog ponašanja i fizičkog kažnjavanja. Evo nekoliko razloga zašto treba izbegavati ovaj vid disciplinovanja:

  • Batinanje uči decu da je u redu udarati kada su ljuti
  • Ono može fizički da naškodi deci
  • Umesto da deca uče kako treba da se ponašaju, oni se plaše svojih roditelja i uči ih da uzbegavaju da budu uhvaćeni
  • Deca koja traže pažnju, ovo može biti i nagrada. Negativna pažnja je bolja nego nikakva.

Disciplinovanje dece je veoma važan, ali i veoma velik posao. Morate ostati istrajni u svojim ciljevima kako bi vaše dete znalo šta je ispravno ponašanje. Dakle, ne preostaje vam mnogo nego da se naoružate strpljenjem i smirenošću.
fizkes/GettyImagesPlus

još iz kategorije