stil vaspitanja, roditeljski stil
23.09.2021 Vaspitanje deteta

Kakav ste roditelj? Otkrijte svoj stil vaspitavanja i kako on utiče na dete

Koliko god da smo jedinstveni u načinu na koji vaspitavamo svoje dete, u najmanje četiri tačke slični smo drugim roditeljima. U pokušaju da otkriju tajne vaspitanja i uticaja koji roditelji imaju na decu, psiholozi su opisali četiri osnovna roditeljska stila.

Šta određuje stil vaspitanja?

Postoje četiri ključne oblasti roditeljstva koje otkrivaju kakav je zaista naš vaspitački stil. To su način na koji disciplinujemo decu, način na koji komuniciramo sa njima, kako brinemo o njima i negujemo ih i kakva očekivanja postavljamo pred našu decu. (Pročitajte i: Koliko ljudi toliko ćudi: Vaspitanje po meridijanima)

Većina roditelja primenjuje, zavisno od situacije, sva četiri tipa roditeljstva. Ipak, kada se posmatra ceo proces vaspitavanja ili bar duži vremenski period, uočava se sklonost jednom od ponuđenih tipova. Zato, ako želite da saznate koji je vaš stil vaspitanja, posmatrajte duži period, a ne samo pojedine situacije.

Osnovni stilovi vaspitanja

 Autoritarni roditelj

On (ona) je prilično strog/a i često izriče određene mere kako bi disciplinovao dete. Kažnjavanje je uobičajeno, a pregovora nema. Komunikacija je uglavnom jednosmerna i teče od roditelja ka detetu. Pravila nisu jasno izrečena, roditelj podrazumeva da ih dete shvati. Očekivanja od dece su velika, ali podrazumevaju određenu fleksibilnost.

Popustljivi roditelj

Ovo je sušta suprotnost autoritarnom roditelju. Ovi roditelji obično dopuštaju deci da rade šta žele uz  određena ograničenja. Postavljaju se prema deci više kao prijatelji, nego kao roditelji. Pravila su malobrojna i uglavnom je deci prepušteno da sami reše probleme. Komunikacija je dvostrana, a odnos roditelja prema deci topao, dok su njihova očekivanja spram dece minimalna.

 Nezainteresovani roditelj

Ovakvi roditelji daju deci mnogo slobode i uglavnom im se ne mešaju u odluke. Neki od njih donose svesnu odluku da žele ovaj tip roditeljstva, ali ipak većina to čini iz nesigurnosti ili nespremnosti da preuzmu odgovornost. Ovaj roditelj prepušta odluke detetu, komunikacija je slaba i ograničena, kao i briga o detetu. Ovakav roditelj ne postavlja pred dete nikakva očekivanja.

Autoritativni roditelj

Postavlja visoka, ali razumna očekivanja. Njihova deca su uglavnom samostalna i razmišljaju svojom glavom. Smatra se da je ovaj stil najkorisniji za decu. Disciplinska pravila su jasna i objašnjeni su razlozi koji stoje iza njih. Komunikacija je česta i odgovara nivou razumevanja deteta.

Kako stil vaspitanja utiče na decu?

Istraživači su utvrdili da je za decu najbolje kada najmanje jedan roditelj ima autoritativan stil vaspitanja. Najnepoželjnija opcija su dva nezainteresovana roditelja. Ipak, svaki od stilova vaspitanja ima svoje prednosti i mane i zato bi bilo dobro da odredite svoj stil i prepoznate karakteristike koje nisu efikasne ili za koje strahujete da će imatu negativan uticaj na dete. Zamenite ih sistemima iz nekog drugog roditeljskog stila.

Međutim, koliko god se trudili, nije sve u vašim rukama. Psiholozi su utvrdili da je u formiranju ličnosti čoveka, uz vaspitni stil roditelja, izuzetno  važan i:

temperament deteta, odnosno koliko on odgovara temperamentu roditelja. Upravo zbog toga se događa da deca iz iste kuće, od istih roditelja, izrastu u sasvim različite ljude.

učiteljev vaspitački stil, pri čemu je, u suštini, najvažnije da on nije u suprotnosti sa stilom vaspitanja koji se primenjuje kod kuće

vršnjački uticaj – prijatelji kojima se okruži imaće snažan uticaj na razvoj karaktera deteta.

 

 

 
evgenyatamanenko/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije