grickanje noktiju, dete
24.09.2021 Zdravlje deteta

Odučite dete od grickanja noktiju

Ako vaše dete uporno gricka nokte, a vi više ne znate kako da stanete na put ovoj lošoj navici, na pravom ste mestu. Pogledajte šta psiholozi i dermatolozi kažu za grickanje noktiju i pomozite detetu da se reši ove ružne navike.

Zašto dete gricka nokte?

Grickanje noktiju, smatraju psiholozi, povezano je sa anksioznošću. Deca počinju da grickaju nokte kada osete neko negativno osećanje, a samo čin grickanja donosi im rasterećenje i opušta ih. (Pročitajte i: Šta o zdravlju deteta govore njegovi nokti?)

Zaista je važno da vratite sat unazad i da se prisetite kada je to vaše dete počelo da gricka nokte. Da li se u tom periodu dogodila neka promena? Nemojte tražiti samo očigledne, velike potrese u detetovom životu. Okidač za grickanje noktiju mogu biti i mnogo manji događaji koje vi niste ni registrovali kao problematične, a koji su prilično potresli vaše dete.

Pristetite se šta se tada događalo kod kuće, u širem porodičnom krugu, u školi ili vrtiću, na treninzima… O čemu je dete tada pričalo i da li je pokazalo još kakvu promenu u ponašanju.

Ukoliko ne možete da se setite ovakvog događaja, obratite pažnju na to kada dete gricka nokte. Deca to često čine kada osećaju neku nesigurnost: kada su uznemirena, uplašena, kada ih pritisnu obaveze ili osećaju stres bilo koje vrste. Ako primetite neki obrazac u ponašanju, porazgovarajte sa detetom o tome. Recimo, ako uvek gricka nokte dok radi domaći, popričajte sa detetom o tome kako se oseća u školi i da li mu je gradivo teško.

Da li je grickanje noktiju opasno?

Osim što je ružna navika i vrlo očigledno pomaže prenos zaraznih bolesti (prljave ruke u ustima), ova navika zaista može da stvori prilične zdravstvene probleme. Dete može da ošteti nokte i okolno tkivo, nakon čega je put bakterijama i gljivica slobodan, pa se često razvijaju uporne infekcije. Slično je i sa sluzokožom usta koja postaje sklona aftama i infekcijama. (Pogledajte i: Šta kada vaše dete gricka nokte)

Kao odvići dete od grickanja noktiju?

Zadajte mu sitne poslove

Ovo je od velike važnosti: ruke moraju biti stalno uposlene, kako dete ne bi došlo u iskušenje. Kad god je dokono i posegne za grickanjem noktiju, vi preusmerite dete na neku sitnu aktivnost: zamolite ga da vam doda neki predmet, da vam pomogne u kuhinji, da odnese veš iz sobe na pranje… Bilo šta što će mu uposliti ruke.

Stalno opominjite

Ovo je najznačajniji i najdelotvorniji recept. Opomenite dete kada ga god zateknete da gricka nokte, pa makar to bilo 50 puta u toku dana. Nemojte vikati, pretiti, gubiti živce, samo konstatujte da opet gricka nokte i mirnim glasom ga zamolite da prestane. Budite uporni, posle nekog vremena dete će početi i samo da primećuje kada prinese ruku ustima.

Sredstva za odvikavanje od grickanja

Ova sredstva dostupna su u gotovo svakoj drogeriji. Nisu skupa, a mogu biti od pomoći. Nanose se na nokat, a često i na zanoktice i neprijatnog su mirisa i ukusa. Ipak, verovatno ćete morati da promenite nekoliko ovakvih sredstava pre nego što nađete ono na koje dete reaguje.

Rukavice

Ovo je starinski lek, recept koji su primenjivale naše majke i bake. Pokušajte da dete privolite da, dok gleda tv, čita ili se zanima nečime što ne podrazumeva upotrebu ruku, nosi tanke lateks rukavice. Ova prepreka trebalo bi da spreči dete da gricka nokte. Nevolja je samo u tome što su one detetu neprijatne i deca retko pristaju na saradnju.

 
AaronAmat/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije