20 važnih saveta za roditelje
03.05.2023 Vaspitanje deteta

20 važnih saveta za roditelje dece predškolaca

Kada dete krene u predškolsko, mnogi roditelji pomisle da ono ima podvojenu ličnost budući da tamo rasprema za sobom, sam obuva cipele, ponaša se vrlo odgovorno i deluje zrelo. Sa druge strane, kod kuće nijedna od ovih navika nije tako istaknuta. Pročitajte 20 važnih saveta za roditelje dece predškolaca.

20 važnih saveta za roditelje dece predškolaca

Pohvalite dete kada zasluži

Pohvale su ključne u vaspitanju i stvaranje dobrih navika. Pokušajte da primetite svaki put kada dete učini nešto dobro i pohvalite ga lepim rečima i osmehom. Deca vole da ponavljaju ponašanja koja izazivaju vašu reakciju i zbog toga je dobro da primete da vam lepe stvari privlače više pažnje od onih ponašanja koja nisu dobra.

Redovno nagrađujte decu

Ako vaše dete uvek bude radilo lepe stvari radi nagrade, nikada neće znati zašto zapravo čini određene stvari. Međutim, ukoliko napravite sistem i nagrade rezervišete za izuzetne napore i dobro ponašanje, dete će biti motivisano da sve češće pokušava da vas obraduje nekim lepim gestovima,

Pretvorite odrogovrnosti u igru

Ukoliko dete odbija da uradi nešto što mu je zapoveđeno, pokušajte da to pretvorite u igru, Humor i igre su dva sjajna alata za roditelje. Na primer, da biste naterali dete da samo obuje cipele, svako jutro se na kratko igrajte prodavnice cipela.

Pre prelaska s jedne aktivnosti na drugu – obavestite dete o budućoj promeni

Kada je vreme da promenite aktivnosti, na primer da isključite TV, da prekinete jednu igru, da krenete kući od prijatelja, obavestite dete o tome ranije. U predškolskom deca znaju kada će doći promene i imaju vremena da završe ono što trenutno rade, zbog toga im takav sistem prija.

Podsticanje saradnje

Svaka predškolska grupa izgleda slično: deca mirno sede u krugovima, formiraju redove, podižu ruku kada žele da govore, dele sve što imaju sa drugom decom. Mnogi roditelji se pitaju kako je njihovo dete u ovom okruženju tako disciplinovano. Ovu saradnju nastavnici lako podstiču stalnim pričama o drugarstvu i važnosti zajedničke igre i aktivnosti. Razvijanje rutina je takođe jedna od vrlo važnih stvari za podsticanje saradnje.

Podstičite timski rad

Ukoliko se vaše dete buni kada treba da podeli igračke sa drugom decom, postavite tajmer i neka se svako od njih igra sa tom igračkom dok tajmer ne zazvoni.  Tako će deca poštovati drugu decu i želeti da sarađuju i sa vama i sa drugom decom.

20 važnih saveta za roditelje: Razvijajte rutine

Deca sarađuju jer znaju šta se od njih odčekuje i prate istu rutinu svaki dan. Tako brzo nauče šta bi trebalo da rade, a već nakon nekoliko dana deci više nije potrebno ni podsećanje za to šta se od njih traži.

Dajte detetu izbor

Ukoliko dete odbije da sedi za stolom i jede, ponudite mu poslasticu u zamenu za mirno sedenje. Možda u početku deca ne prave prave izbore koje vi očekujete, ali na kraju će ipak učiniti što ste mu rekli jer će mu to obezbediti ono što želi.

Izbegavajte postavljanje uslova

Ukoliko često koristite uslovne rečenice, onda sugerišete da postoji mogućnost da dete neće učiniti to što treba da učini. Umesto reči „ako“ koristite reči „kad“. Na primer: Kad pokupiš igračke, idemo u park.

Dajte prednost igri

Vaspitači ponavljaju da su deca sve manje sposobna da budu maštovita nego pre nekoliko decenija. Veliki broj dečijih aktivnosti dešava se pod roditeljskom kontrolom  i deca nisu slobodna da maštaju. Opustite se i kažite detetu da ide i da se igra. Ne morate da ga zabavljate vi sve vreme, pustite ga da ponekad samo osmislii igru.

Muzika uz obavaveze

Postoji razlog zašto mnogima treba muzika i ritam da bi uspešno izvršili svoje zadatke. Muzika može učiniti da detetu bude zabavno dok rasprema igračke, pakuje odeću ili sklanja bojice sa stola.

Pustite decu da sama reše sukobe

Umesto da pokušavate da rešite svaki dečiji sukob, shvatite da je normalno da se deca ponekad svađaju. Udaljite se i pustite ih da reše svoje probleme. Nećete uvek biti tu kada ono bude imalo problem i važno je da naučite dete kako samo da se snađe.

20 važnih saveta za roditelje: Slušajte decu

Slušajte pažljivo šta vam dete poručuje. Možda vam je reklo koje obaveze su mu naporne, a koje voli da izvršava. Na ovaj način možete pomoći detetu da savlada i one zadatke koji su mu zahtevniji.

Efektivna disciplina

Retko kada roditelji ne koriste tajm-aute, a vaspitači ih gotovo nikada ne koriste. Možda je bolje osloniti se na vaspitačku metodu.

Uverite se da dete zna zašto treba da se ponaša dobro

Sama nagrada nije dobra motivacija za dobro ponašanje. Pričajte sa detetom i uverite se da je ono svesno svih beneficija koje ostvaruje primernim ponašanjem.

Ometajte dete kada radi nešto što ne sme

Mirnim putem sprečite dete da uradi ono što ne sme. Na primer, kada ga uhvatite kako skače po krevetu, odvratite ga od toga pitanjem da li želi da crta sa vama ili da čitate neku priču.

Oslobodite dete stresa od rastanaka

Ukoliko dete burno reaguje kada treba da se odvoji od vas, dajte mu nešto opipljivo što će ovaj trenutak učiniti mirnijim. Na primer, dajte mu svoju sliku ili mu izrežite srce od papira koje će držati uz sebe. Ukoliko ima nešto što fizički postoji kod njega, to mu može pomoći da se dete oseća manje anksiozno.

Forsirajte ispravljanje grešaka

Ukoliko je dete crtalo po zidu, ne treba sami to da brišete. Uključite dete u taj proces.

Neka disciplina uvek bude na prvom mestu

Ukoliko želite da ukrotite loše ponašanje svog deteta, reagujte čim se ono ponaša loše. Neki roditelji često koriste frazu „pričaćemo kada stignemo kući“. Međutim, to nije efektivno jer rizikujete da dete zaboravi na incident.

I vi i vaš partner treba da učestvujete u stvaranju discipline na isti način

Ukoliko se način vaspitanja deteta kod vas i vašeg partnera bude razlikovao, dete će naći način da sprovodi svoje loše ponašanje kada jedno od vas nije prisutno.

Budite dosledni

Kada jednom primetite da dete nešto radi pogrešno i da se ponaša loše, to ponašanje uvek sankcionišite. Ukoliko jednom dete oseti da niste zadovoljni određenim ponašanjem, a sledeći put vi na to prećutite, šaljete detetu pomešanu poruku.
Jovana Jevtić

lithiumcloud/ Getty Images Plus

još iz kategorije