Naučite dete da bude samostalno
03.05.2023 Vaspitanje

Naučite dete da bude samostalno i nezavisno

Veoma je važno da deca budu nezavisna i samostalna. Međutim, to nije uvek najlakše. Zbog toga je bitno da znate kako da naučite dete da bude samostalno.

Kako da naučite dete da bude samostalno?

Jedan od primarnih ciljeva svakog roditelja jeste da naučimo decu da budu samostalna. Ovo je teško zbog toga što nekad se deca teško odvajaju, a ponekad nas roditeljski instinkt tera da im olakšamo stvari, da ih spasimo njihovih grešaka i ograničimo njihova iskustva sa odgovornošću. Međutim, deca moraju biti izazvana da bi razvijala veštine i bili uporni, hrabri i puni samopouzdanja. Potrebno je vreme, trud i poverenje da biste uspeli u ovom zadatku.

Pustite dete da pravi geške

U početku ovo može biti jako teško, ali to što će praviti  greške naučiće ih i da se izbore sa njima. Kada dete napravi grešku, recite mu da je to u redu i pomozite im da smisle kako da sledeći put to ne ponove. Dobra ideja je i da osmislite strategije za rešavanje problema. Ove greške treba dozvoljavati u raznim situacijama. Od toga da nisu poneli kišobran iako su videli prognozu da će padati kiša, pa do toga da dobiju jedinicu jer su počeli da uče dan pred kontrolni test. Dopustiti im da osete nelagodu ili razočaranje koji su sami prouzrokovali može biti teško, ali to im zapravo pomaže da napreduju i da poboljšaju samopoštovanje i sposobnost da se nose sa problemom.

Uključite ih u kućne poslove

Dajte detetu zadatke koje može da uradi kao što je to da skupi igračke, da vam pomogne da odložite namirnice ili raspremanje sobe. Naravno, morate biti uvereni da su ti poslovi prikladni za njihov uzrast i da su ti poslovi važni. Deca su mnogo spremnija da pomognu kada osećaju da je to što rade važno. To ne moraju biti veliki zadaci, samo nešto što od njih zahteva da razmišljaju i planiraju unapred.

Dajte im slobodu izbora, ali u granicama

Deca treba da imaju razumne nivoe slobode i to što ćete im omogućiti da donose odluke je oodličan način da ih osnažite i izgradite poverenje u njihovo rasuđivanje. Ovo će takođe pomoći i u izgradnji osećaja odgovornosti.  Ovakvi izbori se sastoje u tome da samo odabere koju će majicu obući. Kada deca samostalno donose odluke. postoje značajne šanse da sami razumeju posledice sopstvenih odluka. Na ovaj način ćete takođe pokazati i da se njihove ideje, želje i potrebe poštuju i cene.

Međutim, nemojte im davati previše opcija jer će deca biti preopterećena. Dakle, umesto da ih pitate šta žele da rade danas, pitajte ih da odaberu da li žele na igralište ili u šetnju.  Ipak, pripremite se da će neke njihove odluke delovati tako da će im trebati vaša zaštita kao posledica njihove odluke. Pripremite se da reagujete i zaštitite dete ukoliko je donelo opasan i loš izbor.

Naučite dete da bude samostalno: Dajte detetu prostora

Deci je potreban prostor za razvoj i učenje. Malo je verovatno da će postati nezavisni ako nemaju priliku za to. Podstaknite samopouzdanje tako što će moći da istražuje bez preteranog nadzora. Pustite ih da se sami igraju sa drugom decom ili da samo reši konflikt sa drugom decom.

Izbegavajte da ih stalno ispravljate

Koliko god je moguće pokušajte da ne ispravljate dete kada pokušava da uradi nešto samostalno. Dakle, ako vaše dete nije savršeno namestilo krevet, suzdržite se da popravljate to za njim. Cilj nije savršenstvo, već da vaše dete preuzme odgovornost. Oni će se truditi da to poprave ako osećaju da to nisu u radili kako bi trebalo.

Dakle, morate pustiti vaše dete da upoznaje svet i da snosi prirodne posledice za svoje odluke. U suprotnom, ako radite sve za njih, činite im medveđu uslugu. Verujte da oni to mogu i iznenadićete se kad vidite da mogu i mnogo više.
AnnaNahabed/GettyImagesPlus

još iz kategorije