16.10.2014 Vaspitanje

Zašto batine nisu dobre za decu

Kako pravilno odgojiti dete? Juče, danas i sutra. Pitali su se i još se uvek pitaju mnogi roditelji. Poznato je kako batine nisu dobar način na koji možete uticati na detetovo ponašanje. Telesno kažnjavanje je bez efekta, a dokaz tome su razna sprovedena istraživanja.

dete svađa

Sprovedeno istraživanje ne usredsređuje se samo na zlostavljanje dece nego i na udaranje, šamare i druge slične oblike kažnjavanja od strane roditelja. Autorka istraživanja Elizabet Geršof izjavila je kako razume zašto roditelj ponekad ima potrebu da fizički kazni dete, ali i dalje tvrdi kako se ne radi o efektivnoj metodi.

Poznata meta-analiza dr Geršof koja je nastala na temelju inicijative savetodavnog tela Kampanje protiv telesnog kažnjavanja dece jedna je od popularnijih metoda, a osim u Americi sprovodi se i u Evropi.

Postoje dokazi koji idu u prilog tome da fizičko kažnjavanje ne umanjuje, nego povećava mogućnost da deca postanu agresivna i prkosna.

Šta možete učiniti umesto telesnog kažnjavanja? Deca su svesna ozbiljnosti situacije, pogotovo kada im se tokom razgovora objasni šta nisu uradili dobro. Radi se o tome da bi svakom roditelju cilj trebalo da bude da zadobije pažnju deteta, ali bez potrebe da ga udara. Možda povišeni ton ili oduzimanje omiljene igračke. Disciplina mora biti prisutna.

Telesno kažnjavanje problematično je iz nekoliko tački gledišta, a jedna od njih je zbunjivanje deteta. Problem je što će dete kada dobije batine razmišljati o tome kako ga je roditelj upravo istukao, a neće razmisliti o tome zašto se to dogodilo. Agresija proizvodi agresiju, pa bi tako i to dete kasnije moglo da pokaže neprimereno ponašanje.

Izvor: mojedijete.com, M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije