Maniri za stolom
30.05.2023 Vaspitanje deteta

Maniri za stolom: Naučite dete da su važni

U zavisnosti od uzrasta vašeg mališana, jednostavni maniri za stolom mogu da se savladaju ali im je ipak potrebna vaša pomoć da ih nauče. Otkrivamo kako.

Na primer, možete pomoći detetu da makar ne baca hranu i sedi tokom obroka. Međutim, imajte na umu da malo dete može razumvno da sedi za stolom samo oko 10ak minuta – kada je dobar dan.

Maniri za stolom su navike koje se stvaraju tokom života. Mala deca ne razumeju zašto je mami važno da ispoštuju ručak sa porodicom i nestrpljivi su da otkriju još neke zanimljive stvari. Tek sa 4 ili 5 godina deca počinju da kontrolišu svoje ponašanje. Pogledajte i ovo: Ispuštanje gasova: Kako da objasnite deci šta je to (mojabeba.rs)

Maniri za stolom: Naučite dete da su važni

Ako dosledno tretirate obrok kao posebno vreme za okupljanje porodice i zajedničko uživanje u hrani, tokom nekog vremena vaše dete će naučiti da poštuje ovo vreme – i pravila koja uz to idu.

Kako da maniri za stolom postanu navika?

Model dobrih manira. Vaše dete želi da vam ugodi i bude kao vi, tako da je najbolji način da ga navedete da se ponaša za stolom da mu pokažete kako se to radi. Vaš cilj je da pokažete lepo ponašanje, ali očekujte da će biti potrebno dosledno ponavljanje tokom nekoliko meseci da vaš mališan to razumeo.

Priznajte greške. Takođe možete dati do znanja svom detetu da čak i odrasli imaju problema da se dobro ponašaju sve vreme za stolom ali da dajete sve od sebe. Ako otkrijete da ste pogrešili, pretvorite to u trenutak koji ih može naučiti o tome kako biti ljubazan tako što ćete se izviniti i prihvatiti svoju grešku.

Budite dobro društvo za vreme obroka. Fokusirajte se na zajedničko uživanje u obroku. Ne koristite telefon, ne gledajte TV ili ne udaljavajte se od stola da biste se bavili drugim stvarima.

Pretvorite manire u naviku. Kada uvodite ponašanje, budite dosledni: postavite i ponovite jasna očekivanja i koristite nežne podsetnike da biste ih pojačali. Na primer, očekujte da ćete strpljivo i često podsticati svoje dete da koristi „molim“ i „hvala“. Razmislite o crtanju jednostavnih slika ili korišćenju fotografija da napravite grafikon malog broja očekivanja tokom obroka, kao što je grašak na tanjiru (ne na podu).

Pohvalite dobro ponašanje. Prokomentarišite kada primetite da dete pokušava da se ponaša dobro za stolom, čak i ako to ponašanje nije besprekorno. Mogli biste reći: „Znam da je teško sedeti mirno dok jedemo ali vidim da se trudiš.“

Vežbajte zahvalnost. Neke porodice izgovaraju molitvu uz obroke. Čak i ako niste religiozni, obroci su prilika za vežbanje i model zahvalnosti. Izražavajući zahvalnost za hranu, za osobu koja ju je pripremila i priliku da je podelite zajedno, učite svoje dete da bude zahvalno i da shvati da je porodični obrok posebna prilika.

Šta kada se dete ne ponaša lepo za stolom?

Ignorišite loše ponašanje. Mala deca se zapravo ne ponašaju loše i ni u jednoj meri ne rade to namerno. Oni još pokušavaju da nauče i razmeju svet oko sebe. Na primer, možete nežno ponoviti: „Hrana ostaje na tanjiru“. Takođe razmislite da li je vaše dete završilo sa obrokom i da li ga treba ipak pustiti iz stolice za hranjenje. Reakcije, čak i negativne, imaju tendenciju da pojačaju ponašanje. Ako imate stariju decu, razgovarajte sa njima o važnosti nereagovanja na ludorije njihovog mlađeg brata ili sestre tokom obroka. Možete čak i da napravite igru da vidite ko ostaje najmirniji.

Podsetite ih. Ponekad je nežan podsetnik, kao što je stavljanje kašike nazad u šaku vašeg mališana kada zgrabi šaku hrane, sve što je potrebno.

Ostanite pozitivni. Budite dosledni da ne grdite vašeg mališana i obavezno insistirajte na tome šta očekujete, a ne šta ne želite da vaše čedo radi. Pokušajte da kažete: „Hrana treba da bude u tanjiru“, umesto „Mi ne bacamo hranu“.)

Identifikujte probleme. Loše ponašanje ili loši maniri mogu biti način da vaše dete komunicira sa vama. Mala deca imaju veoma ograničene jezičke veštine da bi vam na odgovarajući način rekli sve što misle i osećaju. Pokušajte da otkrijete osnovni uzrok onoga što vaše dete pokušava da vam kaže. Možda je zaista sito i završilo sa obrokom, ili možda pokušava da privuče vašu pažnju na jedan mali trenutak sa vama. U ovim slučajevima, možda je vreme da je pustite da ode od stola ili joj barem date pauzu pre nego što se vrati da završi sa jelom.

Osnovna pravila za dobar obrok male dece

Različite porodice imaju različita pravila i to je potpuno u redu. Zapitajte se šta vam je najvažnije – iako bi u ovom trenutku to moglo biti dostignuće samo da naterate svoje dete da ne baca hranu na pod. Otkrijte i ovo: Šta da uradite kada vaše dete grize drugu decu? (mojabeba.rs)

Da biste započeli, razmislite da naučite svoje dete nekim osnovnim pravilima kao što su:

  • Recite „izvoli“ i „hvala“. Možete da modelirate ovo ponašanje pre nego što vaše dete počne da govori.
  • Pribor je za jelo, a ne za lupanje ili bacanje. Ako vaše dete voli da lupa i baca stvari za sto, igrajte se zajedno pre nego što sednete za obrok.
  • Nema bacanja ili uzimanje hrane sa tanjira drugih ljudi.
  • Koristite miran ton. Mališani pojačavaju jačinu zvuka i intenzitet kada osete da ih ne čuju.
  • Nema trčanja okolo.

Međutim, postoji nekoliko pravila koja možda ne biste želeli da primenite u vreme obroka jer bi mogli biti suviše kompleksi za vaše čedo:

  • Zaboravite staro pravilo „pojedi sve iz tanjira“. Dozvolite svom detetu da prestane da jede kada se njegovo telo oseća sito, a ne kada je sve ispred njega nestalo. Umesto toga, ponudite male porcije, dopunite kada se to zatraži i poštujte njegovu odluku da prestane da jede.
  • Razmislite o očekivanju da mališani (koji su prirodno aktivniji od odraslih) treba da ostanu sedeti za stolom dok svi ne završe sa jelom. Bolja ideja bi mogla biti da mu dopustite da ustane kada završi i da se tiho igra u blizini gde ga možete držati na oku.

Pre svega: Neka očekivanja budu realna. Okruženje može brzo da zainteresuje decu, zato vodite računa da nema ometajućih faktora prema kojima će poleteti za vreme obroka. Većina mališana može da sedi za stolom najviše 10 minuta, pa budite spremni na kratak obrok. Budite dosledi da se ruča za stolom, a ne ispred TV-a  u dnevnoj sobi i vaše dete će ubrzo naučiti lepe manire.

 
Miljana Momirović

romrodinka/GettyImagesPlus

još iz kategorije