beba dira genitalije
21.04.2023 Razvoj bebe

Kako reagovati kada beba dira genitalije?

Za bebe oba pola normalno je da dodiruju svoje genitalije. Ovo se uglavnom dešava od četvrtog do šestog meseca starostii kada bebe stiču kontrolu nad svojim udovima i počinju da istražuju svet oko sebe, ali i svoje telo. Bebe u tom periodu pokušavaju da se uhvate za sve što mogu da dohvate, uključujući uši, stopala, pa i svoje intimne delove. Narednih nekoliko godina i dečaci i devojčice dodiruju svoje genitalije bilo kada, bilo gde, ne videći u tome ništa loše. Mnogi roditelji žele da znaju kako reagovati kada beba dira genitalije?

Ovaj tip istraživanja tela bebe mogu činiti često ili samo povremeno, a i jedno i drugo je sasvim normalno.

Kako reagovati kada beba dira genitalije?

Ukoliko ste svedoci detetovog dodirivanja genitalija, veoma je bitno da, čak i ako vam je neprijatno, pokušate da ostanete smireni. Najbolje je da izbegnete podsmeh, kikotanje, stid i da ne govorite detetu da je dodirivanje genitalija loše ili pogrešno. Takvo reagovanje moglo bi kod deteta stvoriti osećaj krivice, ali i tajnovitosti oko seksualnosti. Bez komentara pustite svoje dete da istražuje svoje telo. Ovu radoznalost možete iskoristiti i za podučavanje svog deteta pomoću kog će se upoznati sa raznim delovima tela. Na primer, u toku kupanja govorite detetu prava imena svih delova tela uključujući penis, testise, vaginu i vulvu.

Ukoliko primetite da se dete dodiruje pred drugim ljudima, najbolje je da ne reagujete burno, već da stavljanjem pelene, oblačenjem pantalona ili davanjem igračke detetu skrenete njegovu pažnju na neku drugu stranu

Već oko druge godine možete upozoriti dete da je dodirivanje genitalija u redu, ali da bi to trebalo da bude privatna aktivnost koju treba da obavlja u svojoj sobi. Osim toga, nikada nije rano da počnete detetu da objašnjavate da nije u redu da ga bilo koja druga osoba gleda dok ono dodiruje svoje genitalije ili da neko drugi to radi.

Kada krenu u školu, najveći broj dece prestaje od ove vrste istraživanja u javnosti. Ukoliko se i tada to nastavi, najbolje bi bilo da pričate sa lekarom ili psihologom. Ako vam se učini da je vaše dete preterano zainteresovano za ovu aktivnost i da ona ometa normalne rutine ili igru, bilo bi dobro da reagujete. U suprotnom, dobro je da se držite stava da je to u redu, ali da to radi u privatnosti.

Kada je dodirivanje genitalija problem?

Mala je verovatnoća da dete dira svoje genitalije zbog nekog medicinskog problema, Međutim, kod devojčica se ponekad javlja vulvovaginitis, crvenilo, otok i bol oko vagine i vulve. Ovo se najčešće dešava od omekšivača, uske odeće ili mokrih pelena. Dečacima se može javiti infekcija koja se ispoljava crvenilom i otokom. Ova stanja takođe mogu navesti decu da dodiruju svoje genitalije.

Za veoma malu, ali i nešto stariu decu, prekomerno dodirivanje genitalije, retko, može signalizirati fizičko ili seksualno zlostavljanje. Ukoliko posumnjate na takav problem, obavezno razgovarajte sa lekarom oko ponašanja vašeg deteta.
Jovana Jevtić

PeopleImages/Getty Images Plus

još iz kategorije