kako naučiti dete da ne laže
12.04.2023 Vaspitanje deteta

Kako naučiti dete da ne laže?

Za decu je uobičajeno da nekada kažu neku laž, međutim, roditelje prva izgovorena laž njihovog deteta može šokirati. Kako biste uspeli da podstaknete dete na iskrenost pročitajte sledeće savete. Ovaj tekst govori o tome kako naučiti dete da ne laže.

Kako naučiti dete da ne laže?

Zašto deca lažu?

Mala deca lažu iz mnogo razloga. Pre svega, još uvek su premladi da nauče da je ispravno govoriti istinu, a poglešno lagati. Deca do nekog uzrasta jednostavno nisu sposobna da uoče razliku između igre i stvarnosti te im se laži čine ispravnim i istinitim. Lažima deca često izražavaju nešto za šta žele da je istina. Oni preteruju kako bi vas zadivili, žele da izbegnu nevolje i lažima uspevaju da dobiju nešto što žele. Nešto starija deca sklona su sitnim, naivnim lažima kako bi zaštitila nečija osećanja, pa se tako pretvaraju da im se sviđa poklon koji im je neko dao iako zapravo nisu oduševljena.

Laži su deo normalnog ponašanja u detinjstvu. Dete počinje da shvata da vi ne znate sve i to mu daje prostor da se igra sa istinom. Deca uglavnom počinju da lažu još od druge godine i kako su starija postaju sve bolja u tome. Bitno je da znate da ne treba da se osećate loše ako vas dete slaže jer je to u tom periodu normalna stvar za njega.

Kako naučiti dete da ne laže?

Da biste se dobro nosili sa lažima deteta, potrebno je da razumete zašto vas je dete slagalo.

Igra pretvaranja:

Ukoliko primetite da vas je dete slagalo jer ne razlikuje igru od stvarnosti, pohvalite njegovu maštu i pričanje priča. Ovo detetu može pomoći detetu da razlikuje fantaziju od stvarnosti.

Neispunjene želje:

Pomozite detetu da otvoreno priča o svojim osećanjima i željama i saznajte koje su to neostvarene želje zbog kojih je slagalo.

Izbegavajte nevolje:

Pokušajte da ne dovodite dete u situacije u kojoj će mu se učiniti da je laganje dobro. Na primer, umesto da pitate da li je raspremio igračke, recite mu da su mu igračke na podu i zamolite ga da ih pokupi.

Stavite im do znanja da je sve lako proveriti

Ako dete pokuša da izmanipuliše kako bi, na primer, došlo do slatkiša, stavite mu do znanja da sve može da se proveri. Deca često slažu jednog roditelja da im je drugi roditelj nešto obećao i pokušavaju da dođu do svoje neostvarene želje. Kada dođete u takvu situaciju, recite detetu da ćete prvo pitati partnera da li je to istina.

Razgovarajte o izgovorenoj laži

Ako uhvatite dete u laži, razgovarajte sa njim o tome zašto vas je lagalo i šta biste voleli da sledeći put uradi umesto toga. Pokušajte da mu objasnite da laganje nije efikasno i da postoje drugi načini da se nosi sa situacijom. Objasnite detetu zašto će iskrenost uvek biti nagrađena. Nemojte ih nazivati lažovima i kažnjavati jer to može učiniti da se osećaju previše loše. Deca uče kako treba da se ponašaju prema drugim ljudima i morate biti strpljivi dok oni razbijaju svoje veštine komunikacije.

Podstičite iskrenost od malih nogu

Dobri međuljudski odnosi se zasnivaju na poverenju, što zahteva iskrenost. Podstaknite svoje dete da bude iskreno tako što ćete mu staviti do znanja da vaša porodica to ceni, hvalite ga kada govori istinu i nešto priznaje, budite iskreni i držite svoja obećanja jer će najviše učiti iz vašeg uzora.

Pokušajte da saznate da li iza laži postoji neki ozbiljniji problem

Deca nekada lažu kada su uplašena ili kada imaju neki ozbiljniji problem. Ukoliko se nešto ozbijno dešava vašem mališanu, videćete i druge znake nevolje poput emocionalnih promena i promena ponašanja. Razgovarajte sa svojim detetom i objasnite da mu verujete i da ćete uvek učiniti sve da ga zaštitie.

Budite strpljivi sa detetom i shvatite da sva deca moraju da prođu kroz fazu laganja jer je to način na koji mališani uče o svetu oko sebe i međuljudskim odnosima.
Jovana Jevtić

evgenyatamanenko/ Getty Images Plus

još iz kategorije