Podstičite dete da govori istinu

Iako je laganje deo odrastanja, roditelji uglavnom ostanu zatečeni kad pri put otkriju da im dete ne govori istinu; čak i kad je reč o sitnim lažima tipa “popio sam mleko” iako ga je zapravo prosulo. Tada počinje i traganje za odgovorom na pitanje: kako vaspitati dete da govori istinu čak i ako to znači da će zbog toga biti u nevolji.

ct-1waddell-first-day

Nova studija objavljena u časopisu „Journal of Experimental Child Psyhology“ istraživala je povezanost tendencije deteta da prizna grešku i loše ponašanje i očekivanu reakciju njihovih roditelja.

Zanimljivo je da su četvorogodišnjaci i petogodišnjaci povezivali dobre osećaje s laganjem jer su na taj način uspeli uraditi nešto što im inače nije dozvoljeno i pritom prošli bez kazne. Oni su pretpostavili da će, ako priznaju grešku, njihovi roditelji reagovati negativno. Kod sedmogodišnjaka i devetogodišnjaka situacija je bila obrnuta, oni su se osećali loše zbog laganja i očekivali su pozitivnu reakciju roditelja ako priznaju šta su zaista uradili.

Istraživači ukazuju na to da je ključ podsticanja iskrenosti kod dece njihovo uverenje da je to za njhovo dobro i da će uzrokovati pozitivnu reakciju roditelja. To, podrazumeva se, ne znači da razbijanje prozora i slične stvari treba nagraditi, ali ključno je da deci, umesto kažnjavanjia, kažete da ste ponosni što su vam rekli istinu. Na taj način detetu olakšavate prihvatanje “kazne” i dajete mu podsticaj da razvije svoj osećaj za etiku. Stoga, nikad ne budite strogi prema detetu zato što vam je reklo istinu, a potrudite se da i vi budete u potpunosti iskreni prema deci.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije