Samopovređivanje
19.05.2023 Vaspitanje deteta

Samopovređivanje: Šta kada dete udara i grize samo sebe?

Ako primetite da se va[e dete namerno samopovređuje, trebalo bi da budete zabrinuti. Pre svega potrebno je pronaći razlog koji stoji iza samokažnjavanja. Veoma je bitno otkriti koja emocija je izazvala samopovređivanje i zašto  loše emocije iskaljuje na sebi. Šta kada dete udara i grize samo sebe?

Samopovređivanje: Šta kada dete udara i grize samo sebe?

Iza samopovređivanja može biti više razloga. Na primer, dete može osećati ljutnju ili neku drugu negativnu emociju koju okreće ka sebi jer ne zna kako to da izrazi na drugi način. Osim toga, moguće je da je dete frustrirano nekom pojavom  da tipično ponašanje i ljutnja ne daju dovoljno oslobođenja. Preispitajte se, da li je moguće da se oseća krivim jer se ljuti da kažnjava samo sebe za tu emociju. Da li ga neko drugi kažnjava na taj način? Dete koje udara samo sebe možda je udarano, a ono koje se ujeda može biti ugrizeno za kaznu za ujedanje druge dece.

Bitno je ne donositi zaključke n slepo, već razgovarajte sa deteom i svojim bližnjima o detetovom ponašanju.

Kako biste saznali šta je u orenu problema, promislite o tome kada je ovo samokažnjavanje počelo i šta bi moglo biti okidač za to. Možda je to prva nedelja kada je njegov otac bio na službenom putu ili se možda u toj nedelji preselio iz mirne sobe u vrtiću u bučnu koja mu se ne dopada, možda su se promenili njegovi vaspitači.

Ukoliko možete da povežete šta je tačno uzrokovalo ovu pojavu, možda ćete brzo uspeti da promenite ovaj obrazac ponašanja.  U tom slučaju problem se može rešiti eliminisanjem mogućeg uzroka.

Ukoliko za ovo ponašanje ne krivite stres, preuzimite korake koji će na kraju pomoći da dete svoje negativne emocije ne okreće na sebe. Posvetite mu pažnju jedan na jedan kako biste mu pomogli da se oseća bolje. Igrajte se zajedno, dozvolite mu da bude fizički aktivno kako bi što pre sagoreo negativnu energiju koja izbija iznutra.

Osim toga, važno je zaustaviti dete kada se povredi. Modrice i ujedi nisu dobri za njegovo telo, a ovo ponašanje nije dobro za njegov emocionalni razvoj. Budite nežni sa detetom i utešite ga kada ovo ponašanje počne. Objasnite mu da mu nećete dozvoliti da se udara i ujeda jer ga volite i jer je vaš posao da se brinete o njemu. Na ovaj način on će imati dokaz ljubavi i pažnje koju je možda i želeo da dobije.

Ovakvo ponašanje najčešće i prestaje brzo, kao što je i počelo. Međutim, ako dete ne prestaje sa njim i nakon pokušaja intervenccije, potrebno je da razgovarate sa pedijatrom. Istina je da mnoga deca to rade, ali to ne znači da ne treba da potražite opcije poput promene ponašanja ili terapije igrom da pomognete svom detetu da se na zdraviji način nosi sa emocijama.
Jovana Jevtić

Evrymmnt/Getty Images Plus

još iz kategorije