Ispuštanje gasova
09.05.2023 Vaspitanje deteta

Ispuštanje gasova: Kako da objasnite deci šta je to?

Ispuštanje gasova predstavlja neku vrstu tabu teme i zbog toga često roditeljima bude teško da o tome razgovaraju sa svojom decom na njima razumljiv način. Međutim, načini za to postoje.

Ispuštanje gasova: Kako da ovo objasnite svom detetu?

Većina roditelja se susretala sa tim da njihovo dete odjednom postaje opsednuto kakicama i svime što je povezano sa tim. Sve im je smešno i često uzvikuju slične reči pred strancima i u javnosti što čini da roditelji pocrvene. Da biste se izborili sa ovim, potrebno je da složenu temu pojednostavite do te mere da je oni razumeju. Jedino na taj način će oni prihvatiti to kao normalno i prestati da se tome smeju.

Koristite slike i knjige

Možete pokušati sami da nacrtate detetu odakle se pojavljuju gasovi, mada je sigurnije koristite knjige koje se bave ovom temom pristupačnoj deci. Detetu je potrebno da vidi šta se dešava kako bi razumelo.

Preskačite komplikovane fraze

Ne treba da razgovarate sa decom koristeći velike medicinske fraze. Razgovarajte sa njima na njihovom nivou. Koristite reči koje su njemu poznate i koje neće shvatiti previše ozbiljno. Dakle, možete iskoristiti frazu „prdnuti“ jer je to detetu smešno i njemu prihvatljivo.

Razgovarajte o hrani koja izaziva gasove

Da bi objasnili šta uzrokuje ispuštanje gasova, možete objasniti detetu da ga određene namirnice izazivaju poput pasulja, mahunarski, povrća, žvake i gaziranih pića. Najlakši način da objasnite neprijatan miris jeste da kažete da ga bakterije u vašim crevima prouzrokuju.

Objasnite detetu da je to normalno

Najvažnije je da dete shvati da je to prirodna telesna funkcija uzrokovana izbacivanjem vazduha i gasa iz organizma. To objašnjenje će pomoći, ali ne znači da će vaše dete prestati sa šalama o ovoj pojavi. Za to će vam trebati malo vremena i puno strpljenja.

U svakom slučaju, razgovor o ovome nije toliko strašan koliko deluje. Deca će razumeti šta se dešava i neko vreme će se smejati tome dok u potpunosti ne prihvate kao normalnu stvar.




Phique Studio/GettyImagesPlus

još iz kategorije