19.11.2016 Saveti

Zašto sa decom treba otvoreno razgovarati o seksu?

Najnovije britansko istraživanje pokazalo je da mnogi tinejdžeri žale što pre prvog seksualnog odnosa nisu mogli da pitaju roditelje za savet. Evo i zbog čega.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Kada je u pitanju razgovor o prvim seksualnim odnosima, do sada je bilo teško reći kome je neprijatnije – roditeljima ili deci. Međutim, istraživanje Univerzitetskog koledža u Londonu dalo je zanimljive rezultate.

U ispitivanju, objavljenom u magazinu “BMJ Open”, učestvovalo je 4000 tinejdžera između 16 i 24 godine starosti. Čitavih 70 odsto izjavilo je da bi volelo da je imalo više informacija u vezi sa emocionalnim aspektom seksualnih odnosa pre nego što je izgubilo nevinost, a čak 37 odsto dečaka i 46 odsto devojčica žali što o tom pitanju nije moglo da razgovara sa svojim roditeljima.

Razlog?
Roditelji razgovaraju sa decom na način na koji njihovi profesori i prijatelji to ne mogu.

Stručnjaci savetuju da se sa pričom o seksu počne još u ranom uzrastu kako se deca kasnije ne bi ustručavala od postavljanja pitanja. Prednost koju roditelj u ovom slučaju ima je što dobro poznaje svoje dete, zna na koji način da mu pristupi, i ima mogućnost dana njega prenese svoj sistem vrednosti.

Rezultati prethodnih istraživanja pokazali su da deca koja osećaju povezanost sa svojim roditeljima kasnije stupaju u seksualne odnose, i u najvećem broju slučajeva koriste zaštitu.

Zaključak?
Roditelji, ne zabadajte glavu u pesak. Budite jaki sada, da bi vam vaša deca kasnije bila zahvalna.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije