19.11.2016 Rastemo i učimo

Kako napraviti dobar izbor dečijih TV kanala?

Od velikog je značaja da budete selektivni, da pažljivo odaberete program koji će da gledaju vaša deca kao i vremenski period koji će provesti pred televizorom.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zato je potrebno da obratite pažnju šta zapravo želite da prezentujete svom detetu. Predhodno odgledajte emisiju kako bi se uverili da odgovara za vaše dete. Danas je tehnologija napredovala i program koji želite može biti snimljen tako da možete da birate vreme koje vama odgovara kada će dete da gleda. Imajte uskladištene najbolje programe – mala deca obožavaju da ih gledaju iznova i iznova.

Napravite odgovarajući izbor. Tražite programe bez reklama, namenjene maloj deci, jezički jednostavne sa simpatičnim likovima, muzikom, pevanjem, edukativnom vrednošću. Zabranite emisije koje afirmišu vrednosti sa kojima se ne slažete. Ukoliko u kući ima starije dece, nemojte dopustiti vašem malom detetu da sedi i gleda televiziju dok oni gledaju, osim u slučaju da emisija odgovara njegovom uzrastu.

Budite na oprezu i što se tiče sadržaja emisija koje vi gledate kada je vaše malo dete u blizini. Zbog česte nasilničke prirode izveštaja u vestima, pokušajte da zabavite dete nekim aktivnostima ili sačekajte da se obavestite o tekućim događanjima u kasnijim emisijama kada su deca bezbrižno ušuškana u krevetu.

Zajedničko gledanje televizije vas i deteta omogućiće vam da ispravite netačnu informaciju, da pratite reklamu i da ukažete na vrednosti koje cenite, kao i na one koje ne cenite. Neka gledanje bude interaktivno, razgovarajte o radnji i toku priče, izvodite aktivnosti slične onima iz omiljenih emisija, komentarišite, zapitkujtedete o televizijskim emisijama dok se prikazuju. Podstaknite dete da peva ili pleše da pravi razne predmete zajedno sa televiznim likovima. Video trake za pevanje, igranje ili vežbanje uz snimak pospešuju aktivno učešće.

Koristite TV da gradite veštine zapažanja (šta je onaj dečko sada uradio ?) kreativnost (možemo li mi da napravimo avion od papira kao što su napravila deca u emisiji?), intelekt (zašto misliš da je ona devojčica to rekla?). Radite na tome da podstaknete kreativne veštine i maštu svog deteta i podstičite ga da razmišlja i uči na druge načine.

Izvor: Trudnoća.rs
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije