Mali radoznalko

Od trenutka kad se rodi, mališan je opčinjen svetom koji ga okružuje. Evo kako da podstaknete njegovu radoznalost…

Foto: Guliver/Thinkstock

Sigurno ste već primetili svoju bebu kako opčinjeno gleda u svoje prstiće na nogama. Ili ste se začudili s kolikom zadivljenošću i predanošću mulja štapom po blatnjavoj bari. Vašeg mališana vodi urođena osobina koju svi imamo: radoznalost. Premda naučnici još nisu izneli jedinstven stav prema tome zašto su deca toliko radoznala, neki smatraju da to pomaže njihovoj urođenoj potrebi za istraživanjem i ispitivanjem sredine. Zahvaljujući ovoj osobini, mališan lakše uči, razvija se i dobija informacije pomoću kojih daje smisao svom okruženju.

RANA ISTRAŽIVANJA
Beba je radoznala od prvog trenutka kad se rodi. U početku više voli da gleda stvari koje su joj poznate, pa je radoznalost vodi da stalno traži vaše lice i vaš glas. Ali, tokom prvih meseci života radoznalost bebe navodi da ispituju dalje, pa im najzad postaju zanimljive i sve one igračke koje ste nakupovali čim su se rodile. Otprilike od četvrtog meseca počinju da se zanimaju za stvari koje su im nepoznate i nove. Sasvim je normalno da budu gotovo opsednute jednom igračkom nekoliko dana a da zatim potpuno prestanu da obraćaju pažnju na nju.

Bebe tada uče sve što mogu od određenog predmeta, a kad ga dobro upoznaju, prelaze na nešto drugo. Ta promena u pažnji siguran je znak da bebe uče. S obzirom na to da će u ovom periodu igračke detetu biti zanimljive samo po nekoliko dana, dobra je ideja da s drugim mamama redovno razmenjujete igračke kako biste imali obezbeđene zalihe predmeta kojima ćete bebama stimulisati radoznalost. Kad vam druge mame vrate igračke koje ste im pozajmili, nemojte ih bacati ni otpisivati. Spakujte ih u kutije i odložite. Ponovo ih izvadite nekoliko meseci kasnije, kad će vaše dete već usvojiti nove veštine, a igračke koristiti na druge načine.

U ovom uzrastu bebe takođe počinju da koprcaju rukama i nogama, a to im posebno podstiče radoznalost jer tako istražuju šta sve mogu sa svojim telom. Ova faza prethodi prekretnici posle koje su u stanju da prave svesne, voljne i namerne pokrete. Tokom ovog perioda što više se igrajte s bebom igrica koje uključuju njene prstiće, poput Ovo malo prase, kako biste joj pomogli da se usredsredi na svaki pokret svojih ruku, nogu, šaka i stopala.

POKAZIVANJE
Oko osmog meseca radoznalost prelazi na viši nivo, kad bebe pokazuju na ono što im zaokuplja pažnju. Obratite pažnju na pokazatelje, budući da nisu uvek jasno izraženi. Možda u početku neće moći prstom da pokaže na ono što želi bolje da vidi ili uzme, nego će samo podići ruku u pravcu zanimljivog predmeta. Pratite detetove pokrete, pošto će uvek želeti da mu taj predmet donesete ili da ga njemu približite, što je posebno važno ako mališan još ne puzi.

Radoznalost je razlog i zbog koga bebe počinju da brbljaju. U početku su to samo nasumični zvuci, a zatim je brbljanje zapravo istraživanje različitih zvukova koje prave ustima i glasnim žicama. Najveća nagrada za ovaj trud biće ako im uzvratite razgovorom, komentarima, pitanjima… i kažete im kako se zove sve na šta pokazuju prstom, rukom ili očima.

POD KONTROLOM
Posle prvog rođendana beba preuzima kontrolu nad svojom radoznalošću. Mala deca u tom uzrastu postaju prilično pametna i vešta. Vole da gledaju i slušaju stvari koje im predstavljaju izazov, ali da on ne bude ni pretežak ni prelak. Najnovija naučna istraživanja pokazuju da bebe u ovoj životnoj dobi zapravo same sebi mogu da odrede optimalan nivo težine veština i stvari kojima se posvećuju. Ako mališanu ovog uzrasta ponudite set igračaka, on će se njima igrati redosledom i na način koji mu predstavlja izazov, ali ne pretežak. Dete preuzima kontrolu nad svojim učenjem u zavisnosti od sopstvene radoznalosti!

Savladavanje veštine hodanja znači i da je dete u stanju da vežba svoju radoznalost na sasvim novom nivou. Naučna istraživanja otkrivaju da bebe koje tek prohodaju padaju i do 32 puta dnevno. Zašto bi se uopšte mučile toliko kad već mogu vešto da pužu. Razlika je u onome što mogu da vide. Bebe koje pužu vide uglavnom pod, dok one koje hodaju vide mnogo više – i igračke na nameštaju, i lica odraslih, svet iza prozorskih stakala. Ovi mališani takođe mogu i sami da dođu do igračke, uzmu je i hodaju s njom, a zatim započnu interakciju s roditeljima tako što će im tu igračku i pokazati.

VREME PITANJA
Kad dete počne da priča, radoznalost se razbuktava. A kad savlada osnove govora, „zašto“ će biti skoro svaka druga njegova reč. Veza između jezika i radoznalosti zaista je fascinantna. Dete mnogo lakše nauči jezik kad govori o tome čime se i kako u tom trenutku igra. Naučiće kako se kaže koja stvar mnogo brže i lakše ako je u tom trenutku drži ili gleda.

Unutrašnji poriv da nauče sve o svetu koji ih okružuje podstiče mališane da ovladaju osnovnim veštinama, a podstičući njihovu radoznalost, roditelji na brojne načine potpomažu njihov razvoj. To je sasvim dobar i jak razlog da detetu date pravi odgovor na svako „zašto“ koje vam uputi!

10 načina da rasplamsate detetovu radoznalost

RUŠITE KULE
Deca obožavaju da grade kule, ne samo od kocaka i blokova već od bilo čega. Ne rade to zbog toga što im je neko rekao da rade, već su radoznali da vide koliko visoku kulu mogu napraviti pre nego što se sruši. A ako se ne sruši sama, srušiće je oni! Omogućite im ovu jednostavnu i korisnu igru od svega raspoloživog što imate u kući – kutije pahuljica, jastuci, plastične čaše. Dopustite im da njihova radoznalost prkosi gravitaciji.

GNJEČITE
Da biste podstakli dečju radoznalost pri upoznavanju s različitim teksturama, stavite na tacnu nekoliko namirnica koje dete lako može da izgnječi: pire od krompira, skuvane jabuke, stvrdnuti krem s jajima, žele. Savet – ovu igru najbezbednije je igrati u dvorištu.

KUĆNI SAFARI
Dete ovog uzrasta radoznalo je da upozna sve, i svaki predmet može biti podjednako interesantan kao da je igračka. Svako veče pre nego što odete na spavanje, potražite po kući stvari koje bi detetu bile zanimljive a bezbedne su. Ostavite gomilicu na podu i narednog jutra dete će biti srećno istražujući novo blago, a vi ćete imati nekoliko minuta mira. Čak i ako vam neke stvari deluju nezanimljivo, nemojte ih odbaciti, jer vama su poznate, a detetu još nisu.

IGRAJMO SE ODRASLIH
Igranje po ulogama još je jedan od načina da se zadovolji znatiželja mališana. Deca vole da istražuju i svet odraslih, da vide kako je to ponašati se kao odrasla osoba. Dete će uvek hteti da ono tu bude glavno, ali da se i vi s njim igrate, jer ste vi stručnjak u toj oblasti. Uzmite prazne kutije i igrajte se prodavnice, ili postavite sto za čajanku i igrajte se kafića.

UMOTAJ, ODMOTAJ
Otkrivanje predmeta koji je bio skriven od pogleda donosi trenutnu nagradu. Ako želite da se dete više zainteresuje za neku igračku ili predmet, stavite ih u zasebne kutije ili ih umotajte u papir ili krpu.

POREĐENJE
Podstaknite dete da poredi stvari i na dinamičan i zanimljiv način pomoći ćete mu da podstakne radoznalost. Ako se istovremeno budete igrali crvenom i zelenom jabukom, knjigom u kojoj ima slika jabuke i plastičnom jabukom, dete će zaintrigirati šta je to što ih sve čini „jabukom“. Možete mu takođe dati žutu kašiku, žuti autić i žutu čarapu i ono će se sigurno zapitati šta je to što ih sve čini „žutim“. Dete na ovaj način mnogo lakše uči i reči.

ŽVAĆI, ŽVAĆI
Tokom prvih nekoliko meseci nervni završeci u bebinim usnama i jeziku izuzetno su osetljivi, zbog čega male bebe i stavljaju sve u usta kako bi predmet što bolje upoznale. Razmislite šta bi sve bilo bezbedno za bebu da stavi u usta i dopustite joj da predmete otkriva ustima.

MALO DRUGAČIJA PRIČA
Umesto da detetu svako veče pred spavanje čitate priču, za promenu mu pričajte o onome što može da vidi. Ispitujte ga o predmetima koji se nalaze u sobi i smislite poneki zanimljiv komentar o njima.

NOVA LICA
Do sedmog meseca bebe su potpuno oduševljene licima. Omogućite im da ih gledaju u što većem broju. Držite bebu okrenutu napred u marami dok ste u šetnji kako bi bila u nivou lica koja bude usput sretala. Gledanje novih lica dragoceno je iskustvo u razvoju dece. Tako razvijaju sposobnost uočavanja detalja, poređenja i uočavanja sličnosti i razlika.

ŽMURKE
Kad dete prohoda, počnite da mu delimično sakrivate igračke po sobi. Ako samo delić mede viri ispod jastuka, mališan će hteti da vidi je li to zaista meda Tedi ili samo njegova noga. U početku igračke sakrivajte tako da uvek budu u nivou detetovih očiju, da ih lakše uoči, a kasnije, kad se navikne na igru, možete da ih sakrivate i po nižim policama, kako biste mu podstakli razmišljanje o svim potencijalnim mestima za skrivanje stvari u sobi.

Slične tekstove naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama & beba.

Magazin Mama&beba u prodaji svakog trećeg meseca. Novi broj potražite na kioscima 5. oktobra!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Bez skupih poklona

24.12.2016 Dete

Na prvi pogled deluje da je sve u redu: s jedne strane dete uči da novac i pokloni u njegovom životu ne dolaze tek tako, a s druge – dete ima staln...

pročitaj još