Oporavak od carskog reza
09.05.2023 Porođaj

Kako izgleda oporavak od carskog reza?

Oporavak od carskog reza obično traje duže od oporavka od prirodnog porođaja, bez obzira da li je u pitanju planirani ili hitan carski rez. Evo šta treba da znate.

Oporavak od carskog reza: Šta se dešava odmah nakon porođaja?

Babice i medicinske sestre će brinuti o vama u sobi za oporavak dok ne odete u postnatalno odeljenje. One će često proveravati vaš krvni pritisak, ranu i koliko krvarite iz vagine. Verovatno ćete moći da držite bebu ako budete budni. Osim toga, biće moguć i kontakt kože na kožu i eventualno dojenje. Ovaj kontakt je veoma važan kako biste stvorili i poboljšali vezu i započeli dojenje.

Ukoliko ste dobili anesteziju, ostaćete u sobi za oporavak dok se ne probudite što bude obično oko 30-60 minuta. Čim se probudite moći ćete da vidite bebu. Beba će moći da ostane sa vama ako tim lekara nije zabrinut za vaše i zdravlje bebe.

Koliko dugo ću biti u bolnici?

Većina žena oseća bol nekoliko dana i za njegovo ublažavanje možete uzeti jake lekove protiv bolova. Veoma je važno da kontolišete bol jer će to pomoći vašem oporavku. Osim toga, ostaćete u krevetu dok vam epiduralna ili spinalna anestezija ne prestane. Kateter će vam verovatno biti uklonjen prvih 1 do 2 dana. Trebalo bi da dobijete vežbe za disanje i za noge koje možete raditi u krevetu.

Kada vam bude dozvoljeno da ustanete iz kreveta. Babice će vam pomoći da se istuširate. Potrebno je da hodate lagano kako biste svakog dana smanjili mogućnost od infekcije grudnog koša ili krvnih ugrušaka. Izbegavajte da pravite nagle pokrete. Rez će zarasti u narednih nekoliko nedelja.

Da li mogu da dojim nakon carskog reza?

U većini slučajeva moći ćete da dojite bebu ubrzo nakon carskog reza. Ponekad se dešava da dođe do kratkoročnih efekata carskog reza. Na primer može doći do blagog kašnjenja u nadolaženju mleka. Ako se dojenje odlaže iz bilo kog razloga, potrebno je da zatražite pomoć da iscedite kolostrum (prvo proizvedeno mleko nakon porođaja). Zamolite babicu da vam pomogne i isprobajte neke od ovih položaja:

  • Stavite jastuk u krilo da zaštitite ranu
  • Lezite na bok
  • Držite bebu ispod ruke sa stopalima ka leđima

Oporavak od carskog reza kod kuće

Verovatno ćete otići kući iz bolnice nakon 3 do 5 dana.  Pobrinite se da dovoljno odmarate kod kuće i prihvatite svu pomoć oko bebe koja vam se nudi. Jedite dobro i pijte puno tečnosti. Ne podižite ništa teže od vaše bebe. Ukoliko su vam ranu zatvorili spajalicama, one će morati da se uklone 3 do 7 dana nakon operacije. Sa druge strane, ako vam je rana zatvorena šavovima, telo ih obično apsorbuje. Vodite računa o tome da rana bude čista i suva. Nosite široku odeću i pregledajte znake infekcije. Obavezno obavestite lekara ako primetite:

  • Crvenilo, bol ili otok oko mesta rane
  • Smrdljiv iscedak
  • Visoka temperatura
  • Bol tokom piškenja
  • Obimno krvarenje iz vagine (natapanje higijenskog uloška za sat vremena) ili puno krvnih ugrušaka
  • Da i dalje krvarite iz vagine nakon 6 nedelja

Da li će carski rez uticati i na buduće trudnoće?

Rizici od komplikacija u trudnoći se povećava sa svakim carskim rezom koji imate. To može uključivati probleme sa položajem placente i probleme sa odvajanjem posteljice nakon porođaja. Moguće je imati vaginalni porođaj nakon carskog reza, ali je ponekad sigurnije ponoviti carski rez.

Dakle, oporavak od carskog reza traje duže i morate se pridržavati više ograničenja, ali uglavnom sve dobro zaraste i ne bude komplikacija. Slušajte savete lekara i uživajte sa svojom bebom.
Eva Blanco/GettyImagesPlus

još iz kategorije