Carski rez
27.03.2023 Porođaj

Carski rez: Koliko carskih rezova možete imati

Carski rez nije nešto na šta se lekari tako lako odlučuju. Najnovija istraživanja pokazuju da što više operacija carskim rezom imate, to su naknadne operacije rizičnije za vas i vašu bebu. Ali okolnosti se razlikuju od osobe do osobe i od trudnoće do trudnoće i igraju ulogu u određivanju da li su koristi od ponovljenog carskog reza veće od rizika. Stručnjaci preporučuju ne više od tri carska reza u životu. Rizici od komplikacija se povećavaju sa svakim sledećim carskim rezom, a ovi rizici se povećavaju još brže nakon što osoba napravi treći carski rez. Rizici uključuju probleme sa bešikom, infekcije i formiranje ožiljnog tkiva.

Carski rez: Rizici ponovljenih carskih rezova

Carski rezovi mogu biti operacije koje spasavaju živote, ali kao i druge velike operacije, one takođe nose rizike. Kada hirurg preseče slojeve kože, mišića i organa, ostaje ožiljno tkivo. Ožiljak od carskog reza može dovesti do komplikacija u budućim trudnoćama s matericom, placentom i abdomenom. Što se češće rade rezovi, veći je rizik od komplikacija.

Rizici tokom trudnoće

Nakon carskog reza, rizik od previjanja placente u budućim trudnoćama se povećava za 1,5 do šest puta. To je stanje u kojem placenta raste preko cervikalnog otvora.  Ostale komplikacije placente koje mogu biti rezultat ranijih carskih rezova su placenta accreta, placenta increta i placenta percreta. Sve ove komplikacije se zajednički nazivaju placenta accreta spektar. Oni predstavljaju opseg adherencije (srastanja) posteljice u zid materice. Ruptura materice se javlja u stopi od 0,5% u trudnoći sa prethodnim carskim rezom. Rizik od rupture raste s klasičnim ožiljkom od reza, indukovanim porođajem, ako je fetus veći od proseka, starijim uzrastom majke i porođajem nakon termina. Rizik od rupture materice raste s brojem prethodnih carskih rezova.

Rizici tokom porođaja

Pored rizika povezanih s trudnoćom nakon porođaja carskim rezom, i sama operacija je rizična. Kao i u svakoj operaciji, postoji rizik kod porođaja carskim rezom da bi hirurg mogao slučajno poseći i povrediti okolna tkiva i organe. Konkretno, postoji rizik od povreda creva i bešike.

Adhezije su još jedna potencijalna komplikacija carskih reza. Adhezije nastaju kada ožiljno tkivo povezuje tkiva i organe koji inače nisu pričvršćeni. One komplikuje buduće operacije tako što otežavaju otvaranje materice i produžavaju vreme operacije. Prisustvo adhezija je takođe povezano sa većim rizikom od povrede bešike.  Učestalost adhezija se povećava sa narednim carskim rezom. Prekomerno krvarenje je takođe faktor rizika za bilo koju operaciju, uključujući carski rez. U poređenju s vaginalnim porođajem, porođaj carskim rezom nosi najveći rizik od postporođajnog krvarenja.

Rizici nakon porođaja

Nakon carskog reza može da se javi kila zbog oslabljenih mišića abdomena. Žene koje su imale dva ili više carskih rezova imaju tri puta veći rizik od onih koje su imali samo jedan carski rez. Osim toga, nakon carskog reza, može se pojaviti i endometrioza ožiljaka – mesecima ili čak godinama nakon operacije (prosek je od 30 meseci). Žene imaju pet puta veću verovatnoću da razviju opasan krvni ugrušak kada su trudne. Porođaj carskim rezom udvostručuje taj rizik. Infekcija na mestu operacije je jedna od najčešćih komplikacija carskog reza (pogađa između  3% i 15% trudnica).

 
još iz kategorije