Komplikacije na porođaju
16.05.2023 Porođaj

Komplikacije tokom porođaja: Kako se rešavaju?

Komplikacije tokom porođaja su moguće i ako ste i vi i beba sasvim zdravi. Međutim, čak i kada dođe do neočekivanih poteškoća, vi se već nalazite u rukama lekara.

Komplikacije na porođaju

Lekari često znaju u žurbi da vam kažu šta se dešava, ali vam ne objasne u potpunosti šta to znači. Iako ne treba da brinete,  to može da izazove paniku kod vas.  Međutim, u rukama ste lekara i biće sve u redu. Evo do kojih komplikacija na porođaju može doći.

Sporo napredovanje porođaja

Vaš lekar ili babica mogu da vam kažu kako porođaj napreduje tako što će proveriti koliko je otvoren grlić materice i koliko je nisko beba pala. Ako se vaš grlić materice otvara polako ili su se kontrakcije usporile i prestale, lekari mogu reći da se porođaj usporio. Veoma je važno da ostanete mirni jer panika može da uspori stvari još više. Lekari mogu da predlože nešto od sledećeg:

  • Namestite se u položaj koji vam odgovara
  • Hodajte unaokolo – pokret može pomoći bebi da se pomeri niže i da podstakne kontrakcije
  • Imajte topli tuš ili kupka
  • Trljanje leđa
  • Spavanje da povratite energiju
  • Pojedite i popijte nešto

Ako napredak i dalje bude spor, moguće je da će lekari predložoto ontravenski lek kako bi vaše kontrakcije bile efikasnije.

Beba u neobičnom položaju

Većina beba se rađa tako što prvo izađe glava, ali neke bebe se nalaze u položajima koji mogu da zakomplikuju porođaj.

Posteriorni položaj
To znači da bebina glava ulazi u karlicu okrenuta prema napred umesto prema leđima. Ovo može značiti duži porođaj sa većim bolovima u leđima. Većina beba će se okrenuti tokom porođaja, ali neke neće. Ako se beba ne okrene, možda ćete moći da je izgurate sami, a moguće je da će biti potrebna i asistencija lekara. Možete pomoći tako što ćete se spustiti na ruke i kolena i rotirati ili ljuljati karlicu. Ovo takođe može da ublaži bol u leđima.

Obrnuti položaj bebe (Breech)
U ovom slučaju beba prvo izbacuje stopala i  donji deo tela. Ponekad se predlaže procedura koja se zove „spoljna cefalično okretanje“. To podrazumeva da vaš lekar u kasnoj trudnoći stavlja ruke na vaš stomak i nežno nagovara bebu da se rodi glavom. Ovo okretanje se radi oko 36. nedelje uz pomoć ultrazvuka kako bi se videla beba, pupčana vrpca i posteljica.

Beba i majka su pod prismotrom lekara kako bi se uverili da je sve u redu. Postoji mali rizik od okretanje bebe jer se može zaplesti u pupčanu vrpcu ili odvojiti placentu od materice. Zbog toga se zahvat radi u bolnici, za slučaj da potreban hitan carski rez.

Višestruka trudnoća

Kada nosite više od jedne bebe, porođaj može biti prevremen. Kada se poslednja beba rodi, posteljica (ili više njih) se izbacuje na uobičajen način. Ako su bebe prevremeno rođene, verovatno će im trebati dodatna nega pri rođenju i nekoliko dana nakon toga.  Ako se porađate u redovnom terminu, možda ćete biti indukovani ako su bebe u ispravnom položaju. Ovo se radi jer kada se prva beba rodi, druga beba može zauzeti neobičan položaj i akušer će možda morati da okrene drugu bebu u položaj za rođenje.

Zabrinutost za stanje bebe

Ponekad može postojati zabrinutost da je beba uznemirena tokom porođaja, a simptomi ovog stanja su sledeći:

  • Brži, sporiji ili neobičan obrazac otkucaja bebinog srca
  • Pražnjenje creva bebe (vidi se kao zelenkasto-crna tečnost koja se zove ‘mekonijum’ u tečnosti oko bebe).

Ako je beba uznemirena, obično će se pratiti njen otkucaj srca. Ako je potrebno, beba će biti porođena u najkraćem mogućem roku pomoću vakuuma i klešta.

Postpartalno krvarenje

Postoporođajno krvarenje je komplikacija koja se javlja nakon rođenja bebe. Ovo je neuobičajeno stanje i označava prekomerne krvarenje iz vagine nakon porođaja. Da bi se to sprečilo, biće vam ponuđena inekcija dok se beba rađa koja stimuliše kontrakcije i pomaže da se posteljica izbaci. Vaši lekari će redovno proveravati vašu matericu nakon porođaja kako bi se uverili da je čvrsta i da se skuplja. Ovo krvarenje može značiti duži oporavak u bolnici.

Zadržana placenta

Ponekad posteljica ne izađe zajedno sa bebom, pa lekar mora da je ukloni. Ovo se obično radi epidualnom ili opštom anestezijom u bolnici.

Iako ovo sve zvuči zabrinjavajuće, lekari su već navikli na ovakve situacije i vaš slučaj će rešiti skoro rutinski i zbog toga ne treba da brinete. To je i najbolji lek da sve prođe u savršenom redu.
SerrNovik/GettyImagesPlus

još iz kategorije