Dečje fobije
15.05.2023 Vaspitanje

Kako da reagujete na dečje fobije?

Veliki broj dece, ali i odraslih ljudi pate od fobija. Međutim, kada su dečje fobije u pitanju, možete da učinite nekoliko stvari kako biste pomogli detetu.

Šta su dečje fobije?

Fobije su uporni, iracionalan strah od određene situacije ili stvari. Osećaj panike i straha koje dete oseća bude nesrazmeran pretnji ili opasnosti. Kod dece, fobije se često odnose na pse, paukove, mrak, klovnove, oluju, visinu, krv ili inekciju. Kako deca postaju starija, ona mogu razviti fizičke simptome zbog svojih fobija. To uključuje napade panike sa otežanim disanjem, ubrzanim radom srca, zatezanja u grudima, znojenjem i vrtoglavicom.

Ponekad je veoma teško izboriti se sa fobijama, kako za decu tako i za one oko njih. Naročito ukoliko je uzrok fobije teško izbeći, kao što su društvene situacija, grmljavina ili pauci.

Kada treba da potražim stručnu pomoć?

Fobije su veoma čest razlog zašto se roditelji obraćaju lekarima. Potražite pomoć ako fobija vašeg deteta:

 • Ometa njihov svakodnevni život
 • Traje duže od 6 meseci
 • Ako mislite da je trebalo da prerastu fobiju

Kako se leče dečje fobije?

Ako ste zabrinuti da vaše dete ima fobiju koja utiče na njihov svakodnevni život, prvi korak je odlazak kod lekara. Većina fobija kod dece se uspešno leči kognitivno bihejvioralnom terapijom. Ponekad se prepisuju lekovi radi lakšeg izlečenja.  Odgovorite sebi na dva pitanja da biste znali da li je potrebno da se obratite lekaru.

 • Da li je strah vašeg deteta i njegovo ponašanje u vezi sa strahom tipično za uzrast vašeg deteta?
  Ako je odgovor potvrdan, onda je velika verovatnoća da će se strahovi vašeg deteta rezrešiti pre nego što postanu ozbiljan razlog za brigu. Ovo ne znači da strahove treba ignorisati, već ih treba shvatiti kao normalnim faktorom razvoja vašeg deteta.
 • Da li se strah čini nerazumnim u odnosu na realnost problema? 
  Ako se čini da strah vašeg deteta nije proporcionalan uzroku stresa, to može signalizirati potrebu za traženjem stručne pomoći.Ako je izolovani incident rešen, nemojte ga činiti značajnijim nego što jeste. Međutim, ako uočite da se određena situacija i strahovi ponavljaju, trebalo bi da odreagujete.

Kako da pomognem detetu da prevaziđe strahove?

Roditelji mogu da pomognu detetu da razvije veštine i samopouzdanje da prevaziđe strahove kako se ne bi pretvorili u fobije. Evo nekoliko načina na koje možete pomoći detetu da se nosi sa normalnim strahovima,

 • Prihvatite da je strah za vaše dete stvaran
  Koliko god vama strah delovao smešan i banalan, za vaše dete je ovaj strah realan. Porazgovarajte sa detetom o ovom strahu. Razgovor često pomaže da se strah umanji.
 • Recite deci činjenice umesto što omalovažavate strah
  Umesto: „Ne budi smešan! Nema ničega u ormaru!“ iskoristite frazu: „Proverio sam orman i u njemu nema ničega“.
 • Pomozite deci da nauče više o stvarima kojih se plaše
  Ako se dete plaši pasa, nemojte ih izbegavati. Ovo će oni protumačiti kao da se pasa treba plašiti i izbegavaće ih. Obezbedite podršku i negu dok se sa detetom približavate situaciji ili predmetu kojih se plaši.
 • Naučite decu da ocene strah 
  Zamolite dete da oceni intenzitet straha na skali od 1 do 10. Ako to budu mogli da ocenjuju, možda će uvideti da strah nije toliko intenzivan koliko to zaista misle.
 • Naučite decu strategijama suočavanja
  Isprobajte jednostavne terhnike. Budite im „sigurna baza“. Kada krenu prema onome čeka se plaše, neka imaju mogućnost da se vrate kod vas. Ovo je takođe dobra vežba i za to da nauče da hrabre sebe.
 • Tehnike opuštanja takođe mogu biti od pomoći

Dakle, veoma je važno da i vi prihvatite strah kao stvaran i da se zajednički borite protiv njega. Ukoliko on utiče previše na vaše dete, potražite stručnu pomoć kako bi vaše dete ovo prevazišlo.
SbytovaMN/GettyImagesPlus

još iz kategorije