Stidljivo dete
01.02.2023 Dete

Stidljivo dete: Kako da svom detetu podignem samopouzdanje?

Vodili ste dete u vrtić, a ono nije htelo da vam pusti ruku? Ili se možda sakriva iz vaših nogu čak i pred bakom i dekom? Moguće da ste zbog ovakvih situacija zabrinuti da imate stidljivo dete. Međutim, ne brinite! Stidljivost ne mora da se odrazi u kasnijim fazama života vašeg deteta.

Stidljivo dete: Kako da mu podignem samopouzdanje?

Srećom i za stidljivost ima leka. Samopouzdanje je veoma važna stvar koja često manjka i odraslim ljudima. Međutim, moguće je na vreme odreagovati  i izboriti se sa stidljivošću u ranim fazama.

Budite uporni, ali mu dajte vremena

Vaše stidljivo dete možda neće želeti da napusti vaše krilo kada ga odvedete u grupu za igru. Ipak, odustajanja nema. Nemojte ga pritiskati da se druži, samo mu dajte vremena. Pustite ga da sedi sa vama i budite uporni u dolasku u vrtić. Deca uče kroz igru i interakciju i vremenom će osetiti da je ovo okruženje za njega bezbedno i da nema čega da se plaši.

Nošenje igračaka

Druga opcija jeste da vaše stidljivo dete nosi neku od svojih igračaka sa sobom. Ona će možda biti povod da za razgovor kada se susretne sa drugom decom i to će dovesti do interakcije koja će opustiti situaciju.

Igranje sa lutkama/akcionim figuricama

Igranje sa lutkama ili akcionim figuricama je idealno za to da vaše dete vežba konverzaciju i socijalne veštine. Igrom situacija, lakše će se kasnije snaći u konverzaciji sa istogodišnjacima.

Stidljivo dete

 Ćaskajte sa detetom

Postoji veliki broj knjiga koja sjajno istražuju stidljivost sa decom. Dok se mazite ili im čitate, zastanite i pitajte vaše dete šta mislite kako se određeni lik oseća. Pokušajte da koristite reči „nervozno“ ili „nesigurno“.  To što će vaše stidljivo dete umeti da opiše kako se oseća je vrlo ohrabrujuće. Takođe, značajno je i to što će znati da ima još ljudi koji se tako osećaju i da je to u redu.

Stidljivo dete treba da ima podsetnik da je sve u redu

Kada deci kažete da ćete se brzo vratiti, oni često to ne mogu da razumeju jer je pojam vremena za njih aprstraktan. Zbog toga je dobro da nose sa sobom omiljenu igračku ili možda nešto vaše u vidu priveska kako bi svaki put kad se oseća anksiozno moglo da se poveže sa nečim što mu uliva sigurnost.

Budite otvoreni za komunikaciju sa drugima

Vaše dete uči od vas i prati vaše ponašanje čak i kada možda zaboravite na to. Budite kulturni i ljubazni, javite se vaspitačici, poznatim prolaznicima, osmehnite se kasirski u supermarketu, razgovarajte sa komšijama, itd. Tako će vaše stidljivo dete po uzoru na vas videti da je to poželjan model ponašanja i imaće samopouzdanja da se isto tako ponaša.

Neka imaju dodatnu aktivnost

Iako će vam možda delovati previše da vaše dete krene na balet ili neki drugi hobi, ovo zapravo može biti korisno. Neka deca lakše uče ukoliko neko koordiniše njihovim zadacima nego što su prepušteni samostalnoj igri. Na taj način vežbaju i fokus i koncentraciju.

stidljivo dete

Sve u svemu, ne brinite! Postoji nekoliko načina da podignete vašem detetu samopouzdanje ukoliko primetite da je stidljivo i vrlo brzo će to prestati da bude vaša briga.
https://www.motherandbaby.com/toddler/development/shy-toddler-baby/

PeopleImages/GettyImagesPlus, FamVeld/GettyImagesPlus

još iz kategorije

Zašto deca lažu?

12.12.2014 Dete

Nema roditelja koji se bar jednom nije suočio sa činjenicom da njegovo dete, iz bilo kog razloga, “zaobiđe istinu”. Laž kao posledica maštan...

pročitaj još