dečija komunikacija
30.05.2023 Vaspitanje deteta

Dečija komunikacija: Kako pomoći detetu da nauči da kaže šta želi

Da biste svom detetu bili što bolji roditelj potrebno je da im pomognete da razviju svoje sposobnosti najbolje što mogu. To zahteva veliku posvećenost i beskrajne razgovore. Da bi dečija komunikacija bila razvijena i da biste u svakom trenutku znali šta vaše dete misli ili želi, bitno je da postoji razumevanje sa vaše strane koje če pomoći detetu da se opusti i pokuša da da sve od sebe da ga razumete.

Dečija komunikacija: Kako pomoći detetu da nauči da komunicira

Svakom detetu je potrebno mnogo vremena da nauči da saopšti ili pokaže šta želi da uradi ili da neko drugi uradi za njega, Dete pre svega zavisi od roditelja, jer roditelj je taj koji uvodi dete u društvene situacije. Dete se ugleda na vas i kopira vaše načine komunikacije. Na primer, ako vi u svakodnevnom razgovoru koristite reči kao što su „izvinite“, „hvala“, „molim“ velika je šansa da će i dete upamtiti i često koristiti te reči.

Vi detetu u svakodnevnom životu dajete mnogo skripti, a toga niste ni svesni,  zato je veoma bitno da obratite pažnju na način na koji se obraćate detetu, ali i ljudima u njegovom prisustvu.

Na primer, kada dete želi da se igra sa drugom decom, trebalo bi da nauči da pita tu decu da li može da se igra sa njima. Kada želi da se igra sa tuđom igračkom, potrebno je da zna da pita da li sme. Ukoliko dobije nešto, od vas bi trebalo da nauči da se zahvali. Kada se naljuti ili rastuži, trebalo bi da se oseća slobodno da to i kaže i pokaže.

Veoma je bitno da se spustite na dečiji nivo. Ne treba da ih potcenjujete, ali ne treba ni da ih precenjujete. Nemojte se prema deci ponašati kao prema nerazumnim bićima. Sa njima morate da budete strpljivi i potrebno je da im sve polako i jednostavno objasnite, u skladu sa uzrastom.

Saslušajte šta vam dete govori. Kada vam se dete obraća, poverava, hvali ili žali, ostavite na stranu sve što ste radili i budite prisutni u razgovoru. Veoma je važno da saslušate svoje dete i da budete fokusirani na njegov problem. Ukoliko budete lažno prisutni, ono će imati osećaj da njegove reči nisu tako bitne.

Budite opušteni u razgovorima. Ako razgovori budu postojali samo onda kada treba da se reše nesporazumi, podele obaveze i zaduženja, a ne za zbližavanje i opuštanje, deca će ih izbegavati. Dečija komunikacija se zasniva na tome da oni žele da pričaju, da se druže i da osećaju ljubav, a ne isključivo da razmenjuju zadatke.
Jovana Jevtić

Lacheev/Getty Images Plus

još iz kategorije