Drži me za ruku!

Ove izuzetno jednostavne i zabavne metode olakšaće vašem mališanu da stekne naviku držanja za ruku kad je to potrebno radi njegove sigurnosti…

Vreme je za rime

Rime su sjajan mehanizam učenja za mališane. Pevajte pesmice svom detetu i tako ga naučite da vas drži za ruku kad je to potrebno radi njegove sigurnosti. Neka to bude neka jednostavna pesmica od dva-tri stiha koji sadrže reči jasnog značenja, a koju možete i sami smisliti. Ponavljanje ovog rituala način je da dete brzo i lako usvoji navike koje želite da mu nametnete.

Priča o ljubavi

Pronađite neku knjigu/priču za decu u kojoj se naglašava značaj držanja za ruke i sva simbolika koju ovaj čin nosi. Ljubav i lični osećaj sigurnosti nešto je što svako dete lako prepoznaje i s čim može da se poveže, naročito ako su mu u tome uzori simpatični likovi iz priča.

Nemojte da ga stežete!

Kad se nađete na nekoj prometnoj ulici, ili pored prometne saobraćajnice, velike su šanse da ćete refleksno jako stegnuti ručicu svog mališana. No, vodite računa o tome da on taj pritisak ne doživi kao ograničenje kretanja, već kao sigurnost. Zabavan način da se vaše dete navikne na stiskanje ruke jeste adekvatna igra. Stegnite ruku svog mališana, a onda tražite od njega da stegne vašu ruku. Postepeno to pretvorite u igru nežnih do čvrstih stisaka i, kad dete shvati suštinu, počeće da uživa u tome, a vi ćete zajedno s njim bezbedno stići do parka!

Prvo noge

Ova tehnika skretanja fokusa idealna je za tvrdoglave mališane, koji žele da se kreću bez ograničenja. Zaboravite na držanje ruke i usmerite se na njegove korake. Tražite od njega da imitira vaš hod i ubacite poneki skok. Prirodno, da bi to izveo, mališan će vas uhvatiti za ruku da bi održao ravnotežu.

Pokaži mi

Uvedite držanje za ruke u vaš svakodevni način interakcije s detetom i ono će se manje suprotstavljati ovom ponašanju kad ste izvan kuće. Kad poželi da vam pokaže svoju najnoviju kreaciju od kocaka, ili mu je potrebna pomoć da pronađe igračku, pružite mu ruku i pustite ga da vas vodi tamo gde želi da bude.

Da leptir ne pobegne

Pre izlaska u šetnju s mališanom nacrtajte na njegovom dlanu malog leptira, a onda mu recite da morate zajedno da ga čuvate kako ne bi pobegao – tako što ćete se držati za ruke! Kad stignete u park, ili na igralište, pustite mališanovu ručicu i pretvarajte se da puštate leptira da odleti u slobodu.

Drži me čvrsto za ruku!

Deca vole da igraju različite uloge, što im pruža osećaj kontrole i odgovornosti. Zato, ponesite njegovu omiljenu plišanu igračku u šetnju i, kad je potpuno sigurno da pustite mališanovu ruku, recite mu da čvrsto drži igračku (recimo, za šapu) da bi ona bila sigurna. Uzmite drugu šapu u svoju ruku i tako zajedno veselo koračajte uz poskakivanje!

Hodajte i pričajte

Pronađite neki kreativan i slikovit način da demonstrirate važnost držanja za ruke kad ste izvan kuće. Na primer, presavijte list papira (kao harmoniku), iscrtajte konture osoba i izrežite ga tako da dobijete formu više osoba koje se drže za ruke. Obojte ih zajedno s detetom i utvrdite ko je mama, a ko dete.

Marš slonova

Slonovi su deci već generacijama među najomiljenijim životinjama, naročito zbog vrlo prijemčivih animacija i ilustracija u knjigama. Ako je i vaše dete veliki fan slonova, pronađite neki klip na YouTubeu koji prikazuje kako mladunče slona surlom drži mamin rep dok se kreću i objasnite mu da se zbog toga slončić oseća zaštićeno i sigurno. Stavite ruku iza leđa i pretvarajte se da vam je to rep pa podstaknite dete da ga uhvati svojom rukom – „surlom“. Imitirajte slonovski hod dok se krećete, jer će i to biti zanimljivo i stimulisaće dete da sarađuje.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije

Mali radoznalko

04.07.2019 Dete

Od trenutka kad se rodi, mališan je opčinjen svetom koji ga okružuje. Evo kako da podstaknete njegovu radoznalost… [caption id="attachment_12028...

pročitaj još