Pitali smo…

Foto: dragana991/iStock / Getty Images Plus/via Getty Images

… Slađanu Crvenkov, višu medicinsku sestru i autorku edicije knjiga za trudnice i roditelje dece do godinu dana „Treba znati”

Trudna sam tek dva meseca, a već učestalo mokrim. Stalno moram da idem u toalet. Šta se dešava?

Zbog značajnih promena u karličnoj oblasti, naročito kad je beba postavljena nisko i kad raste rapidnom brzinom, bešika je pod velikim pritiskom. Osim zbog toga, i zbog uvećanja cirkulacije krvi kroz bubrežni sistem javlja se češća potreba za mokrenjem u trudnoći. Tako da, ako nemate nikakvih simptoma, to što idete često u toalet možete smatrati očekivanom pojavom. Ali ako ste zabrinuti, najbolje je da razgovarate sa svojim lekarom, posebno ako primetite izmenjenu boju i miris urina, osetite peckanje, gorući nadražaj u genitalnoj oblasti ili bolove u donjem delu leđa. Sve te tegobe mogu biti pokazatelj urinarne infekcije.

Mogu li da preduzmem nešto u poslednjim nedeljama trudnoće kako bih sprečila pucanje međice tokom porođaja?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju buduće mame i, na sreću, odgovor je potvrdan. Perianalna masaža idealan je način da povećate mekoću i fleksibilnost vezivnog tkiva ovog područja. Čak i rezultati istraživanja pokazuju da ona smanjuje rizik od pucanja međice tokom porođaja, kao i da je naročito korisna za prvorotkinje. Zato, ako nemate nikakvih ginekoloških problema, slobodno krenite u akciju. Preporuka je da masirate međicu od 34. nedelje trudnoće, i to nakon tuširanja toplom vodom, kad su vam krvni sudovi prošireni. Zagrejano telo i stanje opuštenosti pospešiće efekat ove masaže, te dodatno omekšati međicu. Što se tiče ulja za masažu, najbolje je da za ovu svrhu koristite neko koje ne sadrži parfemske komponente, recimo hladnoceđeno maslinovo ili ulje od semenki grožđa. Napomena: Ukoliko postoje određene kontraindikacije, kao što su vaginalna infekcija ili herpes, pre uvođenja ove masaže u dnevnu rutinu konsultujte svog ginekologa.

Moj jednogodišnji sin spava i po tri sata u toku dana – u cugu. Treba li da mu skratim popodnevni odmor ili da ga pustim da spava koliko želi?

Određivanje potrebne dužine sna za decu različitih uzrasta nije lak zadatak, jer su sva deca različita. U skladu s tim, optimalna dužina popodnevnog odmora varira od deteta do deteta. Uostalom, sigurno imate i prijatelje s detetom sličnog uzrasta koje mnogo kraće spava, ili čak uopšte ne spava tokom dana (što nije retka pojava!). Da biste utvrdili da li je navika dugog spavanja u redu za vaše dete, jednostavno pratite njegovo raspoloženje i ponašanje – ako je zadovoljno, dinamično i lako zaspi uveče, bez narušavanja uobičajenih navika u večernjim satima, dozvolite mu da spava tokom dana koliko god mu je potrebno.

Moja devetomesečna beba još uvek ima retku stolicu, bez obzira na to što smo joj pre tri meseca uveli čvrstu hranu. Da li je to razlog za zabrinutost?

Ova pojava nije obavezno razlog za zabrinutost. Retka stolica kod beba, naročito onih koje sisaju, može biti normalna pojava. Ako je beba raspoložena, lepo jede, spava i dobro napreduje, moguće je da je uzrok retke stolice specifičan biom u njenim crevima. U tom slučaju, stolica će joj s vremenom postati čvršća. Ipak, ukoliko beba odbija da jede i ne dobija u telesnoj težini, ako primetite mukus ili tragove krvi u sadržaju pelena, obratite se pedijatru što pre, kako bi se obavila potrebna dijagnostika i otkrio tačan uzrok problema, a potom i započela adekvatna terapija.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije