Neću u sedište!

Šta treba da uradite kada vaša beba odbija da bude „zarobljena“ u auto-sedištu

Bez obzira na zakonske regulative, kad je reč o vožnji male dece u automobilu, dečja sedišta i vezivanje sigurnosnih pojaseva apsolutno su neophodni. Ipak, šta možete preduzeti ako vaša beba baš svaki put burno negoduje kad je postavljate u sedište? Evo nekoliko korisnih saveta..

Proverite najvažnije

Ako vam deluje da vaša beba oseća bolove, ili nikako ne možete da je smirite nakon postavljanja u sedište, odvedite je na pedijatrijski pregled. Vrlo često novorođenčad koju muče kolike ili refluksni problemi negoduju zbog vezivanja u sedištu. Nemojte oklevati da tražite savet o ovome od vašeg pedijatra – nema besmislenih pitanja kad je reč o zdravlju vašeg deteta.

Sigurno, ali udobno

Proverite da pojasevi i kopče nisu jako zategnuti i da ne povređuju vašu bebu. Isto tako, kaiševi ne smeju biti labavo vezani, da beba ne bi iskliznula iz sedišta. Jedno od najboljih pravila prilikom pričvršćivanja pojaseva jeste „jedan, ali ne dva“, što znači da ispod kaiša možete da stavite jedan prst, ali ne i dva, kad se dete nađe u sedištu. Budete li se držali ovog jednostavnog pravila, vaša beba će moći da se pomera, ali će istovremeno biti i potpuno bezbedna.

Skretanje pažnje

Bebe obično smiruje muzika, koja i vama može da prija tokom vožnje. Isprobajte nekoliko različitih žanrova kako biste testirali na koji od njih vaše dete najbolje reaguje. Takođe, dajte mu da drži svoju omiljenu plišanu igračku ili ćebence, što je ponekad dovoljno za mirnu vožnju.

Lagana odeća

Iako je napolju možda prohladno, pogotovo zimi, uslovi u toplom ušuškanom sedištu sasvim su druga priča. Obucite detence slojevito i sa strane pripremite jaknu kad dođe vreme za izlazak iz automobila. Ako je potrebno, skinite joj poneki sloj odeće tokom vožnje, jer je važno da se beba ne pregreje. Takođe, skinite joj kapu, jer joj ona neće biti potrebna u automobilu.

Zaštita od sunca

U toplim letnjim danima, na prozore automobila stavite zaštitu od sunca i tako sprečite prodor jakih sunčevih zraka kroz automobilsko staklo. Na ovaj način ćete zaštititi dete ne samo od prekomerne toplote, već i od štetnog dejstva sunčevih zraka na kožu i oči.

Najvažniji je timski rad

Ako ste vi vozač, i putujete u društvu starijeg deteta ili s partnerom, neka oni sednu na zadnje sedište pored bebe i animiraju je tokom vožnje. Na ovaj način ćete moći potpuno da se fokusirate na vožnju, i bićete opušteni, jer tada neko drugi brine o mališanu.

Uvek precizno isplanirajte putovanja

Bebe i mala deca se vrlo brzo uspavaju u automobilu zbog kontinuiranog rada i zvuka motora. Iskoristite ovu činjenicu tako što ćete isplanirati vožnju onda kad dete inače spava tokom dana. Ako budete previše odlagali vožnju držeći bebu budnom, onda će ona biti preumorna i loše će reagovati kad je konačno vežete u bebi-sedištu.

Ne zabravite osnovne stvari

Nema ništa gore nego kad u nezgodnom trenutku shvatite da ste nešto neophodno zaboravili kod kuće. Da biste izbegli ovakvu situaciju, držite pri ruci manju praktičnu torbu u kojoj treba da se nađu vlažne maramice, pelene, cucla i odeća za presvlačenje. Na taj način imaćete sve kod sebe ukoliko se dogodi i to da morate prekinuti vožnju i na licu mesta promeniti pelenu. Dakle, budite uvek pripravni za sve redovne, ali i vanredne, situacije!
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije