kako seći nokte bebi
16.03.2023 Nega bebe

Kako seći nokte bebi?

Svakoj mami je teško da nađe način da uspe u ovom zadatku. Većina novih roditelja se pita kako seći nokte bebi i bezuspešno traži načine da to uradi. Uz sav vaš strah da ćete povrediti bebine male prste, budite strpljivi i znajte da postoje načini. Mali nokti su uredni i sprečavaju ogrebotine po licu koje bebe nesvesno mogu napraviti same sebi. Naučite kako!

Kako seći nokte bebi?

Alat

Ako se pitate čime je najbezbednije seći nokte bebi, izaberite makazice koje su dizajnirane za bebine male prste. Nekada se uz njih dobije i lupa koja vam pomaže da pronađete pravi ugao. Makaze za bebe imaju zaobljen vrh koji sprečava ubod u slučaju da se beba cimne. Osim toga, postoje i grickalice koje su prilagođene bebama, a koje su verovatno dosta bezbednije od makaza.

Možete koristiti turpiju kako biste se rešili oštrih ivica. 

Kako seći nokte bebi: Radite to u timu!

Radite u timu sa partnerom kako biste uspeli lepo da isečete bebi nokte. Neka vaš partner pokuša da odvrati bebinu pažnju od makaza ili neka je drži kako bi ona ostala mirna. Ponudite detetu igračku koju bi moglo da druži u drugoj ruci kako ne bi posezalo za vama i makazama.

Najbolji trik: Secite bebi nokte dok čvrsto spava!

Dobro držite bebinu ruku

U jednoj ruci držite bebin dlan i prst čiji nokat ne na redu, a makazice držite drugom rukom. Kako biste sprečili da ostanu oštre ivice nokte, pokušajte da sečete bebine nokte tako da budu zaobljeni. Neće biti problem ukoliko ostane malo belog.

Nokti su posle kupanja najmelši i najlakši za sečenje!

Šta ako ogrebete bebu?

Ništa strašno! Ovo se dešava često i nema potrebe da se brinete. Ukoliko se pojavi malo krvi, zavijte prst maramicom i malo pritisnite. Nemojte koristiti zavoj jer postoji mogućnost da se beba uguši ukoliko stavi prst u usta.
Jovana Jevtić

Jacek_Sopotnicki/ GettyImagesPlus

još iz kategorije