Povijanje bebe
12.04.2023 Nega bebe

Povijanje bebe: Kako da je pravilno umotate da lakše zaspi?

Povijanje bebe može biti vrlo korisno jer pomaže da se beba lakše umiri i zaspi jer će se osećati kao kada je bila sklupčana u vašem stomaku.

Neka istraživanja su pokazala da se umotane bebe bude ređe i spavaju duže od beba koje nisu povijene.

Bez sumnje, nema ničeg lepšeg od osećaja kada znate da vaša bebica spava spokojno i oseća se kao dok je bila u materici. Pogledajte u nastavku kako da je umotate i šta treba da znate da bi vaša beba bila bezbedna dok je povijena.

Povijanje bebe: Kako da je pravilno umotate da lakše zaspi?

Kada se bebe smeju povijati?

Povijanje bebe se preporučuje za veoma male bebe — od rođenja do kada počnu da pokazuju znake da se mogu prevrnuti (obično od 4 do 6 meseci, ali ponekad i ranije).

Preporučljivo je da prestanete da povijate bebu kada može da se prevrne na stomak ili ako vam izgleda da se vašoj bebi to ne sviđa, iako joj je ranije prijalo.

Ako vaša beba ne voli da bude umotana ili ako može da se prevrne na stomak, možda je bolji izbor da koristite bezbednu vreću za spavanje za bebe. Sigurna vreća za spavanje za bebe je prilagođena veličini vaše bebe i neće joj smetati čak ni ako se prevrne na stomačić.

Bebe ne treba umotavati dok spavaju u vreći za spavanje za bebe.

Povijanje bebe: Korak po korak

  • Koristite lagani prekrivač od pamuka za pvijanje bebe. Deke ili frotirni prekrivači nisu bezbedni jer vašoj bebi može postati pretoplo.
  • Sprečite da bebici postane jako toplo tako što je nećete previše obući pre povijanja. Ako je proleće ili leto, vašoj bebi će verovatno biti dovoljne samo majičica i pelena. U hladnijim mesecima obucite bebu u lagani bodić.
  • Novorođene bebe se obično povijaju sa rukama prekrštenim na grudima. Jednom kada njihov refleks trzanja nestane (obično oko 3 meseca), ostavite bebine ruke slobodne kako bi se mogla sama umiriti.
  • Uverite se da je vaša beba na leđima sa nogama na dnu krevetića. Ne pokrivajte bebinu glavu ili lice.
  • Za efikasno povijanje, tkanina treba da bude čvrsta i nerastegljiva, ali ne i previše čvrsto zategnuta kako joj ne bi otežavala disanje.
  • Povijanje ne bi trebalo da bude previše čvrsta oko bebinih kukova i nogu. Čvrsto umotavanje sa ispravljenim nogama može dovesti do problema sa kukovima, zato ih ostavite opuštenije. Ako su pravilno povijene, bebine noge bi trebalo da budu u stanju da se savijaju u kukovima sa razdvojenim kolenima.

Ovo je važno da znate

Obratite pažnju: Ne povijajte bebu ako je počela da pokazuje znake da može da se prevrne. Nikada ne koristite povoje koji imaju čičak ili patent zatvarače koji sputavaju bebine ruke.

  • Ne omotajte bebu više od ramena. Lice i glava vaše bebe NE smeju biti pokriveni. Uvek stavite bebu na leđa da spava. Nikada ih ne stavljajte na stomak ili bok.
  • Održavajte okolinu vaše bebe bez dima i jakih mirisa.
  • Uverite se da vaša beba ima bezbedno okruženje za spavanje noću i danju.
  • Dojite bebu ako možete dok je povijena.

Otrkivamo vam i ovo: Umirite bebu u sekundi (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

tatyana_tomsickova/GettyImagesPlus

još iz kategorije