kako uspavati bebu
04.03.2023 Novorođenče

Kako uspavati bebu: Saveti stručnjaka

Dobar san utiče na dobro zdravlje i dobro raspoloženje vaše bebe. Međutim, nekada uz sve napore roditelja, beba ipak ne može da zaspi. Ovo je tekst koji će pomoći svima koji se pitaju kako uspavati bebu koja jednostavno ne želi da utone u san.

Kako uspavati bebu

Naučite bebu da razlikuje noć i dan

U toku dana dete treba da oseti mnogo verbalne i fizičke interakcije, da ima uvedene fizičke aktivnosti i šetnje, da oseti svež vazduh i svetlost. Takođe, u toku dana ne bi trebalo utišavati normalne dnevne zvukove dok beba drema, već je treba pustiti da se navikne da spavanje u toku dana nije isto kao spavanje u toku noći. Sa druge strane, noću je potrebno prigušiti svetla ili ih potpuno ugasiti. Noćna hranjenja treba da budu tiha sa što manjom interakcijom. Bebina soba u toku noći treba da bude topla i prijatna. Ovo razdvajanje noćnog i dnevnog sna pomoći će bebi da noću ima čvršći san.

Budnu bebu namestite za spavanje

Dok je još budna i pomalo pospana potrebno je da bebu već spustite u krevetac. Kada se gleda dalje u budućnost, ovo će pomoći vašoj bebi da nauči sama da zaspi i prespava celu noć. Ukoliko beba počne samostalno da se uspavljuje na početku večeri, veća je verovatnoća da će se i umiriti u toku noći između ciklusa spavanja.

Pokušajte da stvorite rutinu spavanja

Ukoliko beba svakog dana spava u različito vreme, to joj neće pomoći da učvrsti san. Bebe napreduju kada znaju kada i šta mogu da očekuju. Zbog toga su rutine idealne. Ukoliko imate želju da beba spava od 19 časova, počnite sa prvim pripremama za spavanje već oko 18.45. Neka to bude, na primer, kupanje. Zatim možete maziti bebu, onda joj ispričati priču i pevati uspavanku u osvetljenoj sobi. Ovu rutinu ispoštujte nekoliko noći za redom i beba će početi pozitivno da reaguje na nju. Sat vremena pre spavanja je u redu da se odmorite u tišini i bez mnogo buke od televizora ili telefona. Spustite bebu u krevetac, utišajte svetlo i na taj način dajte bebi znak da sada treba da spava.

Uspostavite rutinu isključujući hranjenje neposredno pred san

Ovo može sprečiti pojavu stvaranja veze između hrane i sna. Pozitivan obrazac spavanja i budnosti treba da prati sledeći redosled: dremanje, hranjenje, igranje/interakcija, dremka.

Kako uspavati bebu: Izbegavajte stimulanse za uspavljivanje.

Pomozite svojoj bebi da nauči kako da zaspi bez podupirača za spavanje, jer će to ometati njihov san. Rekviziti za spavanje mogu biti hranjenje, ljuljanje, tapšanje, kolica i sedišta za automobile.

Upoznajte bebin ritam

Bebe uklavnom spavaju u ciklusima i zbog toga im prija podela dana na 12 sati dnevnog i 12 sati noćnog sna. Zbog toga, pobrinite se da pripremite bebu za noćni san 12 sati nakon jutarnjeg buđenja jer će u suprotnom biti preumorna. Bebe koje u toku dana nemaju dovoljno sna često se bude noću.

Pokušajte da naučite bebu da se samostalno umiri pred spavanje

Ako beba nauči samostalno da se umiri pred spavanje, to će moći da uradi i u toku noćnog buđenja. Pokušajte sa metodom postepenog povlačenja tako što ćete budnu bebu spustiti u krevetac. Za početak je potrebno da održavate kontakt kako se beba ne bi uplašila, a zatim počnite sa postepenim distanciranjem dok beba ne nauči sama da zaspi.

Prepoznajte prve znake pospanosti

Ukoliko na vreme prepoznate da se bebi spava, možete sprečiti nepotrebne suze. Ovi znakovi su sledeći: trljanje očiju, zevanje, plač i okretanje glave od vas zbog umora. Ovo je idealan trenutak da spustite bebu u krevetac.

Kako uspavati bebu: Nemojte na prvi zvuk uzimati bebu

Sasvim je normalno da beba ima kratak prekid sna i da u tom trenutku zaplače. Međutim, napravićete problem ako je na zvuk plača odmah uzmete jer će to prekinuti njen san u potpunosti. Ako je samo ostavite da se sama umiri, postoji mogućnost da će u tome i uspeti bez vaših napora.

Nemojte je navikavati na vaš krevet

Ukoliko smatrate da će se beba bolje opustiti ako je zajedno sa vama, setite se da je ovo ustvari loša navika koju ne želite da podstičete. Umesto toga učinite bebin krevet što udobnijim i pustite bebi umirujuću muziku. Tako će beba svoj krevet doživeti kao sigurno i trajno mesto za spavanje.

Hranjenje u snu

Hranjenje u snu pomaže da beba počne duže da spava dok traje noć. Bebe samo jednom u toku 24 sata mogu da spavaju dugo te ima smisla ukoliko taj deo rasporedite da bude od 23 časa do sedam ujutru. Kada beba treba da jede, podignite je, promenite pelenu, nahranite i ostavite je da spava dalje.

Dobro okruženje za spavanje

Pre nego što namestite bebu za spavanje pripremite je na to gašenjem svetla, utišavanjem zvukova, pokrivače, povojem, vrećom za spavanje i pričom za uspavljivanje.

Zamračite prostoriju

U toku noći koristite roletne, kao i rano ujutru. Kada je prostorija u kojoj beba spava mračna to pomaže bebi da se umiri.

Nadamo se da smo vam pomogli da naučite kako uspavati bebu na što lakši način.Jovana Jevtić

dragana991/GettyImagesPlus

još iz kategorije