čaj od maline
04.03.2023 Ishrana trudnica

Čaj od listova maline: Da li napitak ubrzava porođaj?

Ako ste nestrpljivi dok čekate porođaj, možda ste poželeli da ga na prirodan način ubrzate. Čaj od listova maline se često pominje kao prirodni napitak koji može pomoći u ovome.  Međutim, da li je zaista tako?

Šta je čaj od listova maline?

Čaj od listova maline je biljni lek koji se pravi od listova crvene maline. Vekovima se koristi kao čaj za trudnice, međutim njegova funkcija nije baš u potpunosti ono što očekujemo. Ovaj čaj se često preporučuje za izazivanje porođaja, međutim stvarna uloga ovog napitka je da poveća dotok krvi u matericu i pripremi mišiće materice za organizovanije kontrakcije tokom porođaja. Dakle, čaj od listova maline pomaže u pripremi materice za porođaj. Njegov uticaj na izazivanje porođaja se još uvek utvrđuje.

Prednosti čaja od listova maline?

Iako je još uvek nije u potpunosti potvrđeno da li ovaj čaj zaista izaziva porođaj, ono što je sigurno da čaj ima nekoliko drugih prednosti. Čaj je bogat antioksidansima i hranljivim materijama poput kalcijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina A, C i E. Napitak jača matericu, čini porođaj manje bolnim i čak može sprečiti i suze tokom porođaja.

Kada treba da počnete da pijete čaj?

S obzirom na dejstva koja ovaj čaj ima, ne bi trebalo da ga pijete u ranoj trudnoći. Najbolje bi bilo da sačekate do 36. nedelje trudnoće da biste počeli da ga pijete. Trebalo bi da počnete sa jednom šoljom dnevno i da povećate do tri šolje dnevno kako biste ojačali matericu i lakše podneli porođaj.

Kada nije bezbedno piti čaj od listova maline?

Čaj je uglavnom bezbedan, ali ipak treba uzeti u obzir nekoliko stvari kada možda i ne biste trebali da konzumirate ovaj napitak. Evo u kojim situacijama treba da izbegavate čaj.

  • Izbegavajte čaj u ranoj trudnoći jer stimulacija materice može da dovede do pobačaja.
  • Ako pijete lekove konsultujte se sa lekarom pre nego što počnete da pijete čaj. On bi u kombinaciji sa nekim supstancama mogao da izazove neželjene dejstva.
  • Pre nego što počente da pijete čaj proverite da li ste zakazani za carski rez. U tom slučaju nije preporučljivo da pijete čaj.
  • Izbegavajte napitak ako imate visok krvni pritisak.
  • Takođe, ako očekujete blizance ili je vaša beba u nepravilnom položaju.
  • Ako ste vi ili neko u porodici imali rak dojke ili jajnika, endometriozu ili miome, takođe izbegavajte ovaj čaj.
  • Ako ste već imali prevremeni porođaj, nemojte piti čaj od listova maline.

Dakle, ovaj čaj svakako ima dejstva na vašu trudnoću i matericu. Međutim, zbog jačine ovog dejstva najbolje bi bilo da se svakako konsultujete sa lekarom pre nego što se odlučite da počnete da ga pijete.

 
OlegKov/GettyImagesPlus

još iz kategorije