Prva nedelja sa bebom
06.04.2023 Novorođenče

Prva nedelja sa bebom, šta da očekujete?

Dok je žena trudna, ona se sprema za bebin dolazak, upoznavanje i negu bebe. Pred sam kraj trudnoće, roditelji smatraju da su za to pripremljeni, vrše poslednje pripreme pred bebin dolazak, kupuju krevetac i odeću za bebe i smatraju da su spremni. Međutim, prva nedelja sa bebom donosi mnogo toga novog i panike oko toga šta je ispravno uraditi. Šta možete očekivati od prvih nekoliko dana kada beba stigne u dom?

Prva nedelja sa bebom, šta da očekujete?

Manjak sna

Istina je da kad se rode, bebe spavaju čak 20 sati dnevno. Međutim, taj san nije u dugim intervalima. U pitanju su spavanja koja traju od jednog do četiri sata. Ukoliko imate tu sreću i možete da zaspite bilo kada, spavajte kad god spava beba. Ukoliko niste taj tip osobe, oslonite se na pomoć partnera, porodice ili prijatelja kako biste uspeli barem jednom u toku dana da se naspavate.

Bebin plač

Bebe koje su tek rođene traže stalnu brigu, držanje i umirivanje. U tom periodu ne treba da se brinete da ćete razmaziti svoje novorođenče jer to uglavnom nije moguće. Umesto brige o tome, zagrlite ga i ušuškajte i stvorite mu osećaj da je još uvek u materici jer to izaziva smirujući refleks. Preporučuje se povijanje, ljuškanje, šuškanje, držanje bebe na boku i puštanje da sisa vaš prst. Eksperimentišite kako biste otkrili šta najbolje umiruje vašu bebu.

Dojenje

Mada će vas mnogi ubeđivati da to dolazi prirodno, ipak ćete se susreti sa tegobama u toku prvih nekoliko dana. Za pravilno dojenje koje nije mučenje ni za vas ni za bebu potrebno je mnogo prakse, tako da ne treba da se prepteretite ukoliko sve odmah ne funkcioniše lako. Ukoliko se ni posle nekoliko dana ne snađete, vreme je da se obratite stručnom licu kako biste pronašli pravi način.

Prva nedelja sa bebom: Česta hranjenja

Pripremite se na to da bebu hranite u periodima između jednog do četiri sata. To se računa od početka svakog hranjenja. Bićete vezani za kauč ili krevet dok beba jede, pa iskoristite to da se opustite što je više moguće.

Uključite partnera u prvim danima

Budući da tate obično idu na posao odmah nakon bebinog rođenja, oni nemaju mnogo vremena. Međutim, vama bi od velikog značaja bilo ukoliko bar na sat ili dva samostalno brine o bebi. Za početak napustite prostoriju dok je sam sa bebom i pustite ga da savlada ovaj zadatak.

Prvo kupanje

Kada dođe do prvog kupanja, mnogi novi roditelji su vrlo uspaničeni i nervozni. Međutim, da bi sve bilo u redu, bitno je da se opustite i budete prisebni. Vodite računa o pupčanoj vrpci koja ne bi trebalo da se kvasi i najbolji način za prvo kupanje je kupanje uz pomoć sunđera. Perite deo po deo bebinog tela, a zatim je nežno spustite na peškir i uverite se da je beba potpuno čista. Neki delovi bebinog tela zahtevaju brisanje pomoću krpice ili peškira.

Prva nedelja sa bebom: Oporavak od porođaja

Uz sve nove stvari sa kojima se jedna mama susreće nakon porođaja, ona mora usput i da se oporavlja od porođaja. Taj proces je normalan iako vas niko prethodno nije obavestio o ovim krvavim detaljima. Međutim, ne treba da paničite, zamolite partnera da vam pomogne prvih nekoliko dana dok se bar delimično ne oporavite. Kroz tih nekoliko dana osetićete da vam se snaga polako vraća i biće vam sve lakše da brinete o svojoj bebi.

Prisebnost

Nedostatak sna, fizička nelagodnost, opadanje hormona i obaveze koje su došle sa bebom u jednom trenutku činiće vam se kao preveliki zalogaj. Međutim, morate odretiti prioritete i odlučiti šta vam je najvažnije. Pre svega, bitno je da naučite da dojite, zatim da malo odspavate i da budete tu za vašu bebu. Fokusirajte se na prioritete. Sve ostalo pustite na neko vreme. Ovo je vrlo bitno da biste ostali pri zdravom razumu. Osim toga, potrudite se da svakog dana bar na kratko izađete iz kuće, vidite sunce i udahnete malo svežeg vazduha.

Suočavanje sa prljavim pelenama

Prvi izmet je mekonijum, crna i katranasto smeđa boja. Međutim, kako beba bude više jela vaše mleko, izmet će polako preći od smeđe do zelene i senf žute boje. Nemojte očekivati čvrstu stolicu. Mesecima će biti vrlo tečna. Ukoliko želite jasan pokazatelj da beba dovoljno jede, onda je to četiri do osam mokrih, i tri do šest prljavih pelena u toku dana. Osim toga, ukoliko dovoljno jede, ona počinje da dobija i na težini. Ukoliko vidite crvenu boju koja podseća na krv, obratite se lekaru. Isto tako treba da postupite i ukoliko beba ima bezbojnu stolicu.

Vama su potrebne sledeće stvari:

Možda ste čitav dom opremili stvarima koje su potrebne bebi, ali nemojte zaboraviti da je i vama ponešto potrebno. Uvek držite vodu blizu sebe jer ponekad nećete imati snage da ustajete do kuhinje kako biste popili malo.  Uvek imajte dosta jastuka pored sebe kako biste se lakše namestili. Osim toga, uvek imajte higijenske uloške uz sebe jer nakon rođenja dolazi do protoka krvi iz materice i to traje nekoliko nedelja. Da biste lakše podneli svoj novi način života, dopustite sebi poneki minut uživanja. Pripremite sebi mini kupku koja će vam pomoći da lakše podnesete bol od šavova i hemoroida.

Ukoliko se u ovom periodu osećate loše, treba da znate da niste jedini. Svaka mama prolazi kroz to i niste krivi vi, već prosto mnoštvo obaveza koje padaju na vas. Uvek kada vam je potreban odmor treba da zamolite nekoga bliskog za pomoć da biste mogli da se opustite bar na nekoliko sati. Budite stpljivi i pribrani i sve će biti u redu.
Jovana Jevtić

Chris Ryan/ Getty Images Plus

još iz kategorije