Kad se bebin san pokvari

Ukoliko vaš mališan više ne spava čvrsto tokom noći, verovatno je reč o regresiji spavanja, što je posledica privikavanja na nove veštine koje usvaja. Evo šta treba da preduzmete…

Ritam bebinog spavanja neprestano se menja. Baš kad pomislite da ste konačno postavili stvari na svoje mesto, nešto se desi i sve se poremeti. Najčešće su u pitanju prehlade i nicanje zubića, ali desi se i da beba prolazi kroz fazu regresije spavanja. Ovim terminom označava se period rasta od sedam dana do šest nedelja, kad bebe prolaze kroz razvojne prekretnice, kao što je učenje hodanja. Kad god beba usvoji novu veštinu, želeće da je što više vežba, a to može uticati i na njeno spavanje. Regresije sna najčešće se poklapaju sa razvojnim prekretnicama, a najbolje ćete ih rešiti ako shvatite o čemu se zapravo radi.

PRVA VELIKA REGRESIJA SNA
Regresija sna uobičajeno se javlja u četvrtom mesecu bebinog života. U ovom periodu bebe uče kako da se prevrću s jedne na drugu stranu, pa je vrlo verovatno da će vreme provedeno u krevetiću provoditi vežbajući novu veštinu. U ovom uzrastu razvija se i opažanje dubine, što znači da beba uči da posmatra i doživljava svet u tri dimenzije. Samo pružanje ruke, uzimanje nekog predmeta i njegovo premeštanje s jednog na drugo mesto fascinantna je aktivnost, koja će potpuno zaokupiti bebinu pažnju. Ove značajne promene lako mogu poremetiti njen san. Zato se uzrast od četiri meseca smatra periodom prve velike regresije sna.

Pored toga, u ovom uzrastu san sazreva. Tokom prva tri meseca, bebinim snom upravljao je stomak, odnosno budila ju je glad. Oko 16. nedelje to se menja. Beba tad počinje da spava u ciklusima – najpre spava laganim snom, zatim tone u dublji, a potom opet nastupa faza lakog sna. Ovi ciklusi traju oko 40 minuta, a prvih deset minuta svakog ciklusa bebe provode u površnom, isprekidanom snu. Posle 40 minuta svakog ciklusa, bebe se bude. Ponekad je to samo buđenje na trenutak, posle kojeg same ponovo utonu u san, a ponekad se potpuno razbude, pa im treba vaša pomoć da se ponovo uspavaju.

Neke bebe rano i lako savladaju veštinu ponovnog uspavljivanja, a neke od četvrtog meseca uspeju čak da prespavaju celu noć. Ipak, većina mališana se u ovom uzrastu budi noću, a još su suviše mali da biste ih trenirali da prespavaju celu noć. Sve što možete da učinite od bebinog 4. do 6. meseca jeste da prihvatite činjenicu da je njihov san u tom uzrastu izazov, s kojom ćete nekako morati da se izborite. Tokom tog napornog perioda najbolje će biti da se redovno hranite, odmarate se i spavate što više, kako biste ga lakše prebrodili.

DRUGA VELIKA REGRESIJA SNA
Oko devetog meseca, bebe prolaze kroz još jednu veliku razvojnu prekretnicu, koja gotovo uvek rezultira poremećajem ritma spavanja. Tada su bebe već dovoljno ojačale da mogu same da se usprave u stojeći položaj. Zato će, umesto da dremaju danju ili spavaju noću, kad ih stavite u krevetac, one radije pokušavati da se usprave i stoje, radoznalo gledajući oko sebe, oduševljene novim umećem i novom perspektivom. Kako ova veština zahteva dosta vremena i vežbanja, postarajte se da bebi dok je budna obezbedite dovoljno vremena da se njome bavite. Pokažite joj kako da se ponovo vrati u sedeći položaj dok stoji, jer one tad još ne znaju same da saviju kolena te bezbedno sednu na pod.

Druga velika stvar koja se dešava u ovom uzrastu jeste bebina spoznaja sveta i činjenice da u mnogo čemu ona zavisi od vas. Zbog toga se bebe lako uznemire ako niste tu ili treba da izađete iz kuće. Strah od razdvajanja takođe može da pokrene regresiju sna, jer se beba plaši da ćete otići dok ona spava. Pokušajte da joj posvetite što više vremena tokom dana, pa će se od vas lakše razdvojiti kad dođe vreme za spavanje. Igrajte se zajedno, naročito igra skrivalica, koje podrazumevaju da se ili vi sakrijete, pa brzo pojavite, ili da sakrijete svoje lice nekim predmetom – stavljajući bebi do znanja da ste i dalje tu, iako vas ona ne vidi.

ŠTA MOŽETE DA UČINITE KAD NAIĐE REGRESIJA SNA?
1. Pokušajte da shvatite šta se dešava s vašom bebom, kako biste sebe poštedeli brige i stresa.
2. Vežbajte s bebom veštinu koju je upravo usvojila i na kojoj radi. Omogućite joj dosta vremena tokom dana da joj se posveti.
3. Potrudite se da se beba ne izmori previše. Iako regresija sna može trajati samo nedelju dana, prevelika iscrpljenost može uticati da se poremećaj spavanja produži. Sigurno nećete želeti da ponovo morate uspaljivati bebu ljuljuškanjem u rukama, dojenjem ili hranjenjem na flašicu, jer ćete tako još više produbiti regresiju i praktično se vratiti na početak. Ali ako beba zaista ima problema s uspavljivanjem, možete probati da je vozite u automobilu, u kolicima ili da je nosite u marami ili kenguru, dok prolazi kroz ovu razvojnu fazu.

TREĆA VELIKA REGRESIJA SNA
Početak hodanja, koji se obično dešava oko bebinog 12. meseca života, takođe je najčešće praćen regresijom sna. Dosta beba se u ovom periodu budi i po nekoliko puta tokom noći. Postarajte se da životni prostor učinite što bezbednijim za bebu, kako bi ona tokom dana mogla što više da vežba hodanje, te nastojte da što manje vremena provodi u ogradici, krevetiću ili kolicima. Pružite bebi dosta vremena na svežem vazduhu, kao i prilika da svoju veliku energiju potroši na zabavne aktivnosti.
Kad dođe vreme spavanja, stavite bebu u vreću za spavanje, čiji materijal i toplota odgovaraju godišnjem dobu i temperaturi u sobi, jer će tako manje osećati potrebu tokom noći da ustaje i hoda. Ako se beba uspravlja na noge dok je u krevetiću, obezbedite visinu ograde i kreveta da ne može iz njega da ispadne niti izađe. Sedite na pod pored krevetića i blagim i mirnim glasom podstičite je da se vrati nazad na spavanje.

U ovom uzrastu bebe, takođe, uče pravilo uzroka i posledice. „Šta će se desiti ako odbijem da odem u krevetić?“ ili „Šta će se desiti ako bacim igračku na pod?“ Iako je za roditelje ovo posebno naporna faza, potrudite se da to ne pokažete bebi. Kad roditelji posebno burno reaguju na neka ponašanja i postupke, bebe se trude da ih što više ponavljaju. Najbolje će biti da najviše pažnje posvećujete pozitivnom bebinom ponašanju i da ostanete smireni kad ona radi i nešto što se vam ne sviđa.

ČETVRTA VELIKA REGRESIJA SNA
Četvrta velika regresija sna poklapa se s uzrastom kad bebe počinju da pričaju, a od svih je najlakša da se prebrodi. Beba će vas noću verovatno buditi svojim glasićem, čavrljanjem ili glasnim izgovaranjem već naučenih reči. Dosta beba voli upravo usred noći da vežba svoju novu veštinu pričanja ili pevanja. Prvi deo noći bebe provode u dubokom snu, a tokom drugog dela noći njihov mozak je osetljiviji na okolne promene, pa će se lako buditi usled svežije temperature ili veće tišine koja tada vlada. Pobrinite se da temperatura sobe u kojoj beba spava bude na prijatnih 16 do 20 stepeni i da su prozorska stakla što više zatamnjena. Tokom dana pevušite i pričajte što više s bebom, a ako se noću često budi, pokušajte da je ranije stavljate na spavanje, kako biste nadoknadili vreme koje tokom noći provodi budna.

Ova regresija sna, koja se javlja s ovladavanjem veštine govora, oko bebine druge godine života, često bude praćena i problemima s dnevnim spavanjem. Ali nemojte ni slučajno pomisliti da je beba spremna da izbaci dnevno spavanje u ovom uzrastu! Ona tad samo želi što više vremena da provodi u vežbanju pričanja. Ne odustajte od popodnevne dremke i obezbedite joj mir i tišinu ako odbija da zaspi… Videćete, u roku od dve nedelje, ponovo će početi da spava tokom dana.

PREPOZNAJTE REGRESIJU SNA
PITANJE
Moja beba od devet meseci počela je da se budi noću i da traži mleko. Radi li se o fazi naglog rasta ili regresiji sna?
Oko devetog meseca beba prolazi kroz fazu naglog rasta, ali tokom nje uglavnom više spava. Vaš slučaj više deluje kao strah od razdvajanja: beba samo želi da bude s vama što više, pa to traži i noću. To se često dešava kad se majke vrate na posao posle porodiljskog bolovanja. Probajte da produžite vreme uspavljivanja i pripreme za spavanje i da bebi pružite što više maženja. Produžite uobičajenih 20 minuta uspavljivanja na pola sata.
PITANJE
Moja desetomesečna beba počela je da puzi pre šest nedelja, ali i dalje ne uspeva da povrati ritam spavanja. Zašto ova faza privikavanja na novu veštinu traje tako dugo?
Vaša beba je verovatno iscrpljena, a kad su bebe preumorne, u telu im se luči hormon kortizol, koji im, nažalost, još više smeta da utonu u san. Bebama uzrasta od 10 meseci potrebno je u proseku dva do tri sata dnevnog i između 10 i 12 sati noćnog sna. Ako beba ne spava toliko, pokušajte da je stavljate ranije na spavanje, a tokom noći budite, naravno, uz nju, istrajni i smireni u nastojanju da se opusti i ponovo zaspi.
PITANJE
Imam bebu od 13 meseci i nedavno smo prošli kroz veoma neprijatnu fazu regresije sna. Da li će i sledeća biti jednako grozna?
Dobra vest jeste što roditeljima uglavnom ne padne podjednako teško svaka regresija sna njihove bebe. Dosta toga zavisi od temperamenta mališana. Ako je vaše dete veoma aktivno, verovatno ćete više osetiti regresiju sna koja se javlja kao posledica usvajanja veštine stajanja ili hodanja. Ako je vaš mališan više pričalica nego šetač, onda će regresija sna koja se javlja između 18. meseca i druge godine života biti ona koju ćete najviše osetiti, jer se govorne aktivnosti tada naglo razvijaju. Ali kako ste vi upravo prošli kroz veoma napornu regresiju sna, velika je verovatnoća da će sledeća biti mnogo lakša za podnošenje.

 

Magazin Mama&beba u prodaji svakog trećeg meseca. 

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije