ovčije boginje u trudnoći
08.02.2023 Zdravlje i nega

Da li su ovčije boginje u trudnoći opasne?

U toku trudnoće žene se susreću sa mnogim problemima. Prehlada i zatvor su samo neki od čestih problema u toku trudnoće. Međutim, ovčije boginje u trudnoći mogu biti veoma ozbiljan problem.

Ukoliko ih već niste preležali, budite pažljivi i trudite se da se ne zarazite. Virus ovčijih boginja ili varičele u trudnoći može izazvati mnogo komplikacija, kako za vas tako i za bebu. Ukoliko se i pored opreza zarazite, postoje preporuke za lakši oporavak. U sledećem tekstu pročitajte detaljno o tome kako se nositi sa varičelom u trudnoći.

Šta su ovčije boginje?

Ovčije boginje ili varičele su virusna infekcija koja uzrokuje osip. U toku trajanja zaraze po telu se pojavljuju crvene tačke koje svrbe. Bolest je uzrokovana virusom koji se zove varičela-zoster. Virus se lako i brzo prenosi od osobe do osobe i uglavnom nestaje u roku od jedne ili dve nedelje. Deca mlađa od deset godina najlakše se zaraze, dok su odrasle osobe uglavnom imune na ovaj virus jer su ga najverovatnije preležali u detinjstvu.

Simptomi ovčijih bogijna:

Osip koji svrbi je glavni simptom kod varičela, međutim virus se obično javlja u tri faze. Zbog toga treba obratiti pažnju i na druge simptome.

  • Sitne tačkice koje se pojavljuju na svim delovima tela
  • Plikovi puni tečnosti koji mogu da puknu
  • Kraste iz kojih curi tečnost ili koje se ljušte
  • Povišena temperatura
  • Gubitak apetita
  • Bolovi u telu

Da li su ovčije boginje u trudnoći opasne za trudnicu i bebu?

Većina trudnica je preležala boginje u detinjstvu te je sada imuna na njih. Žene koje imaju imunitet zaštićene su tokom trudnoće, kao i njihova beba. Međutim,  ukoliko se žena koja nije imuna na boginje zarazi, tada se stvara povećan rizik od komplikacija za nju. Ovčije boginje u trudnoći mogu izazvati upalu pluća, hepatitis ili encefalitis (upalna stanja koja zahvataju mozak). Osim rizika za majku, postoje i rizici za bebu. U zavisnosti od faze trudnoće u trenutku kada je došlo do infekcije, postoji rizik od razvijanja sindroma urođene varičele, od šindre u trudnoći i prisutan je rizik da se beba rodi sa infekcijom.

Kako se ovčije boginje u trudnoći leče?

Ukoliko dobijete ovčije boginje u trudnoći odmah se javite lekaru. Terapija uglavnom zavisi od simptoma i trudnoće. Postoje saveti uz čiju pomoć možete ublažiti simptome. Na primer, bolovi se ublažavaju paracetamolom, savetuje se povećan unos tečnosti, preporučuju se kreme koje hlade i gelovi. Osim toga, lekar može savetovati antihistaminike, međutim, takvu terapiju smete uzeti samo uz savet svog lekara koji je upućen u vašu trudnoću. Često se alternativno nude i antivirusni lekovi poput aciklovira. Ovakvi lekovi ublažavaju simptome, ali ne leče bolest.

Retko, trudnice raviju ozbiljnije simptome poput otežanog disanja, bola u grudima i jakih glavobolja. Nekada se uz sve to javlja mučnina, povraćanje, ekstremni osip ili osip koji krvari. U takvim slučajevima veoma je važno da se javite svom lekaru.

Šta ako se simptomi razviju neposredno nakon porođaja?

Ukoliko se osip izazvan ovčijim boginjama pojavio sedam dana pre ili sedam dana nakon porođaja, postoji mogućnost da će vašoj bebi biti potrebno lečenje antitelima. Takođe, ako je vaša beba bila izložena ovčijim boginjama u roku od sedam dana nakon rođenja, postoji mogućnost da će joj biti potrebno ovakvo lečenje.

Ukoliko vaša beba dobije ovčije boginje, lekar opšte prakse ili pedijatar mogu se odlučiti za antivirusnu terapiju aciklovirom kako bi ublažili simptome. U retkim situacijama se kod beba razviju ozbiljni simptomi koji se nazivaju neonatalna varičela. Rana identifikacija i lečenje su od ključnog značaja za vašu bebu. Ukoliko je beba rođena pre 37. nedelje, ona bi mogla biti izložena povećanom riziku od komplikacija.

Ovčije boginje u trudnoći: Kako se zaštititi?

Ako niste sigurni da li ste imuni na ovčije boginje ili ne, ne brinite. Vaš status povodom toga može se pregledati testom krvi.

Ukoliko planirate trudnoću, a niste imuni na varičele, savetuje se da primite vakcinu protiv varičele. Vakcina se sastoji iz dve doze pri čemu je drugu dozu najbolje primiti tri meseca pre trudnoće. Kako još uvek nije dokazano da je ova vakcina bezbedna u trudnoći, trudnicama se savetuje da prime vakcinu nakon porođaja, a da za vreme trudnoće izbegavaju sve koji imaju ovčije boginje i šindre. Na taj način smanjiće se verovatnoća od zaraze.

Dakle, ovčije boginje u trudnoći mogu izazvati komplikacije. Najbolje je da budete oprezni ukoliko nemate imunitet, ali ukoliko dođe do infekcije, potražite pomoć kod svog doktora koji će vam najbolje reći kako treba da se ponašate.
Jovana Jevtić

kadirkaplan/GettyImagesPlus

još iz kategorije