14.07.2014 Korisni saveti

Ovčije boginje u trudnoći

Saznajte da li su i koliko, ovčije boginje opasne u trudnoći.

87-stockfresh_2449535_pregnant-young-woman-on-a-hospital-bed_sizeS-620x413

Šta su ovčije boginje?
Varičela ili ovčije boginje je infektivno oboljenje koje spada u grupu osipnih groznica, a prouzrokuje je varicella zoster virus. Ova vrsta boginja je veoma zarazna i širi sa osobe na osobu direktnim kontaktom ili kapljičnim putem (kašalj, kijanje). Osip po telu javlja se od jednog do dva dana nakon zaraze.

Koliko traje inkubacija?
Inkubacija traje od deset do 21 dan, a ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom u tom periodu, nije isključeno da ih nećete dobiti, pod uslovom da ih niste preležali. Ove boginje nisu opasne ako se preleže u dečjem uzrastu i ako ste vakcinisani. Međutim, u trudnoći ovo oboljenje može da dovede do ozbiljnih komplikacija.

Koliko su opasne varičele u trudnoći?
Varičele u trudnoći mogu biti veoma ozbiljno oboljenje, što u najvećoj meri zavisi od perioda trudnoće u kom do infekcije dođe. Ako je došlo do infekcije u prvoj polovini trudnoće, može da dođe i do klinički manifestnog oboljenja ploda koji se zove “kongenitalni varičela sindrom”. On se beleži kod manje od dva odsto fetusa.

Ovaj sindrom je karakterističan po pojavi ožiljaka na koži bebe, niskim rastom, atrofijom i lošim formiranjem ruku i nogu. Kod novorođenčadi može da se javi katarakta, kao i kalcifikacijama u tkivu mozga. Nažalost deca sa kongenitalnim varičela sindromom imaju često i neurološke probleme.

Kakve su posledice?
Ukoliko se majka razboli krajem trudnoće, to može da bude veoma rizično za bebu. Najteži oblici bolesti kod beba javljaju se ukoliko se osip kod majke pojavi od pet dana pre do dva dana posle porođaja. Tada virus prolazi kroz posteljicu i može da inficira fetus. U tom momentu koncentracija virusnih partikula kod majke je najveća. Naime, do porođaja ne stigne da se stvori dovoljno velika količina specifičnih antitela koja bi prelaskom iz majčinog u krvotok fetusa, zaštitile novorođenče od teškog oblika bolesti.

Žene koje su u detinjstvu preležale ove boginje, već imaju ova antitela, koja prolaze kroz posteljicu i opstaju u krvotoku bebe otprilike do šestog meseca, što bebu čini otpornom na infekciju ili bar na teške oblike bolesti.

Ovčije boginje i dojenje
Veoma je važno da znate da se antitela sa majke na fetus prenose krvotokom, a ne dojenjem. To znači da dojenje, iako neprocenjivo za razvoj imuniteta, ne štiti bebu od infekcije!

Kako se dijagnostikuje kongenitalni varičela sindrom?
Kao što smo već rekli, učestalost urođenih malformacija zbog boginja u prvoj polovini trudnoće je dva odsto. Zato je najbolji način da proverite da li je sve uredu ultrazvučni pregled fetusa. Ultražvučni pregled je najbolje uraditi između 16. i 20. nedelje trudnoće. Ovi nalazi mogu sa sigurnošću da ukažu na kongenitalne varičele infekcije. Uz pomoć UZ-a ginekolog može da vidi da li je došlo do ograničenja rasta bebe, mikrocefaliju i prisustvo ehogena žarišta u jetri fetusa, kao i da sa sigurnošću utvrdi da li je došlo do do ožiljaka i deformiteta udova. Horionske čupice, amniocenteza i kordocenteza igraju važnu ulogu u dijagnostici kongenitalne varičele infekcije.

Koja je prevencija ovčijih boginja u trudnoći?
Generalan savet jeste da bi sve trudnice trebalo da razgovaraju sa svojim lekarom, kako bi se utvrdilo da li su preležale ili su vakcinom zaštićene od ovčijih boginja. Za trudnice je važno da imaju dokumentaciju da su primile dve doze vakcine protiv varičele, a ako nemaju trebalo bi testirati krvi preko kojeg se utvrđuje da li je stečen imunitet do ovčijih boginja.

Kako se zaštititi?
Ukoliko ste trudni, a nikada niste imali boginje, najbolji način da se zaštite od njih je da primite vakcinu protiv varičele. Međutim, ne preporučuje se da vakcinu primite tokom trudnoće. To znači da bi trebalo da se vakcinišete čim se porodite, kako biste zaštitili i novorođenče. Prvu doza možete primiti već u porodilištu, a drugu šest do osam nedelja posle porođaja.

Žene koje razmišljaju o trudnoći, a nisu zaštićene protiv varičele trebalo bi da se vakcinišu najmanje jedan do tri meseca pre trudnoće. Žene ne bi trebalo da se vakcinišu tokom trudnoće ili tokom 30 dana pre trudnoće. Ukoliko niste zaštićeni od boginja, vaša porodica bi trebalo da bude zaštićena. Vakcinacija ukućana je najefikasnije rešenje zaštite trudnica protiv varičele.

Trudnice bi trebalo da se drže podalje od svih osoba koje su zaražene, a ovo uključuje i osobe koje su vakcinisane, jer i tada mogu da se dobiju boginje, ali u blažem obliku. Ako niste zaštićeni od ovčijih boginja, a saznate da ste bili u kontaktu da nekom osobom koja ih je dobila, obavezno bi trebalo da se javite lekaru.

Koji su simptomi ovčijih boginja?
Karakteristično za ovčije boginje je to što se osip obično prvo pojavi na licu i gornjem delu tela , a kasnije se proširi po celom telu, tako da osoba može da ima između 250 i 500 plikova koji svrbe. Kod vakcinisanih osoba, osip je prilično blag, a javlja se nekoliko tačaka koje izgledaju kao ujed komarca.

Bolest traje oko pet do deset dana, a simpromi uključuju visoku temperaturu, jak svrab, osip, povraćanje dehidraciju, proliv, glavobolju, inficirane lezije na koži. Kod hroničnih bolesnika dovodi do pogoršanja astme ili komplikacija poput upale pluća.

Veoma ozbiljne komplikacije od ovčijih boginja, uključuju bakterijske infekcije, koje se mogu proširiti na kožu, tkivo ispod kože, kosti, zglobova i krvi . Druge ozbiljne komplikacije koje se direktno dovode u vezu sa virusom su virusne upale pluća, krvarenje i encefalitis.

Učestalost boginja u trudnići
Učestalost malih boginja u trudnoći je jedan do pet slučajeva na 10.000 trudnoća. Žene koje dobiju boginje tokom trudnoće mogu da imaju spontani pobačaj, smrt fetusa i kongenitalne anomalije.

Neonatalna infekcija
Kada se infekcija kod majke javi u ranoj trudnoća rizik za fetus je mali. Međutim, kada se boginje dobiju u period od pet dana pre i dva dana posle porođaja, novorođenče je u značajnom riziku za razvoj neonatalnih varičela. Pre dostupnosti antivirusnih lekova , kao što je aciklovir, 20 do 30 odsto beba dobijalo je od majke boginje. Moguće komplikacije neonatalnih ovčijih boginja su mukokutana infekcija, visceralne infekcije i upale pluća.

Prevencija beba
Kako bi se sprečilo dobijanje varičela kod beba, novorođenče treba da bude izolovano od majke, dok sve ospe ne prođu odnosno dok se ne osuše i ne otpadnu. Novorođenče bi u tom slučaju odmah trebalo zaštititi vakcinom.

Izvor: bebac.com, M. G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije