Kako utešiti bebu nakon vakcinacije
25.03.2023 Zdravlje bebe

Kako utešiti bebu nakon vakcinacije?

Prilikom vakcinacija njihove bebe mnogi roditelji se plaše bebine reakcije. Mnoga deca nekontrolisano plaču i deluju neutešno te se mnoge mame i tate pitaju kako utešiti bebu nakon vakcinacije.

Ovo iskustvo može biti jako stresno i za vas i za vašu bebu, ali zdravstvene prednosti koje se ostvaruju nakon primljene vakcine jednostavno su vredne truda. Na sreću, postoje neke stvari koje možete učiniti za vaše dete kako bi proces oporavka bio manje bolan i stresan.

Kako utešiti bebu nakon vakcinacije?

Ukoliko je vaša beba mlađa od pet meseci, isprobajte sledeće načine za suzbijanje neutešnog plača posle vakcinacije:

Povijte bebu odmah nakon uboda igle. Osim toga, bebu možete poviti i pre injekcije tako što ćete je čvrsto umotati u ćebe, ali sa ostavljenim otvorom na mestu gde igla treba da se udari. Ovaj način je odličan da se bebi odvuče pažnja pre i posle vakcinacije.

Spustite bebu na bok ili na stomak.

Proizvedite šuštave zvukove u blizini bebinog uha.

Ljuljajte je u naručju. 

Dajte joj da jede, bilo da se hrani dojenjem ili na flašicu. 

Neka istraživanja su pokazala da ovi postupci zaista umiruju bebin plač nakon primljene vakcine. Ukoliko ste u ordinaciji baš u trenutku kada beba treba da jede, ovo je odličan način da skrenete bebinu pažnju sa doktora i vakcine. Dojenje prilikom vakcinacije je jedan od najsigurnijih načina da beba ne plače nakon uboda.

Osim ovih stavki, nekada bebu može smiriti i varalica umočena u rastvor šećerne vode.

Pre i posle vakcinacije dobro je da primenite blagi pritisak na mestu uboda, a pomaže i trljanje kože oko mesta uboda.  Ovakva masaža sprečava da ovo područje bude bolno.

Ukoliko je beba malo starija, navedeni postupci možda neće pomoći. U toku vakcinacije u ovom slučaju trebalo bi da pustite dete da sedi u vašem krilu, a pažnju pokušajte da mu odvratite igračkom, čitanjem ili pesmom. Probajte da ne izgledate zabrinuto jer deca to zaista mogu da osete. Ako oseti vaš strah i dete može postati uplašeno. Ako se dete bude žalilo na bol ili bude imalo povišenu temperaturu, porazgovarajte sa detetovim lekarom o davanju lekova za ublažavanje simptoma.

I za kraj, najvažnije: ne zaboravite da dete pohvalite! Pozitivne reči mogu olakšati njegove tegobe i sledeći odlazak kod lekara može biti mnogo manje stresan. Probajte da mu ispunite neku želju nakon vakcinacije, odvedite ga u park ili igralište kako bi se osećalo nagrađenim i srećnijim.
Jovana Jevtić

naumoid/ Getty Images Plus

još iz kategorije