08.03.2018 Porođaj

7 važnih odluka koje ćete doneti odmah po rođenju deteta

Doneti važne odluke u životu zarad vašeg deteta i njegovog zdravlja nije ni malo lako . To je velika odgovornost. Ovaj tekst će vam pomoći šta da radite u ovim situacijama.

1. Preseći pupčanu vrpcu odmah ili ne
Obično doktori seku pupčanu vrpcu odmah nakon rođenja, i ne pitaju roditelje. Ali najnovija istraživanja pokazuju da odlaganje sečenja pupcane vrpce na 3 min ima dosta pozitivnih efekata na bebu i njeno zdravlje: povećava se protok krvi za jednu trećinu, bebe postaju otporne na mnoge bolesti i infekcije, naročito postaju otporne na anemiju. Pa ukoliko imate priliku da birate, odlučite se da sačekate 3 minuta pre nego što doktor preseče.

2. Koža uz kožu
U zavisnosti od majčinog stanja nakon porođaja, možete da birate da li ćete bebu odmah prisloniti uz sebe, ili tek kasnije kad je doktori srede. Ukoliko ste u stanju da to uradite, prihvatite bebu odmah nakon rođenja, prislonite uz sebe, jer to ima dosta pozitivnih uticaja na bebu.: reguliše bebinu temperaturu a i privikava bebu na dojenje koje ce uslediti malo kasnije. A i jako je bitno da u tom trenutku kad beba zakorači u novi svet, oseti miris i toplinu majke koja će mu biti sigurnost.

Pročitajte i…Partnerska ljubav: Da li rođenje deteta stabilizuje vezu dvoje ljudi?

3. Dojenje ili ne
Majke imaju priliku da odluče da li će dojiti ili ne . Doktori savetuju svim majkama da je jako važno dojenje jer takođe ima dosta koristi za bebu. Majčino mleko je jako zdravo. Mnoge majke se odlučuju da ne doje jer je dojenje ponekad bolno ili su bradavice uvućane. Ali ukoliko bebu pravilno namestite u položaj za dojenje sve poteškoće smanjićete na 50 %. Posavetujte se sa doktorima ukoliko imate neki problem prilikom dojenja, postoji mnogo načina da vam ukažu pomoć i ne odustajte.

4. Vakcine
Doktori savetuju da beba treba da primi vakcinu već prvi dan nakon rođenja. Majkama ta činjenica obično teško pada. Injekcija koja se daje bebama pre nego što krenu kući je hepatitis B koja će štiti bebe od infekcija. Takođe jako je važno da bebe dobiju injekciju vitamina K koji je važan za krv i zdravlje kostiju. Ukoliko se odlučite da dojite bebu nije neophodno da joj se onda daje vitamin K, jer kolostrum- prvo majčino mleko, je bogato vitaminom K.

5. Tek rođene bebe na skrining ili ne
Majke su obično odmah na početku zabrinute da li je sa bebom sve u redu. Tehnologija je napredovala pa se sada mogu razne nepravilnosti uočiti i u ranom periodu. Radi se o tome da će doktor vašu bebu ubosi u petu i uzeti kapljicu ili dve krvi za pregled. Kad rezultati budu gotovi znaćete da li beba ima neku retku bolest ili ne. Ovo je jako bitno uraditi u onim porodicama koje već imaju neku bolest. Ali postoje i oni roditelji koji neće na ovakav način da proveravaju pa jednostavno čekaju da vide da li će se neki problem pojaviti kad beba malo poraste. Ukoliko se otkrije neki rizik, nastavite da dojite, majčino mleko je jako zdravo i može dosta pomoći u otklanjaju ranih simptoma neke moguće bolesti.

Pročitajte i…Kako negovati kožu mame i bebe nakon porođaja

6. Mast za oči- da ili ne
Stavljati na oči antibuiotsku mast odmah nakon rođenja deteta, sve zavisi od toga da li je potrebnio ili ne. Ukoliko se majka porađa vaginalnim putem, može doći do infekcije oka i tu bi bilo obavezno staviti mast. Ali ukoliko nema potrebe za kremom, ne treba je ni stavljati, jer u tom slučaju može biti više štetna nego korisna. Majke koje rađaju carskim rezom, u tom slučaju nema opasnosti od infekcije.

7. Obrezivanje
Ovo se tiče dečaka. Roditelji odlučuju da li će im se to raditi još dok su u bolnici ili će sačekati kad dete napuni određene godine. Neki roditelji i nisu za ovo, dok je kod nekih ovo obavezno iz verskih razloga. Obrezivanje se preporučuje jer se tako otklanja opasnost od urinarnih infekcija i od pojave raka.
Ipak, roditelji su ti koji odlučuju za svoje dete.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije