Baby bonding

Baby bonding: Kako da se povežete sa svojim čedom?

Povezivanje sa bebom ili baby bonding je intenzivna veza i snažna ljubav koja se razvija između bebe i njihove mame i tate. Ali šta kada zakasni? Kako je probuditi u vama?

Baby bonding podstiče roditelje da u sred noći da nahrane svoju gladnu bebu i čini ih osetljivim na bebin plač. Iz nedelje u nedelju osećanja će postati sve jača, a veza neraskidiva. Ipak, potpuno je normalno da takvu povezanost ne osetite odmah jer je to proces kom je potrebno vremena.

U nastavku smo pripremili savete koji će vam pomoći da se povežete sa svojom bebom.

 

Baby bonding: Kako da se povežete sa svojim čedom?

Zašto je baby bonding važan?

Veza sa bebom ili baby bonding neophodno je i za vas i za vaše čedo. Većina bebe je odmah spremna da se poveže sa vama. S druge strane, roditelji mogu osetiti nalet različitih osećanja u vezi sa tim. Neke mame osećaju intenzivnu privrženost već u prvih nekoliko minuta ili dana nakon rođenja bebe. Za druge, to može potrajati malo duže.

Potpuno je normalno da ne osetite odmah povezanost jer je to proces, a ne nešto što se dešava u istom trenutku. Za mnoge roditelje, vezivanje dolazi uz svakodnevnu brigu o svojoj bebi. Možda nećete ni primetiti da se to dešava sve dok ne primetite bebin prvi oseh i iznenada shvatite koliko ste ispunjeni ljubavlju i radošću.

Kako se beba povezuje sa vama?

 • Dodir postaje njihov „prvi jezik“ jer bebe reaguju na kontakt koža na kožu. Deluje umirujuće i na vas i na vašu bebu, a istovremeno podstiče zdrav rast i razvoj vaše bebe.
 • Kontakt oči u oči je takođe vrlo važan jer bebama postaje drago i smirenije su kada ste u blizini.
 • Vaša beba će verovatno pokušati da imitira vaše izraze lica ili pokrete ruku.
 • Bebe uživaju da slušaju vaš glas, zato im pričajte što više jer im to veoma prija.

Baby bonding za mame

Možete početi tako što ćete držati bebu i nežno je ljuljati ili maziti. Ako i vi i vaš partner često držite i dodirujete svoju bebicu, vaše dete će uskoro saznati razliku između vaših dodira.

Bebe, posebno prevremeno rođene bebe i one sa zdravstvenim problemima, uživaju u nežnoj masaži. Pre nego što priredite vašoj bebi taj užitak, pročitajte ovo: Masaža bebe podstiče imunitet (mojabeba.rs)

Dojenje i hranjenje na flašicu su prirodno vreme za vezivanje koje je samo vaše. Vaša beba će dobro upamtiti vaš miris i dodir, kao i to koliko ste brižni prema njoj.

Povezivanje bebe sa tatom

Iako tate često žude za bližim kontaktom sa svojim bebama, vezivanje se često dešava malo drugačije, delimično zato što nemaju takvu povezanost sa bebom kao mame.

Ali tate bi trebalo da shvate da povezivanje sa svojim detetom ne znači biti druga mama. U mnogim slučajevima, tate dele posebne aktivnosti sa svojom bebom.

 • učestvujući zajedno u porođaju i porođaju
 • hranjenje na flašicu (ponekad tata stvara posebnu vezu sa bebom kada hrani bebu tokom noći i menja joj pelene)
 • čitanje ili pevanje bebi
 • kupanje bebe
 • oponašanje bebinih pokreta
 • oponašanje bebinog gugutanja i drugih zvukova — prvi pokušaji komunikacije
 • korišćenje nosača za bebe tokom svakodnevnih aktivnosti

Šta može uticati na vašu povezanost sa bebom?

Vezivanje može biti odloženo iz različitih razloga. Hormoni takođe mogu značajno uticati na baby bonding. Dok dojenje bebe u prvim satima života vaše bebe može pomoći u vezivanju, ono takođe izaziva izlivanje mnogih različitih hormona kod majki. Ponekad mame imaju poteškoća da se povežu sa svojim bebama ako su njihovi hormoni besni ili imaju postporođajnu depresiju. Baby bonding takođe može biti odloženo ako je majka iscrpljena nakon teškog porođaja.

Ako ne osećate da ste povezani do trenutka kada odvedete bebu u prvu posetu pedijatu, razgovarajte o svojim osećanjima na tom pregledu. To može biti znak postporođajne depresije. Povezivanje može biti odloženo ako je vaša beba imala neočekivane zdravstvene probleme.

Lekari su navikli da se bave ovim pitanjima i mogu vam pomoći da se bolje pripremite na ostvarivanje konekcije sa vašim čedom. Vezivanje je složeno, lično iskustvo za koje je potrebno vreme. Ne postoji magična formula i dolazi onda kada vi budete spremni na to. Dajte sebi malo vremena i uskoro ćete uživati samo dok gledate vašu bebu kako spava i iz nedelje u nedelju uči nove stvari.
Miljana Momirović

Drazen Zigic/GettyImagesPlus

još iz kategorije