Postporođajna depresija kod muškaraca
06.02.2023 Kutak za tate

Postporođajna depresija kod muškaraca: Kako da je prepoznate?

U prvoj godini bebinog života, postporođajna depresija kod muškaraca nije tako česta – čak jedan od 10 očeva je dožive.

Možda se u početku osećate preopterećeno ili počinjete da se osećate slabo i iscrpljeno nakon nekoliko meseci, ali većina očeva će patiti u tišini jer se stide zbog toga su depresivni.

Postporođajna depresija kod muškaraca

Zašto muškarci imaju postporođajnu depresiju?

Baš kao i kod postporođajne depresije kod majki, promena načina života i dodatna odgovornost zbog naizgled beskonačnih neprospavanih noći mogu uskoro da vas sustignu. Neki očevi smatraju da ne znaju kako da podrže svoje partnerke i da se osećaju beskorisno, a mnogi se često osećaju kao da ne mogu da se povežu sa svojom bebom na isti način na koji to može mama.

Ako je, na primer, neko doživeo emocionalnu traumu u detinjstvu, samo rođenje deteta može izazvati ponovno proživljavanje ove traume. Možda postoje i drugi razlozi – na primer, ako neko pati od anksioznosti ili ako je hranitelj i nose odgovornost da budu hranitelji u porodici. Za neke postoji i osećaj gubitka partnera jer rođenje deteta može da promeni dinamiku u vezi.

Postnatalna depresija kod muškaraca neće se nužno pojaviti ako već postoji postporođajna depresija kod majke. Naravno, može značajno da optereti oca ali da li su  oni sami skloni razvoju depresije imaće više veze sa njihovim sopstvenim ranjivostima, a ne sa njihovom partnerkom. (Pročitajte i: Šta tate mogu da očekuju u prvim danima sa bebom?)

Koji su simptomi postporođajne depresije kod muškaraca?

• Plačljivost

• Osećati se tužno i beznadežno

• Loše raspoloženje

• Poteškoće sa spavanjem

• Gubitak apetita

• Problemi sa koncentracijom

• Biti lako iritirani

• Ne uživa u svakodnevnim aktivnostima

• Poteškoće u vezi sa bebom

• Anksioznost i napadi panike

Simptomi se mogu pojaviti postepeno ili odjednom. Ako imate bilo koji od ovih simptoma ili čak i one koji nisu na ovoj listi, porazgovarajte sa nekim o tome.

Kako da znate da li vam je potrebna pomoć?

Iako stvari počinju da se menjaju, muškarci su generalno manje skloni da traže odgovarajuću podršku. Sa postpartalnom depresijom kod majke, postoje određene terapije koje pomažu da se prevaziđe. Ali kada su u pitanju muškarci, to nije nešto o čemu se u toj meri priča.

Kada da potražite pomoć?

• Ako simptomi ometaju vaše svakodnevno funkcionisanje

• Ako imate poteškoće u radu i obavljanju svakodnevnih zadataka

• Ako duže vreme patite od lošeg raspoloženja

Sve su to razlozi da razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse ili psihologom koji će vas uputiti na moguća rešenja.

Kako se leči postnatalna depresija kod muškaraca?

Pošto postnatalna depresija kod muškaraca nije dijagnoza sama po sebi, to znači da spada u depresiju i da se leči pretežno psihološkom terapijom.

Ako dostigne nivo poremećaja raspoloženja, onda vaš lekar može da razmotri i antidepresive. Ali generalno govoreći, najvažnija komponenta počiva na tretiranju ranjivosti zbog koje se tako osećate. Ako neko sumnja da koreni njihove depresije potiču iz detinjstva ili ako imaju poteškoća da se povežu sa svojom bebom, terapija im može pomoći da istraže kakav uticaj na njih ima njihova nova očinska uloga i da im pomogne da to prebrode.

Koje tehnike samopomoći mogu biti korisne?

Ako neko zaista ima problem, malo je verovatno da će mu tehnike samopomoći olakšati.  Ali razgovor sa prijateljima, druženje sa porodicom i iskreno poveravanje o svojim osećanjima zaista mogu biti od pomoći.

Važno je da sada, kada ste postali roditelj, ne prestajete da budete ono što ste bili pre toga. To znači da treba da nastavite da radite stvari u kojima ste uživali, bilo da je to viđanje sa prijateljima, vežbanje u teretani i slično. Ali, psihološka terapija je ono što će vam verovatno najviše olakšati da prebrodite ovaj period.

 
Miljana Momirović

Shutter2U/GettyImagesPlus

još iz kategorije