tate i bebe

Šta tate mogu da očekuju u prvim danima sa bebom?

Kada beba uđe u kuću, sav red i organizacija kao da budu izbačeni kroz prozor. Mama je usmerena na bebu i njene potrebe i uz to se bori sa svojim oporavkom, a to znači da je vreme da većinu obaveza preuzme – gospodin Tata! Možda deluje da su tate izvukle lakši deo posla, ali onima koji ozbiljno shvataju roditeljstvo predstoje i te kako burni dani.

Šta čeka tatu kad beba stigne kući?

U godini u kojoj beba stiže u kuću, godišnji odmor se čuva upravo za prve dane po izlasku iz porodilišta. U idealnoj situaciji, vi ćete tako na raspolaganju imati čak mesec dana (tri nedelje odmora i nedelju dana koje dobijate na rođenje deteta), dovoljno da pomognete svojoj supruzi i upoznate navike svog deteta. Mami će to biti od nemerljive pomoći, a tate ćete žaliti za trenucima s bebom kada se jednom vrate na posao.

Tata ili potrčko?

Kada napokon uspete da preživite svu tu neizvesnost porođaja i dobijete vesti da su vaša žena i dete dobro, i dalje ne uspevate da odahnete. Valja obavestiti rodbinu i organizovati proslavu. Samo što to skinete sa svojih pleća, moraćete da trčite u porodilište da odnesete novopečenoj mami sve što joj je neophodno i, ako budete imali sreće, da na monitoru vidite svoje čedo. A potom, ako je sve prošlo kako treba, biće vam javljeno i da za samo dan ili dva mama i beba stižu kući… i na vama je da pripremite sve. Da biste uspeli da se organizujete, jako je važno da odredite prioritete:

*Spremite auto kojim ćete ići po mamu i bebu, pa postavite i korpu za iznošenje ili jaje u njega.

*Proverite sa suprugom šta joj je sve potrebno za izlazak iz porodilišta, pa i to spakujte (i odmah stavite u auto).

*Proverite dokle ste stigli sa bebi-opremom, ako je ostalo nešto što vam je neophodno u prvih neoliko dana, obavezno to kupite (pelene, krema, bebi-kozmetika, sredstva za održavanje pupka…).

*Spemite kuću. Za bebu je jako važno da stigne u čisto, jer ona nema razvijen imunitet.

*Pripremite bebin krevetac.

*Iskuvajte flašice i cucle ako budu bile potrebne.

Ne zaboravite cveće

Vaša supruga je upravo prošla – i fizički i mentalno – veoma iscrpljujuć događaj i čeka je još teži zadatak kod kuće. Mali znak pažnje, kao što je buket cveća, mnogo će joj značiti, a vama će sigurno doneti dodatne poene. (Pročitajte i : Tata i beba sami kod kuće)

Obezbedite pomoć 

Prvi dani sa bebom su naporni i za mamu i za tatu i nije zgoreg da imate pomoć. Jer treba se navići na novog člana porodice, supruga se oporavlja od porođaja, a obaveza je nikad više. Morate samo voditi računa da osoba sa kojom se dogovorite da vam pritekne u pomoć mora zaista ozbiljno shvatiti svoj zadatak. Ako su u pitanju bake, unapred im recite da ćete o bebi brinuti supruga i vi, a da vam je pomoć potrebna samo u kući. Bake su sklone tome da se zanesu i posvete bebi, te zaborave svoj osnovni zadatak.

Važan je mir

Dok se ne naviknete na novog člana porodice, važno je da vi, vaša partnerka i beba (deca) imate svoj mir i intimu. Da možete da se organizujete tačno onako kako želite i da se opustite u meri u kojoj vam je to potrebno. To isključuje posete, duge i brojne telefonske pozive i slična ometanja, pa makar ona bila i iz najbolje namere.

Pomažite, nema izgovora

U ovim danim nemojte se voditi time koje poslove volite ili ne volite. Supruzi je potreban oporavak, a najlogičnije je da je odmenite vi. Pripremite se za dane kuvanja, spremanja, pranja veša i peglanja i brojne nabavke. Takođe, budite tu da novopečenoj mami dodate bebu, pomognete joj da se obuče ili ustane iz kreveta i spremi se za podoj. Kada sve prođe, slobodno možete da gunđate da ste umorni. Zaslužili ste!
O_Lypa/GettyImagesPlus

još iz kategorije