Kako naučiti dete da bude uredno
06.02.2023 Rastemo i učimo

Kako naučiti dete da bude uredno: 7 jednostavnih saveta

Verovatno ste se pomirili sa tim da ćete plivati u moru igračaka i biti konstantno u neredu. Međutim, to ne mora biti tako. Kako naučiti dete da bude uredno? Iako je vaše dete malo, ono može da stekne naviku da sklanja igračke za sobom, samo morate biti uporni i strpljivi.

Kako naučiti dete da bude uredno? Vrlo lako!

Naravno, nemojte očekivati da će kuća da blista, ali bar se nećete saplitati kada pokušate samo da prođete kroz prostoriju. Nekoliko malih trikova koji vama neće oduzeti mnogo vremena, mogu pomoći da vaša kuća bude urednija, a i da vaše dete stekne naviku da sklanja za sobom (to će vam i kasnije mnogo značiti!).

Ne dopustite da gledaju televizor/crtaće dok ne sklone igračke

Teško da će se raspravljati sa vama, ako autoritativnim glasom kažete da nema televizora dok ne raspreme igračke. U svakom slučaju, i ako krenu da se bune, nemojte posustajati. Pokažite da ste autoritet i vremenom će prihvatiti da ako žele da gledaju televizor, moraju da spreme za sobom.

Pronađite/smislite pesmicu za pospremanje

Ukoliko postoji u vrtiću neka pesma koju koriste za pospremanje igračaka, iskoristite nju. Ako ne postoji, smislite vašu. Pesmica će im učiniti ovaj proces zabavniji. U međuvremenu, dok pokušavaju da se sete kako ide pesmica i koncentrišu se na to, neće ni primetiti da ustvari i spremaju čak iako to ne žele. Dodatni plus, to će biti jedna od divnih uspomena koja će biti posebna za vaš odnos.

Budite uredni

Iako će vam ovo možda najteže pasti, veoma je važno i da vi budete uredni. Deca često uče po uzoru na model – vas, dakle ako vi niste uredni i oni po uzoru na vas neće smatrati to bitnom karakteristikom. Sa druge strane, ukoliko vide da vi spremate za sobom i da ste uredni, vrlo brzo će to učiti kao ispravan model i želeće da budu kao vi.  Takođe, moraju da povežu pojam raspremljene igračke sa onim šta to zaista i znači. U suprotnom neće razumeti šta od njih tražite.

Ponavljajte frazu: „Skloni tu igračku, pre nego što uzmeš novu“

Sa ovim morate biti posebno uporni i verovatno će vam dosaditi da ovo ponavljate svaki put kada vaše dete želi da uzme novu igračku. Ali ne odustajte! Ono što postižete ovim jeste da vaše dete nauči da odmah sprema za sobom umesto da ga gomila posla sačeka na kraju dana. Možda deluje preterano u ovom uzrastu, ali sada je najbolje vreme da deca upijaju i stvaraju navike.

Kako naučiti dete da bude uredno kroz priče za laku noć?

Pronađite ili smislite priču za laku noć u kojoj je glavni junak borac protiv prljavštine. Osim što će naučiti da razlikuju pojmove čisto i neuredno, junak iz priče takođe može da bude uzor vašem detetu kog će da oponaša.

Obezbedite prostor gde mogu da sklone igračke

Kako naučiti dete da bude uredno ako  nema gde da sklone igračke?  Postoje razni tipovi kutija i nameštaja koji su pogodni za skladištenje igračaka. Obezbedite sebi ovakav deo nameštaja i vašem detetu će odmah biti lakše da razumeju šta treba da rade sa igračkama. Takođe, ukoliko je moguće pokušajte da ograničite prostorije u kome se vaša deca igraju. Ne dozvolite im da se igraju po celoj kući. Na primer,  neka to budu  samo njihova ili dnevna soba.

Suzdržite se ponovnog raspremanja

Vaše dete će se potruditi da raspremi igračke što je najbolje moguće. On će znati da vi cenite i osetićete da je to što radi važno. U suprotnom, ako spremate za njim pred njim, najverovatnije će od toga odustati.

Jednom kada deca nauče da budu uredna, teško će tu naviku iskoreniti. Samo strpljivo i bićete zahvalni sebi!

 
kilukilu/GettyImagesPlus

još iz kategorije