03.12.2015 Rastemo i učimo

Kako iskoreniti loše navike kod mališana?

Dete od vas uči kako treba da se ponaša. Navodimo vam nekoliko loših navika koje roditelji često prenose na svoje mališane, kao i načine kako da ih najlakše iskorenite…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Hrana kao nagrada

Vaše dete pravi je anđeo ceo celcati dan. Da li zbog toga zaslužuje malo čokolade? Omiljeni slatkiš možda deluje kao odlična nagrada, ali ako dete s vremenom postane gojazno (posledica loših navika koje je steklo odmalena), sigurno vam neće biti zahvalno. Ako želite da pokažete da se ponosite njime, zbog dobrog vladanja ili nekih drugih zasluga, postoje brojni drugi načini za to. Povedite ga na omiljeno igralište, u park, u šetnju gradom, na dečju predstavu…

Upotreba hrane za utehu

Još otkad ste rodili dete, koristili ste hranu da biste ga smirili. Kada bi zaplakala, pretpostavljali ste da je mleko ono što joj je potrebno. Iako je sasvim prirodno da potražite utehu u hrani, važno je da u tom budete selektivni.

Umesto slatkiša, ponudite voće koje pruža potrebnu hranljivu i energetsku vrednost. U slučaju da je vaše dete već naviklo da jede slatkiše kad god je gladno ili umorno, recite mu da će ih dobiti ali tek kada pojede nešto hranljivo. Tada će se normalizovati nivo šećera u njegovoj krvi i dete više neće osećati potrebu za slatkim.

Primoravanje da se pojede sve iz tanjira

Ovu naredbu verovatno ste čuli nebrojeno puta od svojih roditelja i sada je stalno ponavljate svom detetu. Iz obroka u obrok primoravate klinca da pojede sve, jer se plašite da ne jede dovoljno i da će ostati gladan. Ali, s vremenom će dete steći naviku da pojede sve što mu servirate, bez obzira na to da li je gladno ili ne. Znajte da apetit mališana varira iz dana u dan! Ako ne završi obrok, nemojte da ga forsirati, niti ga kažnjavati. Umesto toga, pitajte ga zbog čega ne može da pojede sve možda nije gladno ili mu se ne dopada ukus hrane. Deca, baš kao i odrasli, prave razliku između ukusa… neki im se dopadaju a neki ne. A to je nešto što treba da poštujete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije