03.12.2015 Ishrana deteta

Problemi s dojenjem: Kako povećati količinu mleka?!

Pitate se gde je ta tanka linija između strpljenja da mleko počne da se proizvodi i gladi vaše bebe?  
Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Majčino mleko je najzdravije – činjenica je koju više niko ne može da ospori i znaju je sve sadašnje i buduće majke, dojile one ili ne. Ono se ne može nadoknaditi nikakvim veštačkim zamenama, ono je hrana i lek. No, šta kada se dogodi da majka zbog nekog razloga nema dovoljno mleka, a dete zbog svog razvoja zahteva sve veće količine.
Mišljenja su brojna. Činjenica je da samo 2,5 posto žena nema dovoljno mleka, ali šta ako se vi upravo nalazite u toj grupi? Niko vam to sa sigurnošću neće potvrditi – od doktora, patronažne sestre, vaše majke i prijateljice do članica brojnih udruženja koje zagovaraju isključivo dojenje.
Državne statistike govore da samo 13,4 posto majki doji prvih šest meseci, što se naziva zlatnim standardom za dojenje, dok čak 50 posto njih odustaje od dojenja u prvih mesec dana ili uz svoje mleko koristi i adaptirano kao dohranu.
Samostalna odluka
Pritom javljaju se brojni problemi, koje je gotovo nemoguće nabrojati u jednom članku, no ono što je najvažnije da novopečene majke shvate jeste da one ponekad i nisu krive zato što nemaju mleka i da, iako su učinile sve što je ljudski moguće da nahrane svoje dete, pritom nisu uspele.
Količina mleka često se ne poklapa s potrebama deteta. Mleka je najčešće previše ili premalo, a proizvodnja bi se trebala uravnotežiti u roku nekoliko nedelja. Iskustvo govori da treba biti uporan, bez obzira na probleme, no šta kada je vaše dete gladno, ne raste i ne dobija na težini ili što je gore gubi na težini, često i neutešno plače, iako vam je satima bilo na dojci? Činjenica je da nijedna majka ne želi da njeno dete bude gladno, da zaostaje u razvoju i da plače…
Zbog toga se brojne majke pitaju gde je ta tanka linija između strpljenja da mleko počne da se proizvodi nakon nekoliko dana, nedelja ili nikad i – gladi vaše bebe?
Odgovor nije jednostavan, no majka će se najbolje osećati kada samostalno odluči da li će dohranjivati dete ili ne. Ne sme biti pritiska okoline da po svaku cenu mora dojiti svoje dete, jer će taj svoj stres preneti na dete. Mora biti svesna da je dobra i požrtvovna majka bez obzira na to dojila ona ili ne.
Još korisnih saveta pročitajte na sledećoj strani…
Kliknite dalje za nastavak teksta —>Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije