Senzorne igre za decu
01.03.2023 Rastemo i učimo

Senzorne igre za decu: Ideje koje možete isprobati kod kuće

Vašem detetu je potrebno da se uči kroz istraživanje. Zbog toga su senzorne igre za decu odličan način da se vaše dete zabavi, a da istražujući i uči.

Zašto su važne senzorne igre za decu?

Senzorne igre za decu su istraživačkog tipa i aktiviraju sva detetova čula. Na ovaj način dete shvata kako stvari oko nas funkcionišu.  Postoji mnogo fantastičnih načina na koje možete stimulisati čula vaše dece kod kuće.  Kreativnost vaših mališana će se razvijati, a vi ćete uživati u zajednički provedenom vremenu.

Senzorne igre za decu: Ideje za igru u vašem domu

Verovatno vam veliki broj ovih igara ne bi palo na pamet, međutim veoma su jednostavne za napraviti ili stvoriti zanimljivo okruženje. Uz malo truda, vaše dete će se zanimati satima. Evo senzorne igre za decu možete da isprobate.

Špagete u duginim bojama

Skuvajte špagete i obojite ih u različite boje sa prehrambenom bojom. Nakon što se ohlade stavite ih sve u jednu posudu. Veše dete će uživati u sluzavim rezancima, a boje će ih učiniti dodatno zabavnim.

Gomila mulja

Pomešajte kukuruzni skrob sa vodom i dobićete smesu nalik mulju. I ovde možete dodati ovde prehrambenu boju. Samo objasnite vašem detetu da ukus neće biti tako sjajan kao što će očekivati.

Prolećna vodena zabava

Ako je lepo vreme iznesite posudu sa vodom napolje kako ne biste po kući imali lokve vode. Isecite obične sunđere u različite oblike i stavite ih u vodu. Vaše dete će se na ovaj način upoznati  sa raznim oblicima.

Imitacija vodene prostirke za bebu

Sjajan način da izbegnete nered, a da se vaše dete igra satima. Napunite malo vode u plastičnu torbu ili kesu nalik na vodenu prostirku za bebe i dobro je zatvorite. Vaše dete može da crta po torbi flomasterima i da posmatra kako se nacrtani oblici pomeraju.

Kartonski tunel

Napravite tunel od kartonskih kutija. Unutar tunela sa gornje strane okačite čarape raznih boja. Vašem detetu će sigurno biti neodoljivo da prolazi kroz šarenoliki tunel.

Senzorne igre za decu: Sapunjava morska pena

Još jedna vodena aktivnost koju je jednostavno napraviti, a vašem detetu će biti nova avantura. Pomešajte tečni sapun, vodu, kukurzni skrob i prehrambenu boju. Ubacite smesu u kadu dok se vaše dete kupa i pustite dete da uživa u vodenoj avanturi.

Gaženje pucketave folije

Ova igra stvara nered, ali je veoma zanimljiva. Pripremite gomilu praznog papira i boje. Umotajte stopala vašeg deteta u pucketavu foliju.  Neka zatim stane nogom u boju i neka hoda po papirima. Vašem detetu će biti zanimljiv zvuk, osećaj na stopalima, ali i umetničko delo koje stvara.

Posuda sa voćem

Jednostavno iseckajte različito voće u posudu. Neka se vaše dete pozabavi mirisima, izgledom i teksturom svake voćke. A naravno, svakako neće škoditi da neku od njih i pojede. Senzorne igre za decu mogu da budu zdrave i za stomak.

Zvučne boce

Napunite plastične boce različitim materijalima kao što su voda, pirinač, kamenčići. Dete na ovaj način može da se igra sa zvukom, a biće mu zanimljivo i kako se različite vrste materijala drugačije ponašaju.

Naravno, peščanik!

Obezbedite prosto svom detetu gde može da se igra u pesku. Ohrabrujte ga da sam pravi različite oblike ili da prstima crta po pesku šta god poželi.

Samo pravljenje ovih igara bi moglo i vama da bude zanimljivo. Dakle, šta čekate? Zasucite rukave i uživajte sa svojim detetom.
romrinka/GettyImagesPlus

još iz kategorije