Razvoj čula kod bebe

Koje ukuse razlikuje novorođenče? Kako beba čuje kad se rodi, a kako vidi? Kako oseća dodir? Ovo su tek neka od pitanja koja postavljaju novopečeni roditelji.

Kako beba oseti dodir?
Kad se beba rodi čulo dodira je potpuno razvijeno kao kod odrasle osobe. Ipak, koža bebe je veoma osetljiva i najviše joj prija blag, topao dodir koji će je podsećati na toplinu dok je bila u stomaku.
Pošto je koža novorođenčeta veoma osetljiva, na razvoj čula dodira možete uticati blagom masažom duž celog tela. Kako beba raste istražujte zajedno! Sakupite razne materijale poput pamuka, vate, vune i slično, stavljajte jedno po jedno u rukice vaše bebe i posmatrajte njene reakcije.

Koje ukuse beba razlikuje kad se rodi?
Čim se rodi beba razlikuje slatko i kiselo. U prvo vreme naklonjena je slatkom ukusu, dok osećaj za slano razvija nakon petog meseca. Kada beba napuni devet meseci pravo je vreme za uvođenje novih ukusa u ishranu, tvrde stručnjaci. U ovom periodu razvoj čula ukusa je na vrhuncu. Najvažnije je da posmatrate reakcije vaše bebe dok je hranite. Na taj način ćete najlakše utvrditi koji joj ukusi odgovaraju, a koji ne.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije